Tiedot­teet

Saavu­tet­ta­vuu­teen ja energia­huol­toon liittyvät kirjaukset lupaavia, muuten Itä-Suomi unohdettu hallitusohjelmassa

Pohjois-Karjalan maakun­ta­hal­li­tuksen kevät­kauden viimei­sessä kokouk­sessa keskus­tel­tiin tuoreesta Suomen hallitusohjelmasta.

Pohjois-Karjalalle myönteisiä kirjauksia ovat mm. saavu­tet­ta­vuu­teen ja energia­huol­toon liittyvät asiat.

Tuleva Orpon hallitus aikoo inves­toida Karjalan ja Savon ratoihin puoli miljardia euroa ja tavoit­telee lento­yh­teyk­sissä koko maassa kolmen tunnin saavu­tet­ta­vuutta. Hallitus aikoo kehittää maan sisäistä lento­lii­ken­nettä ensisi­jai­sesti markki­naeh­toi­sesti, mutta turvata tarvit­taessa ostopal­ve­lu­lii­ken­teellä huolto­var­muuden, vienti­teol­li­suuden ja matkailun kannalta tärkeät lentoyhteydet.

Tuuli­voi­ma­hank­keiden edisty­mistä luvataan paran­net­tavan selvi­tys­mies Arto Rädyn raportin suosi­tusten mukai­sesti mm. kompen­saa­tio­lain avulla. Myös kanta­verkon kehit­tä­minen on vahvasti mukana hallitusohjelmassa.

Halli­tus­oh­jel­massa todetaan, että Itä-Suomen erityis­tar­peet huomioi­daan muuttu­neessa geopo­liit­ti­sessa tilan­teessa, mikä vahvistaa koko maan turval­li­suutta ja huolto­var­muutta. Samalla tuleva hallitus jatkaa Itäisen Suomen kehit­tä­mis­vi­siota. Näille ei ole kuiten­kaan kohden­nettu rahaa, toisin kuin Etelä- ja Länsi-Suomeen (esim. Länsi­ran­nikon kilpai­lu­kyvyn ja kasvun edistä­mis­pa­ketti, 130 miljoonaa euroa). Itä-Suomi on ollut kuitenkin Suomessa suurin kärsijä Venäjän aiheut­ta­massa geopo­liit­ti­sessa myllerryksessä.

Maakun­ta­hal­litus on huolis­saan sote-palveluihin kohdis­tu­vista toimen­pi­teistä, koska Pohjois-Karjalassa on paljon palve­luita tarvit­sevia ihmisiä. Valtio­no­suuk­sien tasaus­jär­jes­telmä on maakunnan kunnille tärkeä ja siitä tulee pitää kiinni tulevai­suu­des­sakin. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrä­raha (AKKE) puuttuu halli­tus­oh­jel­masta, mikä herättää ihmetystä.

- Halli­tus­oh­jelma sisältää paljon tulkin­nan­va­raisia kirjauksia, joten maakunnan edunval­von­nassa on oltava koko ajan hereillä, sanoo maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Huttunen.

Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston haut suosittuja

Maakun­ta­hal­li­tuk­selle esitel­tiin Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston (JTF) hauissa tulleet hanke­ha­ke­mukset. Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton huhti­kuussa avaamat Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahaston (JTF) ensim­mäiset haut saivat hanke­toi­mijat liikkeelle. Rahoi­tus­ha­ke­muksia tuli ensim­mäi­sellä valin­ta­jak­solla reippaasti yli jaossa olevan rahoi­tuksen. Kehittämis- ja inves­toin­ti­han­ke­haussa saapui 27 hakemusta, jotka muodos­tavat 15 hanketta. Hakemuk­silla haettiin EU:n ja valtion rahoi­tusta noin 15,5 miljoonaa euroa. Hanke­hakua varten varatun tuen kokonais­määrä on 10 miljoonaa euroa. Kuntien perus­ra­ken­teen inves­toin­ti­han­ke­haussa saapui yksi hakemus, jolla haettiin rahoi­tusta noin 5 miljoonaa euroa. Tätä hakua varatun tuen kokonais­määrä on 5,5 miljoonaa euroa.

Maakun­ta­hal­litus päätti nimetä järjes­tö­asiain­neu­vot­te­lu­kunnan jäsenet toimi­kau­delle 2023–2025 Pohjois-Karjalan järjes­tö­asiain neuvot­te­lu­kunta JANE:n esityksen mukai­sesti. Puheen­joh­ta­jana jatkaa Anniina Kontio­korpi ja varapu­heen­joh­ta­jana Helena Pakarinen. Sihtee­reinä toimivat Mari Nupponen (Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto) ja Anne Pyykkönen (Pohjois-Karjalan sosiaa­li­tur­vayh­distys ry). JANE toimii järjestö- ja yhdis­tys­toi­minnan asian­tun­ti­ja­ryh­mänä maakuntaliitossa.

Maakun­ta­hal­litus päätti hyväksyä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen, maakun­ta­liiton ja kuntien välisen yhteis­työ­so­pi­muksen ja siihen liittyvän vastuu­ja­ko­tau­lukon. Yhteis­työ­so­pi­muk­sella sovitaan yhdys­pin­ta­ra­ken­teista, toimin­ta­mal­leista, työnjaosta ja tiedon­ku­lusta. Pohjois-Karjalan väestön terveyden, hyvin­voinnin ja turval­li­suuden edistä­minen on kaikkien sopimus­os­a­puolten yhteinen tehtävä.

Maakun­ta­hal­litus hyväksyi maakun­ta­lii­tossa valmis­tellun lausunnon Kainuun tuuli­voi­ma­maa­kun­ta­kaavan 2035 ehdotuk­seen. Lausun­nossa maakun­ta­liitto pitää tärkeänä, että Fingrid käynnistää suunnit­telun ja tarkemmat neuvot­telut itäisten maakun­tien toimi­joiden kanssa uuden kanta­verk­ko­yh­teyden luomi­seksi Kainuusta Pohjois-Karjalaan (Nurmes–Lieksa–Uimaharju–Kontiolahti–Joensuu–Kitee) ja jatkuen edelleen Etelä-Karjalaan. Uusi yhteys palve­lisi valta­kunnan verkon tarpeita sekä itäisen Suomen teolli­suuden inves­toin­ti­hank­keita ja idän tuuli­voi­ma­po­ten­ti­aalin hyödyntämistä.

Lisätiedot: maakun­ta­hal­li­tuksen puheen­joh­taja Hanna Huttunen, p. 0400 673 114, [email protected], maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], yhteys­pääl­likkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352, [email protected], aluesuun­nit­te­lu­pääl­likkö Pasi Pitkänen, p. 040 083 2572, [email protected]