Metsä­ta­lous tuottaa, mutta kaipaa tulevai­suuden tekoja

Suhdan­ne­tie­tojen mukaan metsä­alan liike­vaihdon lasku jatkuu lukuun ottamatta metsä­ta­loutta ja puunkor­juuta. Puuntuonnin hyyty­minen Venäjältä on konkre­ti­soi­tunut maakun­nassa hakkuiden lisään­ty­mi­senä ja se näkyy tämän luvun takana.

Puuta eri tavoin jalos­tava teolli­suus ei ole päässyt vielä nousuun. Tähän vaikuttaa varmasti ennen muuta yleinen talou­del­li­sesti haastava tilanne.

Pohjois-Karjalassa Luken tekemän selvi­tyksen mukaan metsä­sek­torin talou­del­linen merkitys on huomat­tava. Sen osuus arvon­li­säyk­sestä on 10,8 prosenttia ja työlli­sistä: 5,5 %. Vertailun vuoksi vastaavat luvut koko Suomen metsä­sek­torin osalta ovat arvon­li­säyk­sestä 4,5 % ja työlli­sistä 2,7 % (https://www.luke.fi/fi/projektit/memu). Lukujen perus­teella on ymmär­ret­tävää, miksi metsä­ta­lous on tärkeä osa maakunnan elinvoimaa ja sen säilymistä.

Maakunnan elinvoiman säily­minen on puoles­taan tärkeä asia rajatur­val­li­suu­delle; Pohjois-Karjalalla on koko EU:n ja nykyisin myös Naton itäisin raja Venäjän kanssa. Euroopan parla­mentin jäsen Mika Aaltola totesi syyskuussa Nurmek­sessa pidetyssä Maaseu­tu­par­la­men­tissa, että suurin puolus­tus­tahto on ihmisellä, joka puolustaa kotiaan. Tämä näkyy myös Naton turval­li­suus­stra­te­giassa, missä raja-alueiden elinvoima ja asuttuna pysyminen on tärkeä osa kokonaisturvallisuutta.

Entä mitä vaadi­taan siihen, että haluaa asua Pohjois-Karjalassa? Ennen muuta se edellyttää työtä ja toimeen­tuloa, sitä että on mahdol­lista selvitä jokapäi­väi­sistä kustan­nuk­sista ja voida hyvin. Ympäris­töllä ja luonnolla on myös suuri merkitys viihtyvyydelle.

Metsä­bio­ta­lous yhdistää nämä kaksi näkökulmaa; se tarjoaa toimeen­tuloa ja oikein harjoi­tet­tuna ja toteu­tet­tuna myös ylläpitää luonnon monimuo­toi­suutta ja terveyttä. Meidän on kyettävä tulevai­suu­dessa edistä­mään metsä­ta­lou­teen liittyvää yritys­toi­mintaa ja siten työpaik­koja ja osattava tehdä se entistä kestä­vämmin, jotta sama mahdol­li­suus säilyy tulevaisuudessakin.

Jälleen kerran: arvon­lisän nosta­minen hakkuiden jatkuvan lisää­misen sijaan on tärkein keino varmistaa metsistä saatava tuotto.

Sari Koivula
metsä- ja ilmas­to­asian­tun­tija
Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto