Tiedotteet
Pohjois-Karjalan muuttovoitto jatkui viime vuonna – maahanmuutto ennätysvilkasta
Tilastokeskuksen lopullisten muuttoliiketilastojen mukaan Pohjois-Karjalan kokonaismuuttovoitto oli viime vuonna 483 henkeä. Luku on vuodesta 1990 alkavan tilastohistorian toiseksi suurin, edelle menee vain vuoden 2021 muuttovoitto, joka oli 654 henkeä.
Muuttoliikkeen rakenne muuttui vuoden aikana huomattavasti enemmän kuin kokonaismuuttovoiton perusteella voisi olettaa.
Vuonna 2021 Pohjois-Karjalan maan sisäinen muuttotappio oli vain 64 henkilöä, mutta viime vuonna se kasvoi 584 henkilöön, mikä on hieman enemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin (-502). Sen sijaan maahanmuutto oli viime vuonna ennätysvilkasta, muista maista muutti Pohjois-Karjalaan kaikkiaan 1 254 henkeä. Pohjois-Karjalasta muutti ulkomaille 187 henkeä, joten nettomaahanmuuttoa kertyi ennätykselliset 1 067 henkeä.
- Vuonna 2021 maan sisäiseen muuttoliikkeeseen heijastui koronapandemian vaikutus ja lähtijöiden määrä oli historiallisen pieni. Viime vuonna siis palattiin ikään kuin normaaliin. Ulkomailta tulevien määrä oli huomattava jo toissa vuonna ja myönteinen kehitys jatkui viime vuonna. Suurin osa muuttajista tuli EU-alueen ulkopuolelta, sillä EU-maista muuttajia oli vain 165, toteaa maakunta-asiamies Kimmo Niiranen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Eniten (202 henkeä) maahanmuuttajia oli 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä eli siinä samassa ryhmässä, jossa syntyy suurin osa Pohjois-Karjalan muuttotappiosta maan sisäisessä muuttoliikkeessä.
Asukasvaihtoa Uudenmaan ja Pohjois-Savon kanssa
Maan sisäisen muuttoliikkeen myötä Pohjois-Karjalaan muutti muista maakunnista kaikkiaan 4 099 henkeä. Pohjois-Karjalasta puolestaan muutti toisiin maakuntiin 4 683 henkeä.
Muuttoliike oli maakunnista vilkkainta sekä tulo- että lähtömuuton osalta Uudenmaan kanssa. Sieltä Pohjois-Karjalaan tuli 1 192 ja sinne muutti 1 353 henkeä. Pohjois-Karjala kärsi siis Uudellemaalle muuttotappiota 161 hengen verran.
Tarkalleen saman verran muuttotappiota kertyi Pohjois-Savolle, joka oli Uudenmaan jälkeen toisena niin tulo- kuin lähtömuutossakin.
Pohjois-Karjala sai muuttovoittoa yhdeksästä maakunnasta, eniten Kymenlaaksosta (54), Etelä-Karjalasta (33) ja Kainuusta (25). Eniten maakunta kärsi muuttotappiota Pirkanmaalle, jonne suuntasi 459 pohjoiskarjalaista, kun tulijoita oli vain 238.
Opiskelupaikat tuovat ihmisiä
Maan sisäisen muuttoliikkeen myötä Pohjois-Karjalaan tulleista suurin ikäryhmä olivat 20–24-vuotiaat, joita oli 1 218 (29,7 %) maakuntaan muuttaneista. Toiseksi suurimmassa maakuntaan muuttaneiden ikäryhmässä (25–29-vuotiaat) oli 574 henkeä (14 %).
- Luvut kertovat siitä, että Pohjois-Karjalaan muutetaan erityisesti opiskelujen perässä, Kimmo Niiranen sanoo.
Uusimaa ja Pohjois-Savo olivat Pohjois-Karjalan tulomuuton suurimpina lähtöalueina kaikissa viisivuotisikäryhmissä.
Uudeltamaalta tulleiden osuus oli erityisen suuri ikäryhmässä 65–69-vuotiaat (40,2 %).
- Uudeltamaalta muutetaan meille usein siis paitsi opiskelemaan, myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen, joskin luvut ovat oleellisesti pienempiä kuin opiskeluikäisissä ikäluokissa. Kaikkiaan tässä ikäryhmässä oli 92 tulomuuttajaa.
Pohjois-Savosta tulleiden suurin osuus (27,6 %) osuu ikäryhmään 5–9‑vuotiaat eli sieltä maakuntaan tulee opiskelijoiden ohella erityisen paljon lapsiperheitä.
Valmistumisen jälkeen muutetaan pois töiden perässä
Myös maakunnasta poismuuttaneiden suurin ikäryhmä on 20–24-vuotiaat. Heitä oli 27 prosenttia kaikista muuttaneista eli 1 263 henkeä.
Tosin seuraavaksi suurin ikäryhmä eli 25–29-vuotiaat (981 henkeä, 20,9 %) erottuu lähtijöiden joukosta selvemmin, kun sitä verrataan saman ikäryhmän tulomuuttajien määrään. Suurin osa, peräti 69,7 prosenttia Pohjois-Karjalan muuttotappiosta syntyi vuonna 2022 tässä yhdessä ikäryhmässä.
- Tässäkin taustalla on Pohjois-Karjalan asema koulutusmaakuntana. Varsinkin yliopistosta valmistuneista merkittävä osa muuttaa valmistuttuaan töiden perässä muualle, Kimmo Niiranen sanoo.
Ukrainasta turvapaikkaa hakeneet eivät näy tilastoissa
Pohjois-Karjalaan muutettiin viime vuonna kaikkiaan 89 eri maasta. Eniten maahanmuuttajia saapui viime vuosien tapaan Venäjältä, kaikkiaan 541 henkeä, mikä on 43,1 prosenttia kaikista ulkomailta muuttaneista. Venäläisten osuus pieneni kahdella prosenttiyksiköllä vuodesta 2021.
- Ukrainasta tulleet, turvapaikkaa hakeneet useat sadat henkilöt eivät näy viime vuoden muuttoliiketilastoissa. He tulevat tilastoissa näkyviin vasta, kun he saavat sijoituspaikan kuntiin. Ukrainasta muutettiin jonkin verran myös ilman turvapaikkahakemusta, näitä muuttajia oli 17, Kimmo Niiranen kertoo.
Seuraavaksi eniten tulijoita oli Turkista (75), Bangladeshista (53) ja Pakistanista (49). Kaikkien näiden maiden kohdalla kasvu edellisvuodesta oli huomattava. EU-maista eniten muuttajia tuli Saksasta (25).
Muuttoliiketilastoihin henkilöt kirjautuvat lähtömaiden mukaan, ja luvut pitävät sisällään myös muiden maiden kuin lähtömaiden kansalaisia – myös suomalaisia paluumuuttajia. Kansalaisuuden sisältäviä alueellisia tilastotietoja muuttoliikkeestä ei ole vielä julkistettu. Koko maan tasolla ulkomailta muuttaneista henkilöistä (49 998) kaikkiaan 7 528 eli 15 prosenttia oli Suomen kansalaisia.
Pohjois-Karjalaan muista maista muuttaneista 55,4 prosenttia oli miehiä ja 44,6 prosenttia naisia. Neljä viidestä (79,8 %) kuului työikäisiin eli 15–64-vuotiaisiin. Eniten (202 henkeä) maahanmuuttajia oli 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä eli siinä samassa ryhmässä, jossa syntyy suurin osa Pohjois-Karjalan muuttotappiosta maan sisäisessä muuttoliikkeessä.