Blogi
Rahoitusta taas(kinko) tarjolla!
Viime aikoina on tullut uuden EU:n ohjelmakauden käynnistymisen huumassa laitettua useampi viesti aiheella ”Rahoitusta tarjolla”. Niin sitä onkin ja vieläpä erittäin paljon, mutta hyvän idean ja toteuttamiskelpoisen hankesuunnitelman lisäksi tarvitaan vielä kaikenlaista, mm. rahaa omarahoitusosuuteen ja nohevia hanketyöntekijöitä.
Ilmaiseksi saa vain pohjatuulta, muistutti mummoni ja sama pätee myös EU-rahoitukseen. Joidenkin ohjelmien tukiprosentti voi olla jopa se 100, mutta yllätyksiä tulee vastaan viimeistään hyväksyttävissä kustannuksissa. Hankkeen suunnittelu- ja päättämisvaiheessa tulee kaikille joka tapauksessa joitain kuluja, joita hankerahoitus ei kata. Pienelläkin omarahoitusosuudella saa kuitenkin hyvin vivutettua EU-rahoitusta ja sen tarve jakautuu usealle vuodelle.
Tulokselliseen kehittämistoimintaan tarvitaan visiota ja pitkäjänteisyyttä. Kehittämistyö ei saa pirstaloitua kahden vuoden projekteiksi, joiden alussa esiselvitetään hankkeen lähtökohtia ja loppuvaiheessa kirjoitetaan jatkohanketta. Strategiatyötä ei kannata väheksyä kokonaiskuvan luomisessa, ja projektisalkun hallintaa helpottaa lyhyen projektitoimintasuunnitelman laadinta. Rahoittaja toivoo vaikuttavia ja mitattavia hankkeita, jotka saavat aikaan muutoksen lähtökohtatilanteeseen. Hankkeilla on käynnistetty paljon hyviä asioita, mutta niiden tulokset pitäisi pystyä entistä paremmin juurruttamaan uusiksi toimintatavoiksi.
Erilaisia mitä-missä-milloin-kenelle ‑kaavoja hyvän hankkeen suunnittelemiseksi on netti täynnä, mutta tärkeintä on hyvä idea ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Tämä joko välittyy tai sitten ei hankehakemuksesta.
Tähän liittyy myös haaste löytää ammattitaitoisia tekijöitä hankkeisiin. Erityisesti kasainväliseen hanketoimintaan pystyville projektipäälliköille on kysyntää. Viisas organisaatio panostaa siis myös rekrytointiin. Valitettavasti EU-hankkeen projektipäällikön tehtävää tunnutaan arvostavan vähän, vaikka työ vaatii monialaisen osaamisen lisäksi paineen ja epävarmuuden sietokykyä. Hankkeet eivät tee töitä, ihmiset tekevät ja on väliä, keitä niihin palkataan.
EU-hankkeet nähdään usein työmarkkinoiden sisääntulotyöpaikkoina, mutta ne voivat olla myös mielekkään työuran alku. Jostainhan sitä on aloitettava ja vastavalmistuneille tarvitaan työpaikkoja. Myönnettäköön, että määräaikaiset työsopimukset voivat myös rohkaista hakeutumaan muihin tehtäviin.
Mutta nyt sitä rahoitusta on hyvin tarjolla monenmoisille ja monenkokoisille hankkeille. Erillisen esiselvityshankkeen voi tehdä niin alueelliselle kuin kansainväliselle hankkeelle ja laajempiin kehittämistoimiinkin on monta vaihtoehtoa tarjolla. Tällainen rahoitustilanne ei todennäköisesti ihan heti toistu. Eli nyt innolla hankkeita valmistelemaan ja näyttämään, että pystymme täyttämään meille osoitetut tavoitteet ja käyttämään myönnetyn EU-rahoituksen maakunnan hyväksi!
Aluekehitysasiantuntija