Kaivannaisalalla paljon toimeliaisuutta ja mielenkiintoisia näkymiä
Pohjois-Karjalan tilanne kaivannaisalalla näyttää edelleen hyvältä, vaikka kovin kasvu onkin taittunut. Kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla kasvu hidastui (+4,5 %) loppuvuonna verrattuna vuoden 2022 loppupuoliskon liikevaihdon vertailulukuihin, mutta koko vuoden kasvuksi muodostui vahvan alkuvuoden ansiosta 13,8 %. Kivenleikkaamisen ja muotoilun toimialan liikevaihdon kasvu kääntyi loppuvuonna laskuksi (-12,7 %), mutta vuositasolla jatkui mukava kymmenen prosentin kehitystrendi.
TUKESin alkuvuodesta julkaisemien tietojen mukaan kaivosten louhintamäärät Suomessa ovat korkealla tasolla, ja investoinnit malminetsintään kaikkien aikojen huipussaan. Kaivostoimiala näyttää elävän vahvaa kehityskautta.
GTK MIntecin investoinnit Outokummussa ovat edenneet aikataulussa ja upea laboratorio- ja toimistorakennus otetaan käyttöön huhtikuussa. Modernit tilat mahdollistavat entistä tehokkaamman ja monipuolisemman tutkimus- ja kehitystoiminnan toteuttamisen. Uudistusten jälkeen Outokummussa ollaan askeleita muita edellä ja näytetään vahvaa esimerkkiä, miten kiertotaloutta voidaan toteuttaa mineraalisektorilla.
Pohjois-Karjala on mukana EU-komission ja OECD:n toteuttamassa eurooppalaisten kaivosalueiden yhteishankkeessa ”Enhancing EU mining regional ecosystems to support the green transition and secure mineral raw materials supply ”. Projektissa etsitään hyviä käytänteitä ja politiikkasuosituksia, joiden kautta kestävää kaivostoiminta voidaan tukea. Pohjois-Karjalan aluevierailu toteutui huhtikuun alussa, jolloin OECD tapasi eri sidosryhmiä ja keräsi aineistoa analyysiä varten.
Hankkeessa on mukana kymmenen eri aluetta Euroopasta, joten se tarjoaa hyvän mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja verkottua uusien kumppaneiden kanssa. OECD:n johtamassa prosessissa tuotetaan jokaisesta alueesta oma profiili ja kehittämisnäkökulmia, joita voidaan maakunnallisesti hyödyntää. Kokonaisuutena hanke kestää vuoden 2025 kesään saakka.
Uutena kansallisena avauksena Kaivosteollisuus ry toteuttaa pilottihankkeena kaivosalan vuorovaikutukseen ja yhteiskunnalliseen dialogiin liittyvät työpajat keväällä Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa. Tarkoituksena on keskeisten toimijoiden kanssa pohtia, miten kerromme kaivosalasta ymmärrettävästi ja miten eri toimijat voivat omassa työssään tuoda kaivosalan positiivisia kehitysaskeleita julkisuuteen.
Maarit Siitonen
elinkeino- ja innovaatioasiantuntija
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Kuva: OECD-vieraat Ilomantsin Pampalon kaivoksella huhtikuun alussa.