Metsä­ta­lou­dessa vahvis­tuvaa Suomi–Kanada-yhteistyötä ja uusia avauksia

Pohjois­kar­ja­laiset metsä­alan yritykset ovat löytä­neet Pohjois-Amerikasta idänkauppaa korvaavaa uutta markkinaa. Forest Joensuu vauhdittaa yritysten pääsyä markki­noille Atlantin tuolla puolen.

Suomi ja Kanada ovat tehneet pitkään yhteis­työtä metsä­ta­louden saralla. Molem­mille metsät ovat talou­del­li­sesti ja kulttuu­ril­li­sesti merkit­tävä luonnon­vara, jota kohtaan katseet kääntyvät myös nyt, kun ratkai­suja etsitään esimer­kiksi ilmas­ton­muu­tok­seen ja kestä­vään kehitykseen.

Syyskuussa Business Joensuun, Joensuun kaupungin, Luken ja paikal­listen yritysten edustajia osallistui DEMO Inter­na­tional ‑konfe­rens­siin ja messuille Ottawassa, Kanadassa. Forest Joensuu ‑delegaa­tion tavoit­teena oli vakuuttaa kanada­lainen kohde­ryhmä siitä, että suoma­lai­sella osaami­sella on poten­ti­aalia auttaa Kanadan vaikeuk­sissa olevaa metsäsektoria.

Samalla halut­tiin lisätä Forest Joensuu ‑ekosys­teemin tunnet­tuutta ja saada uusia liiketoiminta-avauksia sekä vahvistaa maiden välistä yhteis­työtä niin tutki­muksen, liike­toi­minnan kuin koulu­tuk­senkin saralla.

Suoma­lai­sella metsä­osaa­mi­sella on annet­tavaa metsä­pa­lojen ennal­taeh­käi­syyn ja hallin­taan, ilmas­ton­muu­toksen keskellä muuttu­vien metsien hoitoon, vähähii­li­syyden ja digitaa­lisen metsä­ta­louden ratkai­suihin, metsä­datan keruuseen ja hyödyn­tä­mi­seen sekä metsä­ta­louden tehok­kuuden ja kannat­ta­vuuden parantamiseen.

- Viime aikoina massii­vi­sista metsä­pa­loista kärsinyt Kanada voisi hyötyä suoma­lai­sesta metsän­hoi­to­mal­lista, jossa panos­te­taan tiever­koston kehit­tä­mi­seen metsä­alueilla ja etenkin asutus­kes­kit­ty­mien lähei­syy­dessä hakkuita tehtäi­siin myös poiminta- ja pienauk­ko­hak­kuilla. Me voimme puoles­tamme ottaa oppia suurpa­lojen hallin­nasta, Luken johtava tutkija Lauri Sikanen kertoo.

Joensuun ainut­laa­tuinen metsä­alan keskit­tymä kiinnostaa Kanadassa. Kestävä metsä­ta­lous voi toimia myös talou­del­lisen kasvun mahdol­lis­ta­jana, ja Kanadan markkinat tarjoavat paljon poten­ti­aalia suomalaisyrityksille.

- Kanadassa on paljon hajal­laan olevia kyliä ja yhtei­söjä, joissa käyte­tään edelleen lämmi­tyk­seen paljon öljyä ja propaania, vaikka ympärillä on metsää yllin kyllin. Suoma­laisen mallin mukainen lämpöy­rit­tä­jyys olisi ilmas­to­teko ja lisäisi yrittä­jyyden kautta alueen elinvoimaa, Sikanen sanoo.

- Suomessa ollaan metsä­tek­no­lo­gian kehityk­sessä pitkällä, joten Kanadassa riittää yrityk­sille mahdol­li­suuksia läpi koko arvoketjun alkaen metsien inven­toin­neista. Puhdas siirtymä luo erityi­sesti suury­ri­tyk­sille paineita, joihin etsitään ratkai­suja, toteaa Suomen kunnia­kon­suli Pasi Pinta, jonka yritys NordBEST Inc. vie biotalous- ja tekno­lo­gia­rat­kai­suja Kanadan markkinoille.

Mukana Ottawassa oli myös joukko yrityksiä verkos­toi­tu­massa, tapaa­massa asiak­kaita ja etsimässä uusia avauksia.

Koulu­tus­vientiä ja konsultointia

Suomi näytti olevan johtava maa myös DEMO-metsämessuilla Quebecin puolella Gatineaussa. Omilla osastoil­laan tai paikal­listen edusta­jiensa kautta edustet­tuna olivat kaikki merkit­tävät suoma­laiset metsä­kor­juu­tek­no­lo­gioiden toimit­tajat. Muun muassa Ponsse Oyj ja Kesla Oyj järjes­tivät kolmen päivän ajan työnäy­töksiä koneil­laan tuhan­sille messukävijöille.

Myös koulu­tusyh­teis­työssä on paljon mahdollisuuksia.

- Sovimme jo jatko­toi­men­pi­teistä, joihin otetaan mukaan koulu­tus­lai­tos­temme edustajia. Koulu­tus­osaa­mi­ses­samme on poten­ti­aalia koulu­tus­mallin vientiin ja konsult­ti­bis­nek­seen. Jo olemassa oleva opiske­li­jayh­teistyö esimer­kiksi Itä-Suomen yliopiston vaihto-ohjelmien sekä Riverian koulu­tus­viennin kautta ovat hyvä lähtö­kohta jatko­ke­hit­tä­mi­seen, Joensuun kaupungin elinkeino- ja kansain­vä­listen asioiden päällikkö Seppo Tossa­vainen kertoo.

Kansain­vä­liset messut ensi kesäkuussa Joensuussa

Pohjois-Karjalaan saapuu vielä tämän vuoden puolella pari delegaa­tiota Pohjois-Amerikasta. Ensi kesäkuussa Joensuussa järjes­tet­tä­vään kansain­vä­li­seen Formec 2025 ‑tapah­tu­maan voidaan odottaa kanada­laisia ja USA:laisia vierailijoita.

Formecin yhtey­teen kaavail­laan käytännön metsä­tek­no­lo­gioihin keskit­tyvää Forest Joensuu-tapahtumaa, jossa vieraat viedään metsään, yritysten tehtaille ja tutkimus- ja oppilai­tok­siin tutus­tu­maan konkreet­ti­siin ratkai­suihin ja toimin­ta­ta­poihin. Joensuu on ainoa paikka maail­massa, missä näin voidaan toimia pienellä alueella sekä lyhyillä ja nopeilla siirtymillä.

Etsimme jatku­vasti uusia tapoja luoda tästä hyvästä yhteis­työstä myös kestävää liike­toi­mintaa. Alueemme yritykset ovat jo löytä­neet Pohjois-Amerikasta mukavasti idänkauppaa korvaavaa uutta markkinaa ja painamme lisää kaasua tähän kehitys­kul­kuun Forest Joensuu ‑ekosys­teemin resurs­seilla. Terveiden ja muutok­sissa kestä­vien metsien täytyy olla priori­teetti ja Joensuu on avaina­se­massa johdat­ta­massa metsän uudelle aikakau­delle, Tossa­vainen summaa.

Anne-Maria Kankaisto
markki­noinnin asian­tun­tija
Business Joensuu Oy