Blogi

Kuka osaa käyttää digilaitteita?

Jos sinua pyydettäisiin määrittelemään differentiaalilaskennan väliarvolause, osaisitko tehdä sen?
Entä jos arkisten asioiden hoito vaatisi täysin tuntemattomien asioiden opettelua ja se pitäisi tehdä kielellä, jota et osaa? Suattas jiähä monelta kesken se homma.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten ikäihmiset käyttävät älylaitteita tai haluavatko he käyttää niitä.
Digilaitteiden korkea hinta voi olla ensimmäinen este. Käytännössä tarvitaan myös useampi laite, jotta esimerkiksi tunnistautumisessa ei tarvitse vaihtaa näkymästä toiseen samalla laitteella. Iän myötä heikentyneet motoriset taidot tai heikentynyt näkö haittaavat pienen älypuhelimen käyttöä.

Digitaalisten palveluiden pitäisi olla suunniteltu saavutettaviksi kaikille käyttäjille. Kuitenkin käytännössä palveluissa käytetty kieli voi olla vaikeaselkoista. Myös termit voivat olla vaikeita ymmärtää. Onko Google-tilisi synkronoitu puhelimeen, on monelle käsittämätön kysymys. Käsittämättömiä ovat myös palveluiden monimutkaiset käyttöehdot, jotka herättävät huolta. Ovatko omat tiedot ja rahat turvassa, uskaltaako sähköisiä palveluita käyttää?

Ohjelmien ja laitteiden käytön opettelu on vaikeaa ja vie paljon aikaa. Kaiken tämän seurauksena tekee mieli sanoa, että en tarvitse älylaitteita enkä halua käyttää niitä. On paljon hauskempaa käydä kansalaisopiston käsityökurssilla, kuin mennä digikurssille.

Kuitenkin sähköisiä palveluita on jo melkein pakko käyttää. Jos iäkäs läheisesi tarvitsee apua laitteiden käytössä, muista muutama asia.

Opasta rauhallisesti
Lähes poikkeuksetta kaikki vanhemmat henkilöt, joiden kanssa olen keskustellut asiasta sanovat, että nuoret opastavat liian nopeasti.

Rohkaise ja ole kärsivällinen
Älä sano mummoa tyhmäksi, vaan vakuuta, että hän voi kärsivällisesti harjoittelemalla oppia. Oppimiseen tarvitaan monta toistoa. Neuvo kärsivällisesti sama asia moneen kertaan.

Kerro mahdollisuuksista
Digipalveluista on myös iloa. Neuvo, miten voi pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin tai miten voi löytää netistä harrastesivuja oman mielenkiinnon mukaan. Jotta voi kiinnostua digimaailman mahdollisuuksista, niistä tarvitsee tietoa.

Pohjois-Karjalassa Joen Severi auttaa ja opastaa vertaistuen avulla pohjoiskarjalaisia ikäihmisiä tietotekniikkaan liittyvissä ongelmissa ja perustaidoissa. Joensuun seudun kansalaisopisto järjestää erilaisia tieto- ja viestintätekniikan kursseja ja antaa yksilöopetusta kännykän, tietokoneen ja läppärin käytössä Joensuun, Liperin, Kontiolahden, Polvijärven ja Outokummun kouluilla, kirjastoissa ja kylätaloilla sekä Joensuun seudun kansalaisopiston toimipisteessä osoitteessa Papinkatu 3. Mahdollisuus myös etä- ja verkko-opetukseen. YLE:n Digitreeneistä löydät apua ja niksejä puhelimen, tietokoneen ja digipalvelujen käyttöön.

Minna Tuuva
Minna Tuuva