Metsätalous tuottaa, mutta kaipaa tulevaisuuden tekoja
Suhdannetietojen mukaan metsäalan liikevaihdon lasku jatkuu lukuun ottamatta metsätaloutta ja puunkorjuuta. Puuntuonnin hyytyminen Venäjältä on konkretisoitunut maakunnassa hakkuiden lisääntymisenä ja se näkyy tämän luvun takana.
Puuta eri tavoin jalostava teollisuus ei ole päässyt vielä nousuun. Tähän vaikuttaa varmasti ennen muuta yleinen taloudellisesti haastava tilanne.
Pohjois-Karjalassa Luken tekemän selvityksen mukaan metsäsektorin taloudellinen merkitys on huomattava. Sen osuus arvonlisäyksestä on 10,8 prosenttia ja työllisistä: 5,5 %. Vertailun vuoksi vastaavat luvut koko Suomen metsäsektorin osalta ovat arvonlisäyksestä 4,5 % ja työllisistä 2,7 % (https://www.luke.fi/fi/projektit/memu). Lukujen perusteella on ymmärrettävää, miksi metsätalous on tärkeä osa maakunnan elinvoimaa ja sen säilymistä.
Maakunnan elinvoiman säilyminen on puolestaan tärkeä asia rajaturvallisuudelle; Pohjois-Karjalalla on koko EU:n ja nykyisin myös Naton itäisin raja Venäjän kanssa. Euroopan parlamentin jäsen Mika Aaltola totesi syyskuussa Nurmeksessa pidetyssä Maaseutuparlamentissa, että suurin puolustustahto on ihmisellä, joka puolustaa kotiaan. Tämä näkyy myös Naton turvallisuusstrategiassa, missä raja-alueiden elinvoima ja asuttuna pysyminen on tärkeä osa kokonaisturvallisuutta.
Entä mitä vaaditaan siihen, että haluaa asua Pohjois-Karjalassa? Ennen muuta se edellyttää työtä ja toimeentuloa, sitä että on mahdollista selvitä jokapäiväisistä kustannuksista ja voida hyvin. Ympäristöllä ja luonnolla on myös suuri merkitys viihtyvyydelle.
Metsäbiotalous yhdistää nämä kaksi näkökulmaa; se tarjoaa toimeentuloa ja oikein harjoitettuna ja toteutettuna myös ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja terveyttä. Meidän on kyettävä tulevaisuudessa edistämään metsätalouteen liittyvää yritystoimintaa ja siten työpaikkoja ja osattava tehdä se entistä kestävämmin, jotta sama mahdollisuus säilyy tulevaisuudessakin.
Jälleen kerran: arvonlisän nostaminen hakkuiden jatkuvan lisäämisen sijaan on tärkein keino varmistaa metsistä saatava tuotto.
Sari Koivula
metsä- ja ilmastoasiantuntija
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto