Tiedotteet
Energian saatavuus ja energiaköyhyys huolena Euroopassa – Pohjois-Karjala mukana vihreää siirtymää vahdittavassa EU-hankkeessa
Energia-asiantuntijoita seitsemästä eri Euroopan maasta kokoontui Joensuuhun hakemaan ratkaisuja Ukrainan sodan kärjistämään energiamurrokseen. Valtiot ovat alkaneet vahvistaa energiaomavaraisuutta ja etsiä vaihtoehtoja fossiilisille tuontipolttoaineille, mikä vauhdittaa myös EU:n ilmastotavoitteiden toteutumista.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on pääkumppani kansainvälisessä EXPRESS-hankkeessa, jonka tavoitteena on kasvattaa hankkeeseen osallistuvien alueiden energiaomavaraisuutta ja uusiutuvan energian osuutta energian tuotannossa. Samalla pyritään etsimään ratkaisuja energiaköyhyyteen, mikä tarkoittaa sitä, että kotitaloudet joutuvat käyttämään suhteettoman suuren osan tuloistaan energialaskuihin.
Hankekumppanit tulevat Irlannista, Ranskasta, Italiasta, Puolasta, Unkarista, Romaniasta ja Kroatiasta. Hankkeen rahoitus tulee Interreg Europe ‑ohjelmasta kokonaisbudjetin ollessa lähes 1,9 miljoonaa euroa.
Maaliskuussa käynnistyneen hankkeen ensimmäinen opintovierailu kohdistui Pohjois-Karjalaan, vieraat viettivät maakunnassa tiiviit kaksi päivää juhannuksen jälkeen. He pääsivät tutustumaan Karelia ammattikorkeakoulun pilottihankkeisiin, Savon Voiman IIksenvaaran voimalaitoksen vireillä oleviin energiainvestointeihin, polttopuukauppaan, Enon energia osuuskunnan hakevoimalaitokseen Kolilla ja Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeisiin.
Projektipäällikkö Timo Tahvanaisen mukaan osallistujamaiden välillä on suuria eroja uusiutuvan energian osuudessa. EU:n keskiarvo on vajaat 20 prosenttia ja sen alle jäävät Irlanti, Puola, Ranska ja Unkari. Suomen uusiutuvien osuus on joukon priimuksena runsaat 40 prosenttia, ja Pohjois-Karjalassa on menty jo yli 70 prosentin.
- Paikalliset energialähteet kattoivat meillä kaksi kolmannesta kulutuksesta vuonna 2020 ja yli puolet maakunnassa käytetystä energiasta tulee puusta, Tahvanainen kertoo.
Kun hankkeen tavoitteena on jakaa osaamista ja hyviä käytäntöjä, niin muille hankemaille Pohjois-Karjala voi toimia esimerkkinä monipuolisesta ja tehokkaasta bioenergian tuotannosta. Pohjois-Karjalassa on tehty myös mielenkiintoisia avauksia vahdikkaasti kehittyvällä vetytalouden saralla.
- Mahdollisuuksia lisätä paikallisten uusiutuvien energialähteiden osuutta perataan kaikilla EXPRESS-partnerialueilla. Lämpöpumppujen ja aurinkosähkön merkitys tunnistetaan, mutta niiden yleistymistä hidastavat korkeana pidetyt investointikustannukset ja osin tiedon puute. Energian säästön ja hukkalämpöjen ohella riittää hyödyntämättömiä mahdollisuuksia myös erilaisissa maa- ja metsätalouden biomassoissa sekä kierrätysjakeissa, Tahvanainen summaa vierailun aikana käytyjä keskusteluja.
Yhteinen piirre EXPRESS-kumppanialueiden energiasektorille on riippuvuus fossiilisesta tuontienergiasta ja erityisesti venäläisestä maakaasusta. Esimerkiksi Pariisissa on tavoitteena valjastaa 20 prosenttia kattopinta-alasta aurinkosähkön tuotantoon vuoteen 2050 mennessä.
Karelia ammattikorkeakoulun Kim Blomqvistin vieraille esittelemä EU:n uusi Energiayhteisö-direktiivi tarjoaa tähän uusia mahdollisuuksia: jatkossa aurinkopaneelit voidaan sijoittaa sinne missä ne parhaiten tuottavat ja tuotettu energia käyttää omasähkönä laajemmassa käyttäjäyhteisössä. Tämän odotetaan kannustavan nykyistä suurempiin aurinkosähköinvestointeihin, koska investoija saa merkittävän verohyödyn. Joensuussa on jo käynnistetty poikkeusluvalla kokeilu, jossa energiayhteisömallia hyödynnetään Opiskelija-asunnot Joensuun Ellin asuintaloissa.