Tiedotteet
Jakamistalous ei ole lyönyt läpi Pohjois-Karjalan kunnissa, mutta sen edistämiseen on oivat mahdollisuudet
Jakamistalouden nykytilaa ja potentiaalia Pohjois-Karjalan kunnissa selvitettiin Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Circwaste – Kohti kiertotaloutta ‑hankkeessa kesällä 2023. Gaia Consulting Oy:llä teetetyn selvityksen mukaan kunnissa on jo jonkin verran jakamistalouden kokeiluja ja käytänteitä, mutta laajamittaisesti jakamistalous ei ole jalkautunut osaksi kuntien toimintaa, ja tilaa erilaisille toimenpiteille ja kokeiluille löytyy runsaasti.
Kuntien tämänhetkinen jakamistaloustoiminta painottuu tilapalveluihin sekä tavaroiden lainapalveluihin. Kuntien tilojen käyttöastetta nostetaan aktiivisesti tarjoamalla tiloja esimerkiksi etätyön tekemiseen, urheiluun ja yhteisötalotoimintaan. Käyttötavaroiden puolelta maakunnan Vaara-kirjastojen tavaralainat ovat tuoneet tavaroiden lainaamisen kulttuuria Pohjois-Karjalan kuntiin.
Potentiaalia omaavana jakamistalouden sektorina nähtiin liikkumisen kehittäminen: pitkien välimatkojen maakunnassa yhteiskäyttöautot ja kimppakyytien suosiminen vähentäisivät tarvetta oman auton hankintaan ja toisaalta mahdollistavat myös uuden liike- tai hanketoiminnan käynnistämisen.
Selvityksessä listattiin jakamistalouden esimerkkejä muilta alueilta sekä useita toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla kunnat voivat edistää jakamistaloutta alueellaan.
- Selvityksen mukaan kunnat toivovat lisää tietoja hyvistä jakamistalouden käytänteistä. Pyörää ei kannata keksiä uudestaan, joten selvitykseen on kasattu kansallisia esimerkkejä ja kokeiluja niin liikkumisen, tilojen yhteiskäytön, tavaroiden kuin ruoankin saralta, joista myös Pohjois-Karjalan kunnat voivat ottaa mallia. Esimerkiksi hävikkijääkaappien perustaminen voisi olla matalalla kynnyksellä toteutettava, yhteisöllisyyttä lisäävä kokeilu ehkäistä ruokahävikin syntymistä, sanoo Circwaste-hankkeen projektipäällikkö Sanni Penttinen.
Kuten muussakin ilmastotyössä, jakamistalouden yleistymistä hidastaviksi tekijöiksi tunnistettiin muun muassa ymmärryksen ja osaamisen puute sekä rajalliset resurssit.
- Maakuntaliiton rooli tiennäyttäjänä korostuu erityisesti harvaan asuttujen kuntien kohdalla. Keskitetty resursointi, yhteiset alustat ja tietoisuuden kehittäminen kunnissa ovat tärkeä osa jakamistalouden edistämistä Pohjois-Karjalassa. Jakamistalouden valtavirtaistuminen edellyttää kuntatoimijoiden kouluttamisen lisäksi myös kuntalaisille suunnattua viestintää jo olemassa olevista jakamistalouden palveluista, Penttinen sanoo.
Jakamistalous tarkoittaa uutta taloudellista ajattelutapaa, jossa mahdollisuus käyttää tavaroita, palveluita ja muita hyödykkeitä on tärkeämpää kuin niiden omistaminen. Käytännössä jakamistalous on tuotteiden yhteiskäyttöä, lainaamista ja vuokraamista. Kiertotaloutta jakamistalous toteuttaa silloin, kun se edistää resurssien viisaampaa käyttöä tai esimerkiksi tuotteiden käyttöasteen kasvua ja vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja uusien tuotteiden tarvetta. Tavoitteena on saada resursseista maksimaalinen arvo.
Circwaste – Kohti kiertotaloutta ‑hanke on rahoitettu EU:n Life IP-ohjelmasta. Jakamistalouden edistäminen on yksi Pohjois-Karjalan kiertotalouden tiekartassa tunnistettu kiertotalouden edistämisen teema.