Ahven ui kirkkaassa järvessä.

Ennakointi on edulli­sempaa kuin vahin­kojen korjaa­minen – ilmas­ton­muu­tok­seen sopeu­tu­misen tiekartta tarjoaa ratkaisuja

Pohjois-Karjalassa on valmis­tunut uusi ilmas­ton­muu­tok­seen sopeu­tu­misen tiekartta, joka kokoaa yhteen alueen ilmas­ton­muu­tok­seen liittyvät haasteet ja tarjoaa konkreet­tisia toimen­pi­teitä niiden ratkai­se­mi­seksi ja sopeu­tu­mis­kyvyn vahvis­ta­mi­seksi. Maakunnan sopeu­tu­mis­ky­kyyn vaikut­tavat mm. pitkät etäisyydet, ikään­tyvä väestö ja talvio­loihin raken­tunut infra­struk­tuuri.

Tiekartta auttaa kuntia ja muita toimi­joita tunnis­ta­maan ilmas­to­ris­kejä ja varau­tu­maan niihin ennakoi­vasti. Se täydentää maakunnan ilmas­to­työtä tarjoa­malla käytännön tukea sopeu­tu­mis­toi­mien suunnitteluun. 

Maakunnan ilmas­ton­muu­tok­seen liittyviä keskeisiä haasteita ovat muun muassa alueel­liset erot riskien ja haavoit­tu­vuuden osalta. Esimer­kiksi Joensuun seudulla haasteina koros­tuvat kaupun­kiym­pä­ristön lämpö­saa­re­keilmiö ja huleve­si­tul­va­riski, kun taas muilla alueilla sopeu­tu­mis­tar­peet liittyvät erityi­sesti maa- ja metsä­ta­louden muutoksiin.

Tiekar­tassa tunnis­tetut viisi keskeistä ilmas­to­riskiä ovat merki­tyk­sel­lisiä kaikille seutu­kun­nille: muuttuvat talvio­lo­suh­teet, lisään­tyvä sadanta, helle­jaksot ja myrskyt vaikut­tavat eri tavoin väestöön, raken­net­tuun ympäris­töön ja elinkei­noihin. Tiiviisti raken­ne­tuilla alueilla koros­tuvat huleve­si­tulvat ja kuumuus, kun taas haja-asutusalueilla vaiku­tukset liittyvät erityi­sesti myrskyihin ja talvio­lo­suh­teiden muutoksiin.

Maakunnan sopeu­tu­mis­ky­kyyn vaikut­tavat mm. pitkät etäisyydet, ikään­tyvä väestö ja talvio­loihin raken­tunut infra­struk­tuuri. Ilmas­ton­muu­toksen vaiku­tusten ennakointi on haastavaa, ja toimen­pi­teet edellyt­tävät tarkkaa ja ajankoh­taista tietoa sekä suunnit­telua, joka huomioi paikal­liset olosuh­teet ja erityispiirteet.

Käytännön työkalu kunnille

Ennakoiva ja suunni­tel­mal­linen sopeu­tu­minen on vastuul­lista ja talou­del­li­sesti järkevää. Tiekartta toimii käytännön työka­luna kunnille ja muille toimi­joille ilmas­ton­muu­tok­seen varau­tu­mi­sessa ja oman sopeu­tu­mis­stra­te­gian laatimisessa.

- Ennakoiva sopeu­tu­minen on aina edulli­sempaa kuin vahin­kojen korjaa­minen jälki­kä­teen, kertoo metsä- ja ilmas­to­asian­tun­tija Sari Koivula.

Lisätie­toja