Uudistuva Puhos on avoin kaikille vihreän teollisuuden toimijoille
Kiteen Puhoksen teollisuusalueelle aletaan rakentaa suurta bio- ja puuterminaalia kesäkuussa. Keskeisin uudistus on pistoraide satamaan, jota voivat käyttää kaikki toimijat. Hanke on herättänyt suurta kiinnostusta ulkomaalaisia yrityksiä myöten.
Tämä on jo nyt aika vilkas paikka, toteaa Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen perinteikkäästä Puhoksen teollisuus- ja satama-alueesta.
Puhos on hiljalleen piristynyt hiljaiselosta, joka seurasi muun muassa Stora Enson sahan alasajosta vuonna 2019. Vastoinkäymisistä huolimatta Kiteellä on luotettu lujasti alueen vetovoimaan – sisämaassa on harvassa liikenteellisesti yhtä keskeiset paikat – tavaraa voidaan kuljettaa kuutostietä, Karjalan rataa ja Saimaan syväväylää pitkin.
Investointihanke vahvistaa alueen vahvuuksia. Syväsatamaan rakennetaan pistoraide ja materiaalien säilytykseen laajat terminaalialueet. Samalla alueen tiestö ja muu infra laitetaan kuntoon.
Kun media uutisoi Pohjois-Karjalan maakuntaliiton myöntämästä yli neljän miljoonan euron investointi- ja kehittämisrahoituksesta alueelle, alkoivat puhelimet soida Kiteellä.
- Kaksi päivää sai puhelimeen vastata. Kysyttiin mitä alue tarjoaa, onko mahdollisuudet sijoittua ja millaista toimintaa tulee, investointihanketta tukevan kehittämishankkeen projektipäällikkö Birgitta Väisänen kertoo.
- Erittäin mielenkiintoisia aikoja tässä eletään sijoittuvien yritysten osalta, vasta keskustelimme merkittävän kansallisen toimijan kanssa. Tässä palapelissä on monta palaa ja kun saamme ne kohdalleen, tänne syntyvässä ekosysteemissä voi tapahtua nopeaakin kehitystä lyhyellä aikavälillä. Pekka Hirvonen sanoo.
Vastaa yritysten tarpeisiin
Valmistuttuaan bioterminaali on avoin kaikille yrityksille. Käyttäjiä ovat puu- ja bio- sekä kierrätyspuutuotteiden toimittajat, lämpölaitokset, energiayhtiöt, metsäalan jalostusyritykset, varustamot sekä logistiikka- ja satamaoperaattorit.
Saavutettavuus on merkittävä uudistus. Pistoraide on aiemmin mennyt entiselle sahalle. Satama oli aiemmin nykyistä rajoitetummassa käytössä omistussuhteiden takia. Uusi pistoraide yhdistää myös muiden toimijoiden maantie- ja raidekuljetukset vesiliikenteeseen.
Kiteen teknisen johtajan Kari Siposen mukaan työ käynnistyvät kesäkuussa varsin suurella, kymmenen hehtaaria käsittävällä hakkuulla.
- Puuston poiston jälkeen päästään läjittämään maamassoja terminaalialuetta ja aurinkovoimalaa varten, Siponen kertoo.
Alue tulee poikkeamaan maan muista bioterminaaleista monipuolisuutensa ansiosta.
- Perinteisestihän bioterminaaleissa varastoidaan vain raakapuuta. Täällä voidaan varastoida raakapuun lisäksi kierrätyspuuta, ruokokasveja, pellettiä ja haketta. Elinkeinoelämän tarpeisiinhan tällä vastataan. Olemme käyneet keskusteluja eri toimijoiden kanssa, millaisia ratkaisuja täytyisi tehdä, jotta heidän toimintansa voisi monipuolistua ja kasvaa, Birgitta Väisänen sanoo.
Kitee toivoisi, että viisi vuotta tyhjillään olleelle sahan tontillekin saataisiin uutta elämää, mutta sen osalta ratkaisut tekee Stora Enso.
- Tämä hanke lisää senkin tontin houkuttelevuutta, Pekka Hirvonen sanoo.
Vihreys on konkreettisempaa yrityksissä
Puhos on yksi mielenkiintoinen palanen niin sanotussa vihreässä murroksessa. Pekka Hirvonen toteaa, että vihreys on paljon konkreettisempaa, kun siitä menee puhumaan yrityksiin.
- Kilpailu raaka-aineista koveni Venäjän rajan mentyä kiinni. Nyt haetaan asemia ja uusia toimitusketjuja, ja tässä tilanteessa on myös erikoistuville yrityksille oma paikkansa. Meidän perinteiset suuret metsäjättimme eivät ehkä ole niin ketteriä kuin uudet pienet yritykset, jotka miettivät, miten puusta saadaan lisäarvoa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tämä biopuolen teollisuus kääntyy seuraavan kymmenen vuoden aikana. Sehän se toive on, että Suomi onnistuisi luomaan uusia innovaatioita, Pekka Hirvonen kuvaa asetelmaa.
Puhoksessa toimii jo nyt kansainvälisiä yrityksiä, joiden tuotannosta suurin osa menee vientiin.
- Monet toimivat kemianteollisuudessa, jossa myös eletään etsikkovuosia. Vuoteen 2030 mennessä pitäisi olla aika lailla vihreää se energia ja raaka-aineet, joita ne hyödyntävät. Nämä asiat tulevat muuttamaan teollisuuden kehittämistä Suomessa. Pohjois-Karjalan teollisuudelle tulee olemaan melkoinen haaste siinä, miten yritykset saavat riittävästi vihreää energiaa ja raaka-ainetta prosesseihinsa, jotta saavat markkinat vetämään Eurooppaan.
Tieto: Puhoksen teollisuus- ja satama-alue
- Bioter – Puhoksen Bioterminaalin investointihanke. Kokonaiskustannukset 5,5 miljoonaa euroa, josta JTF-rahoitus 3,9 miljoonaa.
- BIOTER – kestävien ja innovatiivisten ratkaisuiden kehittäminen. Kokonaiskustannukset 277 521 euroa, josta JTF-rahoitus 222 017 euroa.
- Toukokuussa 2026 päättyvä hankekokonaisuus on kaikkien aikojen suurin Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoittama EU-rahoitteinen investointi- ja kehittämishanke.
- Hankkeiden arvioidaan vaikuttavan 3–5 vuoden aikajänteellä noin 36 miljoonan euron investointeihin yrityksissä.
- Terminaali 6 hehtaarin tontille. Voidaan käsitellä, välivarastoida, jatkojalostaa ja toimittaa raaka- ja energiapuuta, kierrätyspuuta ja ‑materiaaleja, haketta sekä kasvualustamateriaaleja.
- Satamaan pistoraide, joka mahdollistaa sisämaan tavaraliikenteen ja vesitieliikenteen yhdistämisen. Kunnostetaan alueelle johtavaa tiestöä ja parannetaan valaistusta.
- Kokonaisuudessaan Puhoksen teollisuusalueella on kaavoitettua aluetta lähes 300 hehtaaria, josta teollisuuden tonttimaata on noin 20 hehtaaria.