Blogi

Kun tavaran omistaminen ei ole enää tärkeintä

Circwaste-hankkeessa järjestettiin maaliskuun alussa webinaari, jonka teemana oli ”Miten kiertotalous näkyy arjessa?”. Tilaisuudessa oli alustuksia kansalaisista ja kuluttajista kiertotaloudessa, kirjastojen roolista kiertotalouden mahdollistajina, rakennuskoneiden vuokrauksesta, tavaroiden ja huonekalujen kierrätyksestä sekä vaatteiden korjaamisesta ja huoltamisesta. Näitä kaikkia teemoja yhdistää ajatus siitä, että erilaisilla toimenpiteillä ehkäistään jätteen syntymistä.

Turhan kulutuksen välttäminen ja vähentäminen on tärkeää jätteen synnyn ehkäisemisessä. Tämä nousi keskeisesti esiin webinaarin alussa kuullussa Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijan puheenvuorossa. Kulutuksen vähentämisen ohella olisi keskeistä pidentää jo hankittujen tavaroiden käyttöaikaa huoltamalla ja korjaamalla. Mutta onko meillä lukuisten tavaroiden omistajilla osaamista ja kykyä korjata ja huoltaa tavaroita?

Siirtyminen kuluttamisen tapaan, jossa omistaminen ei enää ole keskiössä, tukee kiertotalouden toteuttamista erinomaisesti. Tilaisuudessa kuulimme Vatupassi Oy:n toimitusjohtajan kertomana siitä, miten rakentamisen yleiskoneiden vuokraustoiminta on ollut kiertotalouden ytimessä jo vuosikymmeniä – jo paljon ennen kuin kiertotaloudesta terminä edes puhuttiin. Vastuullisuus ja kestävät laitteet ovat vuokraustoimintaan pohjautuvan liiketoiminnan keskeisintä ydintä.

Vaatteiden huoltamisen ja korjaamisen teemassa päästiin kuulemaan Pohjois-Karjalan Martoilta tärkeää tietoa siitä, miten vaatteiden käyttöikää pystytään pidentämään omilla toimilla. Erilaisten tekstiilien ominaisuuksien tunnistaminen on tärkeää vaatteita hankittaessa ja niitä huollettaessa. Keskeistä on se, että vaatteiden hankinnat tehtäisiin todelliseen tarpeeseen eikä ruokittaisi kulutuskäyttäytymisellä kertakäyttökulttuuria ja pikamuotia.

Joensuussa sijaitseva Kierrätyskeskus Kiertämö puolestaan mahdollistaa huonekalujen ja kodintavaroiden kierrätyksen. On tärkeää tietää, että löytyy paikka, josta voi hankkia laadukkaita ja hyväkuntoisia huonekaluja käytettynä edulliseen hintaan. Samoin on tärkeää olla paikka, minne voi toimittaa uudelleenkäyttöä varten itselle tarpeettomia huonekaluja. Jos huonekaluja ei saada kiertoon, ne päätyvät jätteeksi. Hyväkuntoisten ja pienellä vaivalla korjattavien huonekalujen osalta tavoite on, että niille löydetään hyödyntäjiä mahdollisimman pitkään.

Oli ilahduttavaa kuulla tilaisuudessa myös kirjastojen tuomista uusista mahdollisuuksista. Sen lisäksi, että kirjastoista saa lainaan kirjoja, on lainattavien tuotteiden valikoima laajentunut erilaisista kulttuuri- ja liikuntapuolen kausikorteista aina koripyöriin saakka. Jos mielessä on koripyörän hankinta ja tekee mieli koeajolle ennen hankintapäätöstä, koeajo onnistuu kesäaikaan Joensuun pääkirjastolta löytyvää koripyörää lainaamalla. On ollut mahtavaa huomata, kuinka paljon kiertotalous pitää sisällään mahdollisuuksia ihan tavallisessa arjessa.

Tavallinen ja turvallinen arki onkin juuri nyt sitä, mitä toivoisin niin monille.

Aino Heikura
projektipäällikkö

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Circwaste-hankkeessa.