Ilmas­to­kes­tävä Pohjois-Karjala 2030 

Kuntien ilmas­to­toi­men­pi­teillä on väliä

Ilmas­to­kes­tävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoit­teena on kehittää kuntien ilmasto‑, energia- ja kierto­ta­lous­osaa­mista ja vakiin­nuttaa nämä osaksi kuntien päivit­täistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästö­vä­hen­nys­ta­voit­teen saavut­ta­mista edistä­mällä ilmas­to­työtä kunnissa ja yrityksissä.

Kuntien ilmas­to­toi­men­pi­teillä on olennainen rooli vihreän siirtymän edistä­mi­sessä ja merkit­tävä vaikutus paikal­lisen kestä­vyyden kannalta. Ilmas­to­kes­tävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hanke vahvistaa Pohjois-Karjalan kuntien ilmas­to­työtä, integroi­malla sen osaksi päivit­täistä toimintaa ja samalla vahvis­taen kuntien osaamista ja elinkei­noe­lämän toimintaedellytyksiä.

Hanke on jaettu neljään toimen­pi­tee­seen: ilmas­to­työn vakiin­nut­ta­minen kunnissa, ilmas­to­joh­ta­minen, kestävää kasvua kierto­ta­lou­desta sekä vaikut­tava ilmas­to­vies­tintä. Kunnille tarjo­taan ilmas­to­joh­ta­misen koulu­tuksia ja tukea ilmas­to­suun­ni­telman laati­mi­seen, kierto­ta­lous­työn vakiin­nut­ta­mi­seen sekä suunni­tel­mal­li­seen ilmastoviestintään.

Suunni­tel­mal­lista ja vaikut­tavaa ilmas­to­työtä kunnissa

Kaikki hankkee­seen osallis­tuvat kunnat laativat ilmas­to­suun­ni­telmat hankkeen tuella.  Suunni­telmat hyväk­sy­tään vuoden 2025 aikana.  Hanke on lisäksi tukenut kuntien ilmas­to­työtä tuotta­malla kolme opasta: Opas kunnan ilmas­to­suun­ni­telman laadin­taan, Opas kuntien ilmas­to­vies­tin­tään ja Opas ilmas­to­kes­tä­viin hankin­toihin. Näiden avulla kunnilla on käytet­tä­vis­sään selkeät välineet ilmas­to­toi­mien suunnit­te­luun ja viestintään.

Vuoden 2025 aikana hankkeessa perus­te­taan maakun­nal­linen Ilmastopolku-verkkosivu, joka kokoaa yhteen Pohjois-Karjalan ilmas­to­ta­voit­teet, ilmas­to­toi­men­pi­teet ja niiden seurannan kunta­koh­tai­sesti ja maakunnan tasolla. Ilmas­to­polku julkais­taan syksyllä 2025.

Hankkeessa laadittu ilmas­to­vies­tinnän opas tarjoaa kunnille käytännön työka­luja ilmas­to­vies­tinnän suunnit­te­luun ja toteu­tuk­seen. Opas auttaa kunnan henki­löstöä tunnis­ta­maan keskei­sempiä ilmas­to­vies­tinnän sisäl­töjä ja toteut­ta­maan ilmas­to­vies­tintää käytän­nössä. Oppaa­seen on sisäl­ly­tetty viestinnän vuosi­kello ja suunnit­te­lu­tau­lukko. Vuosi­kello sisältää ilmas­toai­heisia teema­päiviä perus­o­pe­tuk­seen sekä listauksen erilai­sista kouluille sopivista teemapäivistä.

Nuoret mukaan ilmastotyöhön

Nuorten ilmas­to­työn pilotti käynnis­tet­tiin yhteis­työssä Kiteen ja Juuan nuori­so­val­tuus­tojen kanssa. Hankkeen puitteissa järjes­tet­tiin toimen­pi­de­työ­pa­joja, joissa nuoret ideoivat kuntien ilmas­to­suun­ni­tel­miin 1–2 konkreet­tista toimen­pi­dettä. Hinku-työryhmiin nimet­tiin nuori­so­val­tuus­tojen edustajat, vahvis­taen nuorten roolia ilmas­to­työssä. Keväällä 2025 järjes­te­tään ilmas­to­kas­va­tuksen oppitunnit, jotka suunna­taan lukio­lai­sille, yläkou­lu­lai­sille ja varhais­kas­va­tuk­seen. Nuorten ilmas­to­ky­se­lyyn saatiin 692 vastausta, joista 68 prosenttia nuorista piti tärkeänä, että heidän mieli­pi­tei­tään kuunnel­laan ilmas­to­asioista päätet­täessä. Kiteellä ja Juuassa avattiin nuorten ilmas­toai­heinen valoku­va­näyt­tely, jossa nuoret esittävät arkeaan ja paikka­kun­taansa ilmas­ton­muu­toksen näkökulmasta.

Kestä­västi kohti kiertotaloutta

Hankkeessa on myös valmis­tunut Swecon tekemä selvitys maakunnan entisten turve­tuo­tan­toa­lueiden kestä­västä jälki­käy­töstä. Selvi­tyk­sessä on tarkas­teltu alueiden tulevia käyttö­tar­koi­tuksia, kuten metsi­tystä, maata­loutta, ennal­lis­ta­mista, kosteik­koja ja aurin­ko­voiman tuotantoa. Kohteita tarkas­tel­tiin 13 alueella, joiden yhteispinta-ala on 3 651 hehtaaria.

Osana hanketta perus­tettu Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden yhteis­työ­ver­kosto vauhdittaa alueen kierto­ta­lous­työtä ja edistää alueel­lista kierto­ta­lous­siir­tymää. Verkoston tavoit­teena on edistää toimi­joiden välistä yhteis­työtä, toteuttaa alueel­lisia kierto­ta­lous­ta­voit­teita ja seurata Pohjois-Karjalan kierto­ta­louden tiekartan edistymistä.

Hankkeen toteu­tusaika on 1.1.2024–31.5.2026, ja kokonais­bud­jetti on 550 161 euroa. Hankkeelle myönnetty tuki Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahas­tosta (JTF) on 440 129 euroa.