Metsätaloudessa vahvistuvaa Suomi–Kanada-yhteistyötä ja uusia avauksia
Pohjoiskarjalaiset metsäalan yritykset ovat löytäneet Pohjois-Amerikasta idänkauppaa korvaavaa uutta markkinaa. Forest Joensuu vauhdittaa yritysten pääsyä markkinoille Atlantin tuolla puolen.
Suomi ja Kanada ovat tehneet pitkään yhteistyötä metsätalouden saralla. Molemmille metsät ovat taloudellisesti ja kulttuurillisesti merkittävä luonnonvara, jota kohtaan katseet kääntyvät myös nyt, kun ratkaisuja etsitään esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen.
Syyskuussa Business Joensuun, Joensuun kaupungin, Luken ja paikallisten yritysten edustajia osallistui DEMO International ‑konferenssiin ja messuille Ottawassa, Kanadassa. Forest Joensuu ‑delegaation tavoitteena oli vakuuttaa kanadalainen kohderyhmä siitä, että suomalaisella osaamisella on potentiaalia auttaa Kanadan vaikeuksissa olevaa metsäsektoria.
Samalla haluttiin lisätä Forest Joensuu ‑ekosysteemin tunnettuutta ja saada uusia liiketoiminta-avauksia sekä vahvistaa maiden välistä yhteistyötä niin tutkimuksen, liiketoiminnan kuin koulutuksenkin saralla.
Suomalaisella metsäosaamisella on annettavaa metsäpalojen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan, ilmastonmuutoksen keskellä muuttuvien metsien hoitoon, vähähiilisyyden ja digitaalisen metsätalouden ratkaisuihin, metsädatan keruuseen ja hyödyntämiseen sekä metsätalouden tehokkuuden ja kannattavuuden parantamiseen.
- Viime aikoina massiivisista metsäpaloista kärsinyt Kanada voisi hyötyä suomalaisesta metsänhoitomallista, jossa panostetaan tieverkoston kehittämiseen metsäalueilla ja etenkin asutuskeskittymien läheisyydessä hakkuita tehtäisiin myös poiminta- ja pienaukkohakkuilla. Me voimme puolestamme ottaa oppia suurpalojen hallinnasta, Luken johtava tutkija Lauri Sikanen kertoo.
Joensuun ainutlaatuinen metsäalan keskittymä kiinnostaa Kanadassa. Kestävä metsätalous voi toimia myös taloudellisen kasvun mahdollistajana, ja Kanadan markkinat tarjoavat paljon potentiaalia suomalaisyrityksille.
- Kanadassa on paljon hajallaan olevia kyliä ja yhteisöjä, joissa käytetään edelleen lämmitykseen paljon öljyä ja propaania, vaikka ympärillä on metsää yllin kyllin. Suomalaisen mallin mukainen lämpöyrittäjyys olisi ilmastoteko ja lisäisi yrittäjyyden kautta alueen elinvoimaa, Sikanen sanoo.
- Suomessa ollaan metsäteknologian kehityksessä pitkällä, joten Kanadassa riittää yrityksille mahdollisuuksia läpi koko arvoketjun alkaen metsien inventoinneista. Puhdas siirtymä luo erityisesti suuryrityksille paineita, joihin etsitään ratkaisuja, toteaa Suomen kunniakonsuli Pasi Pinta, jonka yritys NordBEST Inc. vie biotalous- ja teknologiaratkaisuja Kanadan markkinoille.
Mukana Ottawassa oli myös joukko yrityksiä verkostoitumassa, tapaamassa asiakkaita ja etsimässä uusia avauksia.
Koulutusvientiä ja konsultointia
Suomi näytti olevan johtava maa myös DEMO-metsämessuilla Quebecin puolella Gatineaussa. Omilla osastoillaan tai paikallisten edustajiensa kautta edustettuna olivat kaikki merkittävät suomalaiset metsäkorjuuteknologioiden toimittajat. Muun muassa Ponsse Oyj ja Kesla Oyj järjestivät kolmen päivän ajan työnäytöksiä koneillaan tuhansille messukävijöille.
Myös koulutusyhteistyössä on paljon mahdollisuuksia.
- Sovimme jo jatkotoimenpiteistä, joihin otetaan mukaan koulutuslaitostemme edustajia. Koulutusosaamisessamme on potentiaalia koulutusmallin vientiin ja konsulttibisnekseen. Jo olemassa oleva opiskelijayhteistyö esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston vaihto-ohjelmien sekä Riverian koulutusviennin kautta ovat hyvä lähtökohta jatkokehittämiseen, Joensuun kaupungin elinkeino- ja kansainvälisten asioiden päällikkö Seppo Tossavainen kertoo.
Kansainväliset messut ensi kesäkuussa Joensuussa
Pohjois-Karjalaan saapuu vielä tämän vuoden puolella pari delegaatiota Pohjois-Amerikasta. Ensi kesäkuussa Joensuussa järjestettävään kansainväliseen Formec 2025 ‑tapahtumaan voidaan odottaa kanadalaisia ja USA:laisia vierailijoita.
Formecin yhteyteen kaavaillaan käytännön metsäteknologioihin keskittyvää Forest Joensuu-tapahtumaa, jossa vieraat viedään metsään, yritysten tehtaille ja tutkimus- ja oppilaitoksiin tutustumaan konkreettisiin ratkaisuihin ja toimintatapoihin. Joensuu on ainoa paikka maailmassa, missä näin voidaan toimia pienellä alueella sekä lyhyillä ja nopeilla siirtymillä.
Etsimme jatkuvasti uusia tapoja luoda tästä hyvästä yhteistyöstä myös kestävää liiketoimintaa. Alueemme yritykset ovat jo löytäneet Pohjois-Amerikasta mukavasti idänkauppaa korvaavaa uutta markkinaa ja painamme lisää kaasua tähän kehityskulkuun Forest Joensuu ‑ekosysteemin resursseilla. Terveiden ja muutoksissa kestävien metsien täytyy olla prioriteetti ja Joensuu on avainasemassa johdattamassa metsän uudelle aikakaudelle, Tossavainen summaa.
Anne-Maria Kankaisto
markkinoinnin asiantuntija
Business Joensuu Oy