Tiedotteet
Hintojen nousu vaikutti arvonlisäyksen kehitykseen
Tilastokeskus on julkistanut ennakkotiedot alueellisen arvonlisäyksen kehityksestä vuonna 2022. Tuoreiden tietojen mukaan kiinteähintaisen arvonlisäyksen volyymi Pohjois-Karjalassa kasvoi 1,2 prosenttia viime vuonna.
Arvonlisäyksen volyymi Pohjois-Karjalassa jäi jälkeen vuoden 2021 kasvusta (+3,2 %) ja myös koko maan kasvusta (2,2 %).
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan heijastui seurannaisvaikutuksineen selvästi Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan (-6,2 %) ja Kymenlaakson kehitykseen (-4,6 %), mutta Kainuu oli poikkeus rajamaakuntien joukossa. Arvonlisäyksen volyymi kasvoi koko maassa eniten Kainuussa ja aivan omalla kymmenluvullaan (11,3 %). Seuraavaksi vahvinta kehitys oli Lapissa (5,7 %) ja Satakunnassa (5,6 %).
Arvonlisäyksen volyymi kertoo hintojen muutoksista puhdistetun arvonlisäyksen kehityksestä. Hintojen nousu vaikutti eri toimialoihin vaihtelevasti, mikä näkyy arvonlisäyksen muutoksissa ja maakuntien välisissä eroissa.
- Nimellisen arvonlisäyksen suhteellisessa kehityksessä ei ollut suurta eroa Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan välillä, mutta hintojen nousu vaikutti enemmän teollisuusvaltaisemmassa Etelä-Karjalassa, toteaa maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
Pohjois-Karjalassa palvelujen arvonlisäyksen volyymi kasvoi kolme prosenttia, joten palvelujen hintojen lievä 1,4 prosentin kasvu ei paljoa kehitykseen vaikuttanut. Jalostuksen arvonlisäyksessä hintojen kymmenen prosentin nousu sen sijaan näkyi kehityksessä selvästi: arvonlisäyksen volyymi laski yhden prosentin, vaikka jalostuksen arvo kasvoi yhdeksän prosenttia.
Bruttokansantuote kasvoi vielä vuonna 2021 vahvasti
Tilastokeskus julkisti myös vuoden 2021 lopulliset alueelliset bruttokansantuoteluvut (BKT). Pohjois-Karjalassa henkeä kohden laskettu bruttokansantuote nousi vuonna 2021 8 % ja oli 35 791 euroa. Kasvu oli Manner-Suomen maakunnista kolmanneksi vahvinta. Vahvasta kasvusta huolimatta asukasta kohden laskettu BKT oli maan kolmanneksi matalin Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen jälkeen.
- Myös pidempää aikaväliä tarkastellen BKT:n kehitys on ollut myönteistä ja ero koko maahan on supistunut huomattavasti. Pitkällä aikavälillä olemme tämänhetkisistä haasteista huolimatta ottaneet keskiarvoa kiinni, Kimmo Niiranen sanoo.
Vuonna 2021 Pohjois-Karjalan BKT oli 79 prosenttia koko maan tasosta, kun vuonna 2010 vastaava suhdeluku oli 71,2 prosenttia.
Bruttokansantuote johdetaan arvonlisäystiedoista laskemalla eri toimialojen bruttoarvonlisäysten summa lisättynä tuoteveroilla ja vähennettynä tuotetukipalkkioilla, ja nämä tiedot tulevat viiveellä.
Maan pienimmät tulot
Samassa yhteydessä Tilastokeskus julkisti kotitalouksien käytettävissä olleiden tulojen kehityksen vuonna 2021.
Pohjois-Karjalan talouden suhteellisen hyvästä kehityksestä ja nopeasta koronakuopasta toipumisesta huolimatta käytettävissä olleet tulot laskivat 0,4 prosenttia. Laskun seurauksena pohjoiskarjalaisten tulot olivat vuonna 2021 maan pienimmät. Pohjoiskarjalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat tulot olivat noin 20 700 euroa, kun keskimäärin ne olivat koko maassa noin 24 100 euroa
Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot asukasta kohden kasvoivat nimellisesti useimmissa Suomen maakunnissa vuosien 2020 ja 2021 välillä. Koko maan tasolla käytettävissä olevat tulot kasvoivat keskimäärin 5,3 prosenttia.
Yhtenä pohjoiskarjalaisten matalien tulojen selittäjänä on työttömyys, mikä toisaalta tarkoittaa sitä, että tulonsiirrot ovat maakunnassa keskimääräistä korkeammat. Pohjois-Karjalan osuus Suomen väestöstä on 2,9 %, mutta Suomessa maksetuista palkoista ja palkkioista vain 2,2 %. Suomalaisille maksetuista sosiaalietuuksista pohjoiskarjalaisten osuus on 3,1 %, mutta omaisuustuloista vain 1,2 %.