Henkilöt ottavat toisiaan kädestä kiinni

Yhteinen suunta hyvin­voinnin ja terveyden edistämistyölle

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen edellytys on maakun­nal­linen yhteistyö, jossa kunnilla ja hyvin­voin­tia­lueilla on keskeinen rooli. Pohjois-Karjalassa on laadittu monen toimijan yhteis­työllä maakun­nal­linen ohjelma asukkaiden hyvin­voinnin ja terveyden edistämiseksi.

Hyte-ohjelma 2025–2028 sisältää Pohjois-Karjalan hyvin­voinnin tilan­ne­kuvan, painopis­teet ja katsauksen hyvin­voinnin ja terveyden edistä­mis­työstä maakun­nassa. Se sisältää myös hyte-ohjelman toimeen­panon ja arvioinnin. Ohjelmaa on työstetty laaja-alaisessa yhteis­työssä, mukana ovat olleet kuntien, hyvin­voin­tia­lueen ja maakun­ta­liiton lisäksi seura­kunnat, järjestöt ja elinkei­noe­lämän edustajat.

Ohjelma näkyy taval­lisen pohjois­kar­ja­laisen arjessa ennal­taeh­käi­se­vissä palveluissa.

- Meillä on nyt toimiva rakenne ja suunta­viivat. Seuraa­vaksi on käytännön toiminnan aika. Hyte-työtä tehdään siksi, ettei tarvit­sisi turvautua raskai­siin, kallii­siin sote-palveluihin, kertoo Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton hyvinvointi- ja koulu­tus­asian­tun­tija Mari Nupponen, joka on vastannut strate­gian kirjoittamisesta.

Maakunnan asukkaiden hyvin­vointia ja terveyttä lähde­tään edistä­mään kolmen painopis­teen kautta. Ensim­mäi­senä on hyvin­voivat ja toimin­ta­ky­kyiset asukkaat, missä on tärkeää mahdol­li­suus tehdä itse arjen valin­toja oman hyvin­voinnin edistä­mi­seksi. Toisena tulee osalli­suus ja yhtei­söl­li­syys eli kuulu­minen itsel­leen merki­tyk­sel­li­seen yhtei­söön. Kolmas painopiste on turval­linen arki ja ympäristö, mihin liittyy myös turvattu toimeentulo.

Painopis­teiden yhtey­teen on kirjattu tavoit­teiden lisäksi seuran­tain­di­kaat­torit sekä esimerk­kejä toimen­pi­teistä, joilla voidaan edistää tavoit­teiden saavut­ta­mista. Jokainen toimija päättää kuitenkin itsenäi­sesti hyvin­voinnin ja terveyden toimenpiteistään.

- Toimijat seuraavat omia toimen­pi­tei­tään, mutta maakun­ta­liiton hyvin­voin­ti­ryhmä tulee tekemään maakun­nal­lista seurantaa ja arviointia. Järjes­tämme myös kaksi kertaa vuodessa foorumin, jossa muun muassa noste­taan esille hyviä käytän­teitä. Tiedo­tamme myös aihee­seen liitty­vistä asioista uutiskirjeessämme.

Lisätie­toja