Taidetta ja kulttuuria tulee tukea tasapuolisesti koko maassa
Mahdollisuus tuottaa kulttuuripalveluita myös pienissä kunnissa ja maaseutualueilla vaatii valtiolta suunnitelmallisuuden lisäksi taloudellista tukea, painottaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto kulttuuripoliittista selontekoa koskevassa kannanotossaan.
Pääministeri Orpon hallituksen käynnistämän kulttuuripoliittisen selonteon tarkoituksena on kehittää Suomen taide- ja kulttuuripolitiikkaa pitkäjänteisesti. Selonteko on eräänlainen valtakunnallinen kulttuuristrategia, joka tulee tulevina vuosina määrittelemään mm. valtion rahoituksen kohdentamisen perusteita ja kehittämistyön suuntia. Edellinen kulttuuripoliittinen selonteko on vuodelta 2011.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto toteaa, että uuden kulttuuripoliittisen selonteon laatiminen on erittäin tärkeää, jotta toiminnan perusedellytykset, rahoitus ja tarjonnan kattavuus taataan koko Suomen alueella. Kulttuuri vahvistaa myös yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.
- Kulttuuri ja luovat alat ovat osa kuntien elinkeinotoimintaa, ja luovat maakuntiin elinvoimaa, veto- ja pitovoimaa. Ne tulee nostaa vahvemmin mukaan Suomen elinkeinokehittämiseen, maakuntaliitto evästää.
Aluetason kehittämisessä tulee huomioida sekä maakuntien ominaispiirteet että alueiden välinen yhdenvertaisuus. Maakuntien liitoilla voisi olla vahvempi rooli kuntien kulttuuritoiminnan tukemisessa, kehittämisessä ja koordinoinnissa sekä alueelle kanavoituvan rahoituksen jakamisessa.
Maakuntaliiton kannanotto löytyy osoitteesta https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/kokous/2024104–5‑16975.PDF.
Pohjois-Karjala on mukana myös Manner-Suomen maakuntien liittojen yhteisessä kannanotossa, johon voi tutustua osoitteessa https://pohjois-karjala.fi/wp-content/uploads/2024/05/Manner-Suomen-kannanotto-Kulttuuripoliittinen-selonteko-16.5.2024.pdf.
EU-rahastojen hallintajärjestelmä vaikeuttanut hankkeiden etenemistä
Maakuntahallitus sai tiedokseen Etelä-Savon maakuntaliiton, Kainuun liiton, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Pohjois-Savon liiton rahoitusasiantuntijoiden huolenilmauksen EURA 2021 ‑järjestelmän toimimattomuudesta, hanketoteuttajien oikeusturvasta ja ohjelmakauden tavoitteiden vaarantumisesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla oleva järjestelmä ei ole vieläkään teknisesti täysin valmis, vaikka Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelma on jo puolivälissä.
- EURA 2021 ‑järjestelmän osatoimintojen valmistumisaikataulut jopa yli vuoden viiveineen ovat rapauttaneet luottamusta ja uskoa hallintoviranomaisen toimintaan. Samalla koko ohjelman tavoitteet ja tulokset ovat vaarantuneet. Ohjelmakauden täysimääräinen toteutuminen hanketoiminnan tulosten suhteen on jo kärsinyt vahinkoa, huolenilmauksessa kerrotaan.
Maakuntaliiton ehdokkaat taidetoimikuntiin
Kiteellä pidetyn maakuntahallituksen kokouksessa nimettiin myös maakuntaliiton ehdokkaat Pohjois-Karjalan taidetoimikuntaan sekä valtion taidetoimikuntiin. Valtion taidetoimikuntiin nimetyt ehdokkaat ovat audiovisuaalisten taiteiden toimikuntaan Jari Kupiainen (FT, dosentti, yliopettaja, Karelia AMK), esittävien taiteiden toimikuntaan Hannele Autti (FM, taiteensosiologia), kirjallisuustoimikuntaan Risto Turunen (professori, UEF), musiikkitoimikuntaan Otto Korhonen (rehtori, Joensuun konservatorio) ja visuaalisten taiteiden toimikuntaan Tuija Hirvonen-Puhakka (kuvataiteilija).
Maakuntaliiton ehdokkaat Pohjois-Karjalan taidetoimikuntaan ovat Mathilda Kauppila (tanssitaide), Ahti Pitkänen (kuvataide), Tuija Hirvonen-Puhakka (kuvataide), Elina Arminen (kirjallisuus), Liisa Matveinen (musiikki) ja Merja Pennanen (teatteri).
Maakuntahallitus kokoontuu seuraavan kerran 17.6. Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston vuoden ensimmäinen kokous on 3.6.
Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected] maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], kulttuuriasiantuntija Hannele Autti, p. 050 439 8104, [email protected]