Metsät ja biotalous
Metsät ja biotalous
Metsäbiotalous on Pohjois-Karjalan talouden tukijalka. Pohjois-Karjalan metsäbiotalouden arvonlisäys oli vuonna 2021 yli koko maan keskiarvon, hieman yli 600 miljoonaa euroa. Metsäbiotalouden osuus maakunnan arvonlisäyksestä oli Pohjois-Karjalassa merkittävät 13 % (Metsäbiotalouden arvoketjut maakunnissa, Suomen metsäsäätiö, Tapio Palvelut Oy).
Pohjois-Karjalassa metsät kasvavat erinomaisesti. Maakunnan metsien vuosittainen kasvu oli vuonna 2021 9,97 miljoonaa kuutiota. Metsäntutkimuslaitoksen Valtakunnan Metsien Inventointiin perustuva laskelma osoittaa, että Pohjois-Karjalan kestävä metsänhakkuutaso on 7,6 miljoonaa kuutiota (2019–2028). Vuonna 2021 maakunnan metsien markkinahakkuut olivat 7,2 miljoonaa kuutiota. Hakkuutaso alkaa lähestymään kestävän hakkuun rajaa. Tämä korostaa hakatun puuston ja siitä saatavien tuotteiden arvonlisän noston merkitystä. Jotta metsäbiotalous säilyy tulevaisuudessakin merkittävänä elinkeinona ja työllisyyden ja toimeentulon lähteenä, tarvitaan puusta tehtävien, korkean arvonlisän tuotteiden ja metsiin perustuvien palvelujen kehittämistä. Siten voidaan varmistaa tulojen säilyminen ja lisääntyminen ilman tarvetta lisätä hakkuita. Tämä tukee myös metsille asetettujen hiilinielu- ja monimuotoisuustavoitteiden saavuttamista. Pohjois-Karjala oli ensimmäinen maakunta, joka laati Kansallisen biotalousstrategian alueellisen jalkauttamissuunnitelman. Se on laadittu yhdessä biotaloustoimijoiden kanssa ja sisältää toimenpiteitä ja ehdotuksia jalostusarvon nostamiseksi.
Pohjois-Karjala on asettanut itselleen Öljyvapaa maakunta tavoitteen – Voimistuva biotalous ja ilmastonmuutoksen huomioiminen antaa hyvät mahdollisuudet Pohjois-Karjalassa resurssiviisaaseen toimintaan. Fossiilisista öljyistä vapaa maakunta on kova mutta realistinen tavoite. Metsäbiomassasta saatavalla bioenergialla on merkittävä rooli tässä siirtymävaiheessa ennen kustannustehokkaan polttoon perustumattoman energian kehittymistä.
Keskeisimmät metsä- ja energia-alaa maakunnassa linjaavat ohjelmat ovat Pohjois-Karjalan metsäohjelma 2021—2025 (Suomen metsäkeskus, Pohjois-Karjala), Tiekartta öljyvapaaseen ja vähähiiliseen Pohjois-Karjalaan 2040 (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto) sekä Ilmasto- ja energiaohjelma 2030 ja sen toimenpidesuunnitelma (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto). Mainitut ohjelmat ovat maakuntaohjelman keskeisiä alaohjelmia, joiden toteuttaminen ja seuranta antavat erinomaiset lähtökohdat maakuntaohjelman valinnoille metsäbiotaloudessa.
Lisää tietoa Pohjois-Karjalan metsäbiotaloudesta ja käynnissä olevista hankkeista löytyy hankkeet-sivulta sekä Suomen metsäkeskuksen sivuilta Pohjois-Karjalan metsäohjelmasta 2021–2025.
Pohjois-Karjalan metsien ja metsävaratietojen seuranta
Luonnonvarakeskus (Luke) tuotti vuonna 2023 Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnille (IP-alue) tiedot metsien kehityksestä 1960 luvulta nykypäivään. Tiedot perustuvat Valtakunnan metsien inventointitietoihin (VMI). Nämä kehitystiedot koko IP-alueelta sekä maakunnittain löytyvät hankkeen nettisivuilta: Metsien muutos, hiilinielut ja metsien käytön muutoksesta johtuvat aluetalousvaikutukset IP-maakunnissa.
Pohjois-Karjalan metsien osalta tarkemmat Luken toteuttaman hankkeen tiedot metsien kehityksestä löytyvät myös näiltä nettisivuilta erillisestä esityksestä: Pohjois-Karjalan metsät lukuina.
Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että 1960 luvulta lähtien (VMI5 toteutettiin vuosina 1964–1970) Pohjois-Karjalan puuston kokonaistilavuus on kasvanut 1,7‑kertaiseksi. Tämä koskee sekä turvemaita että kivennäismaita. 1960 luvulla puuston kokonaistilavuus oli 124 miljoonaa m3 ja vuonna 2021 puustoa oli maakunnan metsissä 209 miljoonaa m3. Samalla ajanjaksolla puuston kasvu on liki kaksinkertaistunut ollen vuonna 2021 9,97 miljoonaa m3.
Pohjois-Karjalan metsät ovat havupuuvaltaisia ja yleisin puulaji on mänty (48 % puuston tilavuudesta). Lehtipuuosuus oli 1960 luvulla 24 % ja on laskenut 2020 luvulle tultaessa 22 %. Lehtipuunosuus tilavuudessa on Pohjois-Karjalassa kuitenkin korkeampi kuin IP-alueella tai koko maassa yhteensä. Vanhojen metsien osuus on laskenut. Vuonna 2021 Pohjois-Karjalan metsistä 4 % oli yli 120-vuotiaita. Kuitenkin kuolleen puun määrä on yli viisinkertaistunut. 1960 luvulla kuolleen puun määrä oli alle 1 m³/ ha ja vuonna 2021 4,3 m³/ha. Järeiden eli 1,3 m korkeudelta läpimitaltaan yli 30 cm puiden määrä on kaksinkertaistunut 1960 luvulta nykypäivään ja on nyt 25 m³/ha. Tiukasti suojellun metsän määrä on 6 %.
Pohjois-Karjalan metsien kehitystä ryhdytään seuraamaan VMI11 (mittausvuodet 2009–2013) mittaustiedoista eteenpäin. Viimeisimmät laskentatiedot ovat VMI13 mittauksista (vuodet 2019–2022). Tiedot poimitaan Luken metsätilastoista. Tähänastiset metsävaratiedot ja niiden muutoksen vuodesta 2009 eteenpäin on kuvattu alla olevissa kaavioissa. Kaavion alla olevasta nuolesta pääset vaihtamaan sivua, ja osaan kaaviosta voit itse valita haluamasi muuttujat.
Bioteollisuusalueet
Biokattilarekisteri
Biokattilarekisteriin on koottu tietoja Pohjois-Karjalan alueen energiantuotantolaitoksista. Vuonna 2016 koottua rekisteriä päivitettiin ja täydennettiin 2019. Kiinnostuksen kohteena oli erityisesti bioenergian osuus laitosten kokonaistehosta. Biokattilarekisteri rajattiin koskemaan vähintään 500 kW:n tehoisia laitoksia. Rekisteriin kerättiin tiedot laitoksen toimijasta, kattilamäärästä, kokonais- ja bioenergialla tuotetusta tehosta (MW) sekä käytetyistä polttoaineista.
Kansallisen biotalousstrategian jalkauttaminen
Kansallinen biotalousstrategia päivitettiin vuonna 2022 otsikolla ”Kestävästi kohti korkeampaa arvonlisää”. Maakuntia on kehotettu laatimaan alueilleen jalkauttamissuunnitelmat. Pohjois-Karjalan maakunta ja maakuntaliitto toimivat pilottimaakuntana suunnitelman laadinnassa.