Joensuun seudulla kasvu taittui laskuun, mutta uusia investointeja on luvassa
Useamman positiivisen vuoden jälkeen myös Joensuun seutukunnan yrityksien liikevaihto kääntyi viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla laskuun, kun lukuja verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Heinä–joulukuun kokonaisliikevaihto jäi 3,7 miljardiin euroon, jossa on kuitenkin 184 miljoonaa euroa kasvua verrattuna vuoden ensimmäiseen vuosipuoliskoon. Toimialoista muiden koneiden ja laitteiden valmistus ylsi 18,7 prosentin kasvuun, mikä oli myönteinen poikkeus liikevaihdon kehityksen suhteen. Toimialan liikevaihto kasvoi 43,7 miljoonaa euroa.
Myös vienti supistui Joensuun seutukunnalla (-7,7 %) ollen kuitenkin merkittävästi valtakunnan tasoa (-15 %) vähäisempi. Outokummussa vienti vastaavasti kasvoi 15 prosenttia. Joensuun kaupungin osuus seutukunnan viennistä oli 61,1 %.
Kysynnän heikentyminen, logistiset haasteet, osaavan työvoiman saatavuus ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat heikentäneet alueen vientiyrityksien näkymiä. Toisaalta rahoittajien tutkimukset ovat osoittaneet kansainvälistymispyrkimyksien vähentyneen yrityksien taloudellisen liikkumavaran kaventuessa.
Rakentamisessa vielä vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla nähty kasvu taittui vuoden lopussa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna laskuksi, vaikkakin suhteessa ensimmäiseen vuosipuoliskoon rakentamisen volyymi nousi 82 miljoonaa euroa. Majoitus- ja ravitsemistoiminta puolestaan kasvoi. Elintarviketeollisuuden liikevaihto kasvoi 2 % verrattuna vastaavan ajanjaksoon 2022. Odotukset ja panostukset elintarviketeollisuuden osalta ovat edelleen maakunnassa korkealla.
Työllisten määrä kääntyi laskuun lokakuusta alkaen, suurimmat henkilöstövähennykset nähtiin rakentamisessa (-5,6 %) ja teollisuudessa (-3,2 %). Osaavasta työvoimasta on kuitenkin edelleen monilla toimialoilla pula ja niin työperäisen maahanmuuton lisäämiselle kuin opiskelijoiden alueelle jäämiselle on edelleen suuri tarve.
Inflaation hidastuminen, odotukset korkojen taittumisesta laskuun ja erityiset odotetut panostukset Itä-Suomeen ovat olleet huulilla useissa keskusteluissa viime kuukausien aikana. Kiristynyt rahoitusilmasto on näkynyt lisääntyneinä konkursseina ja yrityksien maksuvaikeuksina.
Merkittävät puhtaan energian tuotantoon liittyvät investoinnit etenevät, ja kantaverkon vahvistaminen on ollut vahvasti esillä. Määrätietoiselle vaikuttamistyölle on laajalti tarvetta. Investointien houkuttelemiseksi alueelle tarvitaan energian riittävyyden varmistavia investointipäätöksiä. Yhteistyön merkitys, niin maakunnan sisällä kuin sen ulkopuolella korostuu entisestään.
Tomi Haring
toimitusjohtaja
Business Joensuu