Blogi
Miksi puhun vain interregeistä eli EU-rahoitusohjelmien moninaiset nimet
Näinkin pitkään EU-rahoitusohjelmia markkinoineena sitä edelleen häkeltyy ohjelmien suomen- ja englanninkielisistä nimistä, jotka vievät ajatukset johonkin muuhun, mikä on tarkoitus. Noloja tilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun alkaa kertoa (hankkeiden) kansainvälisistä partnereista opiskelijaryhmälle.
Pohjoinen periferia ja arktinen kuulostaa rahoitusohjelman nimenä kurjuuden maksimoinnilta, jolle voisi lainata Puolangan pessimistien mottoa ”mitäpä se hyvejää”. Mutta ei nimi hanketta pahenna – harvalla muulla EU:n kansainvälisellä rahoitusohjelmalla on lähtökohtanaan pohjoisten harvaanasuttujen alueiden elinvoimaisuuden tukeminen ja erityisolosuhteiden tunnistaminen. Ohjelma hankkeet ovat vieläpä konkreettisia kehittämistoimia ja eteenpäin kuljetaan vastaavat ongelmat hyvin tuntevien kumppaneiden kanssa. Esimerkkinä tästä julkisten liikennepalvelujen ja matkaketjujen kehittämistä harvaanasutuilla alueilla tukenut hanke, jossa ne varsinaiset liikennevälineet olivat hyvin erilaisia (laivoja, busseja, lentokoneita, junia, yhteiskäyttöautoja), mutta haasteet samankaltaisia.
Interreg Itämeren alueen ohjelma puolestaan kuulostaa Itämeren suojelulta iloisten ruotsalaisten juomalaulujen raikuessa. Ohjelman taikasana on kuitenkin alue eikä meri ja tuetut toimet vauhdittavat vihreää, kestävää ja digitaalista siirtymää sekä hyvinvointia ja liikennettä. Sanottakoon, että ohjelmassa otetaan kantaa myös siihen merten suojeluun, mikä ei ole niin kaukana Pohjois-Karjalankaan arjesta kuin voisi luulla. Olemme kuitenkin Itämeren valuma-aluetta ja liikenteellisesti meillä on myös sisävesiltä meriyhteys olemassa, joskin poissa käytöstä sattuneesta syystä.
Interreg Europe kuulostaa puolestaan Interrail-kortin ikäihmisten versiolta. Ja sen teemana onkin kypsää ajattelua vaativa ohjelma- ja strategiatyön kehittäminen.
Jossain vaiheessa Pohjois-Karjala tulee todennäköisesti olemaan ohjelma-aluetta myös Interreg Aurora ‑ohjelmassa. Aurora on itse asiassa varsin osuva nimi, koska ohjelmalla voitaisiin hyvin rahoittaa esimerkiksi revontulimatkailua tukeva hanke. Toki paljon muutakin.
Jokaisella Interreg-ohjelmalla on omat ohjelma-alueensa ja rahoituskohteensa, mutta niitä yhdistää se, että ne tarjoavat hyvän polun kansainvälisiin hankkeisiin. Hankkeilla on tuotu ja viety osaamista, niin sanotusti yhteiskehitetty toimialoja, luotu uusia toimintamalleja ja käynnistetty pidempiaikaisia kehittämispolkuja.
Mikä parasta, näin ohjelmakauden alussa jokaisella ohjelmalla on vielä runsaasti hakukierroksia tulossa ja kaikki teemat haettavissa. Ohjelmien vaatima omarahoitusosuus on myös pieni eli nyt kannattaa toimia, koska raha löytää joka tapauksessa käyttäjänsä, olipa se Pohjois-Karjalasta tai muualta.
Kirjoittaja on aluekehitysasiantuntija.