Karjalan kulta­lin­jasta halutaan kansal­linen menestystarina

Kaivos­toi­minnan ja louhinnan liike­vaihdon kehitys näytti lupaavia merkkejä vuoden ensim­mäi­sellä puolis­kolla. Ilomant­sissa kullan tuotan­to­määrä kasvoi uuden kaivoksen myötä.

Endomi­nesin Pampalon kulta­kai­voksen liike­vaihto oli tammi-kesäkuussa 13,1 miljoonaa, jossa oli kasvua edellis­vuoden vastaa­vaan ajankoh­taan 22 prosenttia.

Toimi­tus­joh­taja Kari Vyhtisen mukaan liike­vaihto perustui tuotannon kasvuun, jota kullan vahva markki­na­hinta tuki. Yhtiö avasi helmi­kuussa uuden avokai­voksen Hoskoon.

- Viime vuonna liike­vaih­tomme kasvoi 46 prosenttia. Myös tästä vuodesta tulee hyvä ja suurin osa kasvusta tulee tuotan­to­määrän kasvusta. Kullan hinta on noussut edelleen tämän vuoden aikana ja näkymä on erittäin hyvä, Vyhtinen kertoo.

Tammi-kesäkuussa kullan hinta oli 2 205 dollaria unssilta (troy-unssi 31,1 g). Haastat­te­lu­het­kellä (8.10.) se huiteli 2 647 dollarissa.

- Geopo­liit­tinen epävar­muus heijastuu kullan hintaan ja sen takia on rikottu ennätyksiä. Kulta on edelleen erään­lainen turvasatama.

Pampa­lossa on vietetty menneinä vuosina myös hiljai­seloa suhdan­teiden takia.

- Kullan hinta oli 1 200–1 300 dollaria unssilta, kun kaivos laitet­tiin ylläpi­to­ti­laan vuonna 2018. Maailma on nyt toisen­lainen paikka ja on vaikea nähdä, että tilanne toistuisi.

Tähtäi­messä uusi kokoluokka

Kotimai­sessa omistuk­sessa olevan Endomi­nesin tavoit­teena on kehittyä huomat­ta­vasti nykyistä suurem­maksi toimi­jaksi. Malmi­net­sintä on jatkuvaa toimintaa, ja käynnissä on luvitus­pro­sessi Pampa­losta 15 kilometriä etelään avatta­valle kaivok­selle. Yhtiössä puhutaan eteläi­sestä kultalinjasta.

- Lupapro­sessi päättyy vuoden 2028 lopulla. Tavoit­teena on, että voisimme käynnistää tuotannon 2030, Kari Vyhtinen kertoo.

Kun tänä vuonna yhtiö ennakoi louhi­vansa kultaa 460–530 kiloa, vuoden 2030 jälkeen puhutaan jopa kuusin­ker­tai­sesta määrästä.

Vyhtinen haluaa yhtiön jäävän aikakir­joihin muutenkin kuin talou­del­lisen tuloksen tekijänä. Yhteis­kun­ta­vastuu, ympäris­tö­asiat ja avoimuus ovat erotta­maton osa toimintaa.

- Olemme suoma­lainen toimija, joka tekee, mitä lupaa. Meille on tärkeää, että työllis­tämme paikal­lisia ja luomme hyvin­vointia alueelle. Teemme mieluummin yhteis­työtä paikal­listen yritysten kanssa kuin maailman suurim­pien. Haluamme, että paikal­liset yritykset voivat hyvin ja voivat kasvaa mukanamme.

Suomi on poikkeuk­sel­lisen hyvä maa kaivos­toi­min­nalle. Entä jos joku jätti­mäinen globaali yritys haluaa ostaa Endominesin?

- Alueemme on kieltä­mättä kiinnos­tava kansain­vä­listen toimi­joiden silmissä, mutta emme ole hakemassa pikavoit­toja. Meillä on vahvoja omistajia ja tavoit­tee­namme on luoda tästä suoma­lainen menes­tys­ta­rina. Toiminta tulee jatku­maan kymmeniä vuosia.

Fakta: Endomines Finland Oyj

  • Suoma­lainen kaivos- ja malmi­net­sin­täyhtiö, tunne­tuimpia omistajia kauppa­neuvos Kyösti Kakkonen.
  • Tuottaa kultaa koru- ja elekt­ro­niik­ka­teol­li­suuden tarpei­siin, kolmannes päätyy keskus­pan­keille ja muihin sijoituskohteisiin.
  • Vuoden 2023 lukuja: kullan tuotanto 397,8 kiloa, liike­vaihto 19,7 miljoonaa euroa.
  • Omia työnte­ki­jöitä 50 ja urakoit­si­joiden 50. Lisäksi käyttää paikal­listen yritysten palveluja.
  • Tuotanto Pampa­lossa, josta kulta­ri­kaste kulje­te­taan Bolidenin sulat­ta­moon Harja­val­taan. Omistaa oikeudet seitse­mään kultae­siin­ty­mään Yhdysvalloissa
  • Avasi Hoskon avolou­hoksen helmi­kuussa 2024. Hosko sijaitsee Karjalan kulta­lin­jalla noin 20 km pohjoi­seen Pampalosta.
  • Pampalon kaivoksen toiminta käynnistyi vuonna 2011.

Sami Tolvanen
viestin­tä­pääl­likkö
Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto

Kuva: Endomines Oyj