2024–2025 BIOSYS North Karelia
International Growth Ecosystem
Pohjois-Karjalan Metsäbiotalouden ja Uniikin ruoan kansainvälisen kasvun ekosysteemi — BIOSYS Japani
BIOSYS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa Pohjois-Karjalan alueen metsäbiotalouden sekä ruoantuotannon tutkimus-kehitys-innovaatio-koulutus-yhteistyötä, elinkeinojen elinvoimaisuutta sekä kansainvälisyyttä ja kilpailukykyä yhteistyössä Japanin alueiden (Nagano, Hokkaido, mahdollisesti myös muiden) kanssa.
Hanke vahvistaa aikaisemmassa hankkeessa (Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022) rakennettua tiivistä yhteyttä Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon prefetuurihallinnon, Inan kaupungin sekä Hokkaidon ja Tokion alueen metsä-biokiertotalouden sekä elintarvikesektorin toimijoiden välillä.
Yhteistyön eri tasot huomioidaan ekosysteemin toiminnassa niin maakuntien välisessä yhteistyössä, kuin myös alueiden toimijoiden keskinäisen tunnettuuden ja verkostossa kulkevien molemminpuolisten toimien rakentamisessa, sekä tutkimuslaitos-korkeakoulutoimijoiden konkreettisten uusien hankkeiden rakentumisessa. Hanke tarjoaa alueen TKI- sekä yritystoimijoille Ekosysteemin ja verkoston käyttöön ja tukee toiminnallaan kansainvälisen kasvun rakentumista Suomen ja Japanin alueiden ja maakuntien välisessä yhteistyössä.
Hankkeen luomien uusien sekä olemasssa olevien verkostojen kautta mahdollistuu pitkäjänteinen Pohjois-Karjalan toimijoiden kasvu kv-markkinoille. Vastavuoroisesti, myös Japanin alueiden toimijoille hanke avaa kanavat Pohjois-Karjalan tarjoamiin yhteistyön mahdollisuuksiin.
Keskeisinä teemoina hankkeessa ovat
- Ekosysteemiyhteistyön rakentaminen ja alueidenvälinen yhteistyö ja ‑toimintamallit
- Metsäbiotalouden teknologioiden kestävyysarviointi
- Metsä-biokiertotalouden ja sektoria tukevien yritysten kansainvälisen verkoston rakentamisen ja kasvun mahdollistamisen polut
- Puurakentamisen, puunhankinnan ja puuallokaation yhteistoiminta ja ‑pilotit
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto osallistuu ryhmähankkeeseen osatoteuttajana. Maakuntaliitolla on aluehallintoviranomaisena yhteistyön edistäjän ja ”ovien avaajan” rooli tukemassa hankepartnereiden ja muiden pohjoiskarjalaisten tahojen toimintaa japanilaisten ja eteläkorealaisten kanssa.
Yhteistyössä maakuntaliitto ja Luke vastaavat hankkeen viestinnästä ja markkinoinnista koko ekosysteemin toiminnan ja tapahtumien osalta. Maakuntaliitto vastaa alueiden välisestä yhteistyöstä ja laaja-alaisten strategioiden ja ohjelmien osaamisen siirron ja oppimisen yhteistyöstä japanilaisten viranomaiskumppanien kanssa.
Hankkeen kesto: 1.12.2023–30.11.2025
Rahoitus: Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto — JTF, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Hanketoimijat: Luonnonvarakeskus LUKE (päätoteuttaja), osatoteuttajat: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Itä-Suomen yliopisto ja ProAgria Itä-Suomi ry
Haluatko liittyä mukaan verkostoon?
Olemme rakentaneet aluehallinnontoteuttajien, tutkijoiden, kehittäjien ja koulutustoimijoiden sekä yritysten yhteistyöllä toimivat yhteydet ja verkostoja molempien maiden ja niiden alueiden välille vuosina 2020–2023. Nyt on aikasiirtyä tositoimiin käytännön liiketoiminta‑, koulutus- ja kehittämisyhteistyössä.
Otamme mielellämme verkostoomme mukaan lisää toimijoita ja tuemme yhdessä kansainvälisessä vuorovaikutuksessa kansainvälistä kasvua koko maakunnan osaajien voimin. Täytä alla oleva lomake niin otamme Sinuun yhteyttä!
Lisätietoja
Kielet: japani/englanti
Kielet: suomi/englanti