Tiedotteet
Saavutettavuuteen ja energiahuoltoon liittyvät kirjaukset lupaavia, muuten Itä-Suomi unohdettu hallitusohjelmassa
Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen kevätkauden viimeisessä kokouksessa keskusteltiin tuoreesta Suomen hallitusohjelmasta.
Pohjois-Karjalalle myönteisiä kirjauksia ovat mm. saavutettavuuteen ja energiahuoltoon liittyvät asiat.
Tuleva Orpon hallitus aikoo investoida Karjalan ja Savon ratoihin puoli miljardia euroa ja tavoittelee lentoyhteyksissä koko maassa kolmen tunnin saavutettavuutta. Hallitus aikoo kehittää maan sisäistä lentoliikennettä ensisijaisesti markkinaehtoisesti, mutta turvata tarvittaessa ostopalveluliikenteellä huoltovarmuuden, vientiteollisuuden ja matkailun kannalta tärkeät lentoyhteydet.
Tuulivoimahankkeiden edistymistä luvataan parannettavan selvitysmies Arto Rädyn raportin suositusten mukaisesti mm. kompensaatiolain avulla. Myös kantaverkon kehittäminen on vahvasti mukana hallitusohjelmassa.
Hallitusohjelmassa todetaan, että Itä-Suomen erityistarpeet huomioidaan muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa, mikä vahvistaa koko maan turvallisuutta ja huoltovarmuutta. Samalla tuleva hallitus jatkaa Itäisen Suomen kehittämisvisiota. Näille ei ole kuitenkaan kohdennettu rahaa, toisin kuin Etelä- ja Länsi-Suomeen (esim. Länsirannikon kilpailukyvyn ja kasvun edistämispaketti, 130 miljoonaa euroa). Itä-Suomi on ollut kuitenkin Suomessa suurin kärsijä Venäjän aiheuttamassa geopoliittisessa myllerryksessä.
Maakuntahallitus on huolissaan sote-palveluihin kohdistuvista toimenpiteistä, koska Pohjois-Karjalassa on paljon palveluita tarvitsevia ihmisiä. Valtionosuuksien tasausjärjestelmä on maakunnan kunnille tärkeä ja siitä tulee pitää kiinni tulevaisuudessakin. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määräraha (AKKE) puuttuu hallitusohjelmasta, mikä herättää ihmetystä.
- Hallitusohjelma sisältää paljon tulkinnanvaraisia kirjauksia, joten maakunnan edunvalvonnassa on oltava koko ajan hereillä, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen.
Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston haut suosittuja
Maakuntahallitukselle esiteltiin Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) hauissa tulleet hankehakemukset. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton huhtikuussa avaamat Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ensimmäiset haut saivat hanketoimijat liikkeelle. Rahoitushakemuksia tuli ensimmäisellä valintajaksolla reippaasti yli jaossa olevan rahoituksen. Kehittämis- ja investointihankehaussa saapui 27 hakemusta, jotka muodostavat 15 hanketta. Hakemuksilla haettiin EU:n ja valtion rahoitusta noin 15,5 miljoonaa euroa. Hankehakua varten varatun tuen kokonaismäärä on 10 miljoonaa euroa. Kuntien perusrakenteen investointihankehaussa saapui yksi hakemus, jolla haettiin rahoitusta noin 5 miljoonaa euroa. Tätä hakua varatun tuen kokonaismäärä on 5,5 miljoonaa euroa.
Maakuntahallitus päätti nimetä järjestöasiainneuvottelukunnan jäsenet toimikaudelle 2023–2025 Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANE:n esityksen mukaisesti. Puheenjohtajana jatkaa Anniina Kontiokorpi ja varapuheenjohtajana Helena Pakarinen. Sihteereinä toimivat Mari Nupponen (Pohjois-Karjalan maakuntaliitto) ja Anne Pyykkönen (Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys ry). JANE toimii järjestö- ja yhdistystoiminnan asiantuntijaryhmänä maakuntaliitossa.
Maakuntahallitus päätti hyväksyä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen, maakuntaliiton ja kuntien välisen yhteistyösopimuksen ja siihen liittyvän vastuujakotaulukon. Yhteistyösopimuksella sovitaan yhdyspintarakenteista, toimintamalleista, työnjaosta ja tiedonkulusta. Pohjois-Karjalan väestön terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen on kaikkien sopimusosapuolten yhteinen tehtävä.
Maakuntahallitus hyväksyi maakuntaliitossa valmistellun lausunnon Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan 2035 ehdotukseen. Lausunnossa maakuntaliitto pitää tärkeänä, että Fingrid käynnistää suunnittelun ja tarkemmat neuvottelut itäisten maakuntien toimijoiden kanssa uuden kantaverkkoyhteyden luomiseksi Kainuusta Pohjois-Karjalaan (Nurmes–Lieksa–Uimaharju–Kontiolahti–Joensuu–Kitee) ja jatkuen edelleen Etelä-Karjalaan. Uusi yhteys palvelisi valtakunnan verkon tarpeita sekä itäisen Suomen teollisuuden investointihankkeita ja idän tuulivoimapotentiaalin hyödyntämistä.
Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Huttunen, p. 0400 673 114, [email protected], maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], yhteyspäällikkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352, [email protected], aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen, p. 040 083 2572, [email protected]