Yritysten menestys ja kasvu perus­tuvat osaami­selle, uudelle tiedolle ja innovaatioille

Syyskuussa julkaistu yritys­ba­ro­metri kertoi, että pk-yritysten suhdan­neo­do­tukset ovat nousseet viime keväästä. Talouden suunta riippuu nyt paljolti siitä, mitä kulut­tajat tekevät. Tarvi­taan yksityistä kulutusta ja tähän auttaa korko­tason lasku.

Pk-yritysten inves­toin­ti­ha­luk­kuus on edelleen vaati­mat­to­malla tasolla. Kuitenkin kevään baromet­riin verrat­tuna pk-yritysten rekry­toin­tiai­keet näyttävät vahvis­tu­neen. Pk-yritysten kasvu­ha­kui­suus on myös laskenut pitkään, mutta nyt luvuissa näkyy vakautumista.

Yli kolmannes pohjois­kar­ja­lai­sista pk-yrityksistä on joko voimak­kaasti tai mahdol­li­suuk­sien mukaan kasvu­ha­kuisia. Voimak­kaasti kasvu­ha­kuisten pk-yritysten osuus kohosi hieman kevään pohja­lu­ke­mista. Kasvu­ha­kui­suus on silti aiempaan verrat­tuna vaatimatonta. 

Myönteistä on 20–49 henkeä työllis­tä­vien yritysten vahvat tulevai­suuden näkymät. Nämä yritykset toimivat kasvun vetureina ja uusien innovaa­tioiden levit­tä­jinä. Niistä syntyy Suomeen myös kaivat­tuja kansain­vä­lisiä kärkiy­ri­tyksiä.  Maakun­tamme pk-yrityksistä joka neljäs raportoi harjoit­ta­vansa tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Pohjois-Karjalassa on Suomen aktii­vi­sinta yritysten yhteistyö ammat­ti­koulun, ammat­ti­kor­kea­koulun sekä kehitys­yh­tiöiden kanssa. Yhteis­työn muotona olivat mm. työhar­joit­telu, opinnäyt­teiden tekeminen ja innovaa­tioihin liittyvä kehit­tä­minen. Maakun­tamme koulu­tus­tar­jonta on avaina­se­massa, että osaajia riittää myös tulevai­suu­dessa. Korkea­kou­luista valmis­tu­neet pitäisi saada jäämään Pohjois-Karjalaan ja keskiöön nouseekin yritysten tarjoamat harjoit­te­lu­paikat sekä työpaikat jo opiskeluaikana.

Elokuussa järjes­timme perin­teiset kansan­edus­ta­jien yritys­vie­railut. Viesti yrityk­sistä oli selkeä: tieverkon kuntoon pitää panostaa. Saavu­tet­ta­vuus on äärim­mäisen tärkeää pohjois­kar­ja­lai­sille yrityk­sille. Osaavan työvoiman saanti nousi myös monessa paikkaa keskus­te­luun. Isommissa yrityk­sissä nousi esille aluepo­li­tiikka ja toive, että heillä olisi mahdol­li­suus sijoittua jatkos­sakin Itä-Suomeen. Huolena oli miten taataan riittävät panokset, ettei menetetä tulevai­suuden uskoa.

Suomen talous on kuralla. Lääkkeeksi tähän tarvi­taan rohkeutta ja uskoa panostaa suoma­lai­siin yrityk­siin, jotka luovat työpaik­koja ja tuovat valtion kassaan veroeu­roja. Talouden elpymistä voidaankin edistää yritysten kasvuun kannus­ta­mi­sella. Inves­toi­malla esim. uusiin tekno­lo­gioihin, innovaa­tioihin, infraan sekä koulu­tuk­seen. Pitää myös muistaa, että kansan­ta­lou­temme on riippu­vainen viennistä. Kilpai­lu­ky­kyi­sillä tuotteilla yritykset pärjäävät vienti­mark­ki­noilla. Uusien vienti­mark­ki­noiden avaami­seen tarvi­taan myös rahaa ja resursseja.

Merja Blomberg
toimi­tus­joh­taja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät