Ilmastopäästöjen vähennystavoite askeleen verran lähempänä
Pohjois-Karjalassa kasvihuonekaasupäästöt hieman matalammalla tasolla kuin koko maassa vuonna 2023.
Suomen ympäristökeskuksen (Syke) 3.12. julkistamien ennakkotietojen mukaan Pohjois-Karjalan kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2023. Ilmastopäästöjä syntyi 5,9 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2-ekv) pohjoiskarjalaista kohden. Koko maan tasolla päästöjen keskiarvo oli hieman yli 6 tonnia asukasta kohden.
Vuonna 2022 maakunnan asukaskohtaiset päästöt olivat 6,4 t CO2-ekv. Laskua tapahtui viime vuoden aikana 0,5 t CO2-ekv.
- Pohjois-Karjalan hiilidioksidipäästöjä oli vähennetty vuoden 2022 loppuun mennessä 40 prosenttia verrattuna vuoteen 2007, ja viime vuonna hyvä kehitys jatkui. Ennakkotiedon mukaan viime vuonna vähennys oli kasvanut 43,6 prosenttiin, kertoo metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Pohjois-Karjala kuuluu Hiilineutraali maakunta ‑verkostoon (Hinku), ja tavoitteena on saavuttaa 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, kun vertailuvuotena käytetään vuotta 2007.
- Tämä tarkoittaa, että vuonna 2030 kokonaispäästöjen tulisi olla 337 t CO2-ekv. Tähän meillä on vielä matkaa 615 t CO2-ekv. Kaiken kaikkiaan ilmastotyö etenee mielestäni hyvin ja varmasti siinä vauhdissa, mitä nykyinen tekniikka ja osaaminen mahdollistavat. Uskon, että päästöjen vähennysvauhti kiihtyy sitä mukaa kun tekniikka kehittyy ja osaaminen paranee, Koivula sanoo.
Yhdeksäntoista maakunnan joukossa Pohjois-Karjala oli sijalla 10. Vähiten ilmastopäästöjä asukasta kohden syntyy Uudellamaalla (runsaat 3 t CO2-ekv) ja eniten Etelä-Pohjanmaalla (runsaat 10 t CO2-ekv).
Tiedot perustuvat kuntien käyttöperusteisiin päästöihin. Hiilidioksidiekvivalenttitonni vastaa yhden hiilidioksiditonnin ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Näin kasvihuonekaasut voidaan laskea yhteen.
Erot melko suuria maakuntien välillä
Suomen ympäristökeskuksen mukaan maakuntien kokonaispäästöt laskivat 5–15 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023. Myös asukaskohtaiset päästöt olivat laskusuunnassa. Päästövähennyksiä vauhditti energiasektorin tuotannon puhdistuminen ja erityisesti sähköntuotannon päästöjen vähentyminen.
- Erot maakuntien päästövähennyksissä ovat melko suuria. Eroja selittävät muun muassa elinkeinorakenne, erityisesti maatalousvaltaisuus, maantieteelliset ominaisuudet kuten etäisyydet ja yhdyskuntarakenne sekä sääolosuhteiden ja kaukolämmön polttoainekäytön erot, Syke tiedottaa.
Koko maassa kuntien suurin päästöjen aiheuttaja on tieliikenne (28,4 %). Toisena tulee lämmitys, kun siihen lasketaan sähkölämmityksen, kaukolämmön, öljylämmityksen ja muiden lämmitysmuotojen muodostama kokonaisuus (yht. 23 %). Kolmanneksi eniten päästöjä syntyy maataloudesta (21,8 %).
Pohjois-Karjalassa suurimmat päästölähteet ovat perinteisesti olleet tieliikenne, maatalous ja työkoneet. Sari Koivulan mukaan nämä ovat haastavia sektoreita leikata päästöjä mm. pitkien välimatkojen sekä maatalouden ja teollisuuden tärkeyden takia.
- Kaikissa näissä on kuitenkin tapahtunut vähennystä koko ajan. Energialla on näissä kaikissa suuri rooli eli vähäpäästöisillä tai päästöttömillä polttoaineratkaisuilla saataisiin paljon edistymistä aikaan, Koivula sanoo.
Suomen ympäristökeskus julkaisee tiistaina 17.12. kuntien kulutusperusteiset päästöt vuodelta 2019. Silloin saadaan tietoa siitä, miten päästöt jakautuvat kunnan sisällä kotitalouksien ja kuntaorganisaation välillä. Lopulliset kansalliset päästötiedot Syke julkistaa keväällä 2025.