Tiedotteet
Turvallisemman tilan ohjeet julkisiin tiloihin esitellään 16.2.
”Annamme toisillemme tilaa, kiinnitämme huomiota sanavalintoihimme ja muistamme tapahtumien osallistujien moninaisuuden. Emme koske toista kysymättä lupaa. Muistamme, ettei toisen rajoja voi tietää kysymättä niitä. Pyydämme tilaa myös itsellemme tarvittaessa.”
Näin kirjoitetaan kunnioituksesta muita kohtaan Pohjois-Karjalan turvallisemman tilan ohjeissa. Kahdeksankohtainen ohjeistus esitellään torstaina 16.2.
Ohjeistuksen ovat laatineet maakuntaliiton koordinoimat maakunnallinen nuorisovaltuusto ja Järjestöasian neuvottelukunta (JANE) sekä Joensuun kaupunki. Ohjeistuksesta on tehty juliste, jota voi käyttää vapaasti koko maakunnassa.
Maakuntaliiton hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupposen mukaan ohjeistuksen tavoitteena on parantaa kaikkien osallistujien viihtyvyyttä erilaisissa ryhmätilanteissa ja yhteisissä tiloissa.
— Järjestöpuolen toimijat toivoivat yhteisiä toimintatapoja tai ohjeistuksia, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi ryhmissä. Samaan aikaan Joensuun kaupunki oli laatimassa turvallisemman tilan säännöt Joensuun kaupungille ja päätimme tehdä yhteistyötä. Näissä maakunnallisissa ohjeissa on siis hyödynnetty Joensuun pohjaa, Nupponen kertoo.
Lisäksi lapsille on tehty oma ohjeistus. Sen on sanoittanut ja kuvittanut Kontiolahden Kulhon eskariryhmä.
Turvallisemman tilan ja Lasten turvallisemman tilan julisteita voi pyytää maakuntaliitosta Mari Nupposelta. Julisteet voi ladata myös maakuntaliiton Kukaan ei jää yksin ‑sivustolta.
Turvallisemman tilan ohjeet esitellään torstaina 16.2. kello 9–10 JANE:n aamukahveilla. Tilaisuudessa pohditaan samalla yhdessä, kuinka psykologista turvallisuutta ja moninaisuuden ymmärtämistä voidaan edistää käytännössä. Tilaisuuden alustajana toimii psykoterapeutti (VET) Suvi Pikkusaari. Teams-tilaisuuden ohjelma ja osallistumislinkki löytyvät painikkeesta “Esittelytilaisuus 16.2.”
Lisätiedot: Hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupponen, p. 050 512 3432, [email protected]