Maakunnan yritysten kehitys koko maan tasoa vahvempaa alkuvuonna

Pohjois­kar­ja­lai­sissa yrityk­sissä alkoi kauppa käydä jälleen kuluvan vuoden toisella neljän­nek­sellä. Kaksi­nu­me­roi­siin liike­vaihdon kasvu­pro­sent­teihin päästiin muovi­tuot­teiden valmis­tuk­sessa, kaivos­toi­min­nassa ja metsä­bio­ta­lou­dessa. Viennin kehitys oli selkeästi valta­kun­nal­lista tasoa vahvempaa.

Pohjois-Karjalan yritys­sek­to­rilla syntyi vuoden 2024 alkupuo­lis­kolla kaikkiaan 4,2 miljardin euron kokonais­lii­ke­vaihto Tilas­to­kes­kuksen tuoreiden suhdan­ne­tie­tojen mukaan. Verrat­tuna edellisen vuoden vastaa­vaan ajankoh­taan liike­vaih­to­summa laski 75,6 miljoonaa euroa eli 1,8 prosenttia. Miinus­mer­kistä huoli­matta kehitys­kuva parantui, sillä viime vuoden loppu­puo­lis­kolla liike­vaihto oli laskenut 5,4 %.

Huomio­nar­voista on, että kehitys vahvistui vuoden 2024 edetessä. Ensim­mäi­sellä vuosi­nel­jän­nek­sellä liike­vaihto vielä laski 4,8 prosenttia, mutta toisella neljän­nek­sellä päästiin jo kasvun puolelle (+1,1 %).

- Tammi-kesäkuun kattavan tarkas­te­lu­jakson heikoin kuukausi oli maaliskuu, jolloin taloutta rasit­tivat työtais­telut. Alkuvuoden kehitys oli Pohjois-Karjalassa myös vahvempaa – tai käytän­nössä vähemmän heikkoa – kuin koko maan tasolla, sillä valta­kun­nal­li­sesti yritys­sek­torin liike­vaihto laski alkuvuonna 3,6 prosenttia, maakunta-asiamies Kimmo Niiranen sanoo.

- Kevyesti pakkasen puolella olleista luvuista huoli­matta kehitys oli selvästi vähemmän heikkoa kuin edelli­sellä vuosipuoliskolla.

Joensuun seutu­kun­nassa liike­vaihto laski vuoden alkupuo­lis­kolla jotakuinkin samaa tahtia kuin koko maakunnan tasolla, 1,7 %. Keski-Karjalassa liike­vaihto laski 4,2 % ja Pielisen Karja­lassa 1,2 %.

Viennin kehitys valta­kun­nal­lista tasoa parempi

Maakunta- ja seutu­kun­ta­tason liike­vaih­to­lu­kuja veti alaspäin erityi­sesti teolli­suuden ja raken­ta­misen liike­vaihdon kehitys. Raken­ta­misen liike­vaihto laski 13,6 % (46,0 milj. euroa) ja teolli­suuden liike­vaihto 4,0 % (64,4 milj. euroa). Teolli­suuden liike­vaihdon laskuun vaikut­tivat tällä kertaa erityi­sesti tekno­lo­gia­teol­li­suuden toimialat, joskin muovi­tuot­teiden valmis­tuk­sessa kuljet­tiin vasta­vir­taan ja alan liike­vaihto kasvoi 8,4 miljoonaa euroa.

Teolli­suus­tuo­tannon yskäh­te­lystä huoli­matta maakunnan vienti­lii­ke­vaihto nousi 1,8 % muovi­tuot­teiden viennin kasvun avustuk­sella. Samalla teolli­suuden viennin kehitys poikkesi selvästi koko maan tasolla tapah­tu­neesta viennin euromää­räi­sestä 9,7 % laskusta.

- Vaikka teolli­suus­sek­torin kokonais­lii­ke­vaihto oli pienempi kuin vertai­lua­jan­jak­solla vuotta aiemmin, tilas­toai­neiston viimei­sim­pien kuukausien tiedot kertovat, että kehitys­kuva oli nousu­joh­teinen, Kimmo Niiranen kertoo.

Kasvu­lu­kuja löytyi myös palve­lua­loilta ja kaivos­toi­min­nasta, joskaan kovin suuria prosent­teja ei tällä kertaa puoli­vuo­si­ta­solla nähty.

- Tilanne kuitenkin parani toisella vuosi­nel­jän­nek­sellä suurim­malla osalla toimia­loja selvästi. Toisella neljän­nek­sellä kaksi­nu­me­roi­siin kasvu­pro­sent­teihin päästiin muovi­tuot­teiden valmis­tuk­sessa, kaivos­toi­min­nassa ja metsä­bio­ta­lou­dessa. Toisaalta raken­ta­misen taantuma syveni vuoden edetessä entises­tään. Suurista toimia­loista myös kaupan alalla toinen vuosi­nel­jännes oli hieman ensim­mäistä heikompi. Näistä poikkeuk­sista huoli­matta suunta oli kesällä kaiken kaikkiaan jo pohjalta ylöspäin.

Halli­tuksen viestit myönteisiä itäiselle Suomelle

Kimmo Niiranen odottaa ja toivoo maakunnan talous­ke­hi­tyksen vahvis­tuvan hiljal­leen, koska inflaa­tio­vauhti on oleel­li­sesti hidas­tunut ja korot laskevat.

- Toivetta tukee sekin, että vaikka julkinen sektori on säästö­pai­neiden alla, itäisen Suomen ahdin­koon on vihdoin herätty myös muuten kuin puheiden tasolla. Joukko maakunnan kärki­hank­keita, kuten GTK Mintecin koeteh­da­sin­ves­tointi ja ikuisuus­hank­keelta tuntunut Karvion silta, etenivät syksyn budjet­ti­rii­hessä ja energia­hank­keiden pullon­kau­lana ollut Fingridin kanta­verkko on saamassa vahvistusta.

Toisaalta uutiset kotimaasta ja Euroo­pasta kertovat vaikean talous­ti­lan­teen jatkumisesta.

- Työlli­syys­ti­lanne on heiken­tynyt ja uusia uutisia yritysten muutos­neu­vot­te­luista tulee lähes päivit­täin. Säily­vätkö Pohjois-Karjalan luvut muuttu­vassa tilan­teessa parem­pina kuin koko maan tasolla? On tärkeää, että usko tulevai­suu­teen säilyy ja pääsi­simme vihdoin eteenpäin.

Lisätie­toja