Tiedot­teet

Ilmas­to­ky­sely: Kunta­lai­silta vahva tuki ilmas­to­työlle Pohjois-Karjalassa

Heinä­veden, Kontio­lahden, Rääkkylän, Tohma­järven, Lieksan, Nurmeksen ja Kiteen asukkaille suunnatun ilmas­to­ky­selyn mukaan kuntien ilmas­totyö koetaan tärkeäksi. Kunnilta odote­taan ratkai­suja erityi­sesti uusiu­tuvan energian edistä­mi­seen, jätteiden käsit­te­lyyn sekä luonnon­suo­je­luun ja luonnon monimuo­toi­suuden turvaamiseen.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton luotsaaman Ilmas­to­kes­tävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen ilmas­to­ky­sely oli avoinna maalis-huhtikuussa ja siihen vastasi 359 asukasta hankkeessa mukana olevista kunnista. Kyselyn mukaan valtaosa asukkaista oli huolis­saan ilmas­ton­muu­toksen seurauk­sista. Kunnilta perään­kuu­lu­tet­tiin todel­lista tahto­tilaa ja aktii­vista otetta päästöjen vähen­tä­mi­seen sekä ilmas­ton­muu­toksen torjun­taan ja siihen sopeu­tu­mi­seen. Kuntien odote­taan toimivan ilmas­to­työn edellä­kä­vi­jänä sekä esimerk­kinä niin yrityk­sille kuin asukkaille.

Kunnilta toivo­taan ratkai­suja erityi­sesti uusiu­tuvan energian edistä­mi­seen, jätteiden käsit­te­lyyn sekä luonnon­suo­je­luun. Toisaalta vastauk­sissa korostui myös maaseu­tu­maisten kuntien erityis­piir­teiden sekä kuntien elinvoi­mai­suuden huomioi­minen osana ilmastotyötä.

Tietoi­suus kuntien ilmas­to­työstä vähäistä

Vaikka hanke­kunnat ovat mukana Hinku-verkostossa ja sitou­tu­neet tavoit­te­le­maan 80 %:n päästö­vä­hen­nystä, on kunta­laisten tietoi­suus oman kuntansa ilmas­to­työstä ja ‑tavoit­teista vähäistä. Valtaosa vastaa­jista ei tiennyt, onko omalla kotikun­nalla ilmas­toon tai päästöihin liittyvää tavoi­tetta, ja vain 2 % vastaa­jista koki tunte­vansa kuntansa ilmas­to­ta­voit­teet hyvin.

Nuhteita sai erityi­sesti kuntien ilmas­to­vies­tintä, joka ei ole tavoit­tanut asukkaita. Kuntien ilmas­to­vies­tin­tään toivo­taankin lisäpa­nos­tuksia. Kunta­laiset kaipaavat lisää viestintää erityi­sesti kunnan ja yritysten ilmas­to­toi­mista sekä ilmas­to­ta­voit­teiden edistymisestä.

Asukkaat mukaan ilmastotyöhön

Valtaosa vastaa­jista näki, että asukkaiden näkemykset tulisi ottaa huomioon kunnan ilmas­to­työn suunnit­te­lussa ja toteu­tuk­sessa. Asukkaat toivovat konkreet­tisia ilmas­to­te­koja, jotka vaikut­tavat heidän arkeensa. Esiin nousi esimer­kiksi virkis­ty­sa­lueiden ja luonnon, kuten lähimet­sien ja vesis­tö­alueiden, säilyt­tä­minen ja suojelu.

Panos­tuksia toivo­taan myös jätehuollon kehit­tä­mi­seen ja roskaan­tu­misen estämi­seen, ilmasto- ja luonto­kas­va­tuksen lisää­mi­seen sekä kestävän liikku­misen edistämiseen. 

- Asukkaiden vastausten perus­teella Pohjois-Karjalan kuntien ilmas­to­työssä olisi syytä kiinnittää erityistä huomiota viestin­tään ja osallis­ta­mi­seen. Ilmas­to­vies­tin­tään kannattaa panostaa, koska se lisää tietoi­suutta ilmas­ton­muu­toksen vaiku­tuk­sista, motivoi ihmisiä tekemään kestäviä valin­toja ja luo pohjaa tehok­kaam­mille ilmas­to­toi­mille. Tämä on meille selkeä kehitys­kohde ja aiomme kiinnittää tähän erityistä huomiota, projek­ti­pääl­likkö Eetu Ahlberg summaa.

Ilmas­to­ky­selyn toteutti Ilmas­to­kes­tävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hanke. Kysely oli avoinna 18.3.–7.4.2024.

Lisätiedot: projek­ti­pääl­likkö Eetu Ahlberg, p. 050 340 9009, [email protected]