Tiedotteet
Maakuntakaavassa otetaan saimaannorpan elinalueet huomioon myös luonnonsuojelualueiden ulkopuolelta
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto valmistelee osa-aluemaakuntakaavaa, jossa käsitellään Heinäveden kunnan maankäyttökysymyksiä. Heinävesi liittyi osaksi Pohjois-Karjalaa vuoden 2021 alussa, ja kaavatyössä sovitetaan Etelä-Savon maakuntakaava Heinäveden osalta Pohjois-Karjalan maakuntakaavaan. Samalla yhtenäistetään maakuntakaavamerkinnät ja tarkastellaan Heinäveden maankäytön tavoitetilaa vuoteen 2040 saakka.
Kaavaluonnos oli alkuvuodesta nähtävillä ja lausuntokierroksella. Palautetta tuli eniten saimaannorpan pesimäalueista. Luonnoksessa esitettiin arvokas luontoalue (alu‑2) ‑merkinnällä kahta saimaannorpan pesimäaluetta luonnonsuojelualueiden ulkopuolelta Kinkolahdelta ja Pytärävedeltä, jotka sijaitsevat Koloveden kansallispuiston tuntumassa.
Aluerajaukset ja heinäveteläisille uusi kaavamerkintä ovat herättäneet kysymyksiä ja epäilyksiä. Muun muassa Heinäveden kunta on lausunnossaan kyseenalaistanut alu-2-merkinnän tarpeellisuuden ja esittää sen poistamista. Kunnan mukaan asukkaat, mökkiläiset, maanomistajat sekä vesialueen omistajat ovat huolissaan mahdollisista lisääntyvistä rajoituksista ja taloudellisista menetyksistä.
Maakuntaliiton aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkäsen mukaan uudet pesimäaluemerkinnät perustuvat asiantuntijoilta saatuun tietoon kannan koosta, pesinnästä ja havainnoista.
- Kaavassa katsotaan tulevaisuuteen ja tarkoituksena on tuoda saimaannorpan pesimäalueet tietoon, jotta ne voidaan ottaa huomioon alueiden käyttöön liittyvissä suunnitelmissa. On myös maanomistajien oikeusturvan kannalta hyvä asia, ettei tule yllätyksiä. Eli alu-2-merkintä maakuntakaavassa on informatiivinen ja kertoo kohteen erityisominaisuuksista, mutta ei tarkoita varsinaista suojelualuetta kalastusrajoituksineen. Heinävedellähän on muitakin pesimäalueita, mutta ne ovat luonnonsuojelu- ja Natura-alueiden sisällä, Pitkänen kertoo.
Maakuntaliitto ja Heinäveden kunta järjestivät torstaina 13.4. maakuntakaavasta ja saimaannorpan pesimäalueista yleisötilaisuuden, jossa asiaa käytiin läpi eri näkökulmista. Pitkäsen mukaan kaavan ehdotusvaihetta varten alu-2-merkintää tarkastellaan uudelleen muun muassa Metsähallituksen antaman lausunnon pohjalta. Metsähallitus on esittänyt Pytäräveden alueelle uutta pesimäalueen rajausta, joka on luonnoksessa nähtävillä ollutta huomattavasti rajatumpi ja muodostuu kahdesta erillisestä alueesta.
Kaavaehdotuksen on määrä lähteä lausunnoille toukokuun lopussa. Se asetetaan yleisesti nähtäville syksyllä.
Saimaannorpan elinalueilla noudatetaan varovaisuusperiaatetta
Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji. Kannan kooksi arvioidaan 430–440 yksilöä. Yksittäisten kuntien alueella elävien norppien määriä ei ole arvioitu. Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttilan mukaan Heinäveden alueella on havaittu norppien pesiä vuosittain 1990-luvun alusta lähtien ja siellä on syntynyt kuutteja muutaman vuoden välein.
- Saimaannorpan kanta-arviot perustuvat pesälaskentoihin, joita on tehty säännöllisesti 1980-luvulta lähtien. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta norppakanta kasvaa ja palaa entisille elinalueilleen, joilta se on ihmisen toiminnan seurauksena hävinnyt. Ilmastonmuutos kuitenkin uhkaa selviytymistä, vaikka apukinosten ja tulevaisuudessa myös keinopesien avulla voidaankin parantaa kuuttien selviytymistä lauhoina talvina, Miina Auttila kertoo.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen muistuttaa, että saimaannorppa on luontodirektiivin neljännessä liitteessä mainittu laji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittäminen tai heikentäminen on luonnonsuojelulain mukaan kielletty. Saimaannorpan elinalueilla noudatetaan rakennuspaikkojen sijoittelussa varovaisuusperiaatetta.
- Saimaannorpalla lisääntymis- ja levähdysalueeksi katsotaan poikaspesät, aikuisten makuupesät ja avovesiaikaiset makuukivet sekä niiden lähialueet. Ihmistoiminta voi heikentää tai pahimmassa tapauksessa hävittää lisääntymis- ja levähdysalueen. Ne tuleekin selvittää rakentamisessa ja maankäytön suunnittelussa ja varmistaa, että toimenpiteet eivät heikennä tilannetta. Kaavoituksen ja rantarakentamisen ohjaus on yksi keskeinen saimaannorpan suojelukeino, Mika Pirinen sanoo.
Lisätiedot: aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected], luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila, [email protected], lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen, [email protected]