Tiedotteet
Kunnan ilmastosuunnitelman laadinta muuttuu vapaaehtoiseksi ja valtionavustus loppuu mahdollisesti ensi vuonna
Petteri Orpon hallitus aikoo perua lakimuutoksella kunnille asetetun velvoitteen laatia ilmastosuunnitelmat. Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa ehdotetaan poistettavaksi kuntien ilmastosuunnitelmiin varatut määrärahat jo vuodelta 2024.
Tilanteet vaihtuvat nopeasti, sillä kunnan ilmastosuunnitelman laadinta tuli pakolliseksi 1. maaliskuuta alkaen. Tuolloin laissa säädettiin, että ilmastosuunnitelma on laadittava tai päivitettävä vähintään kerran valtuustokaudessa alkaen seuraavasta valtuustokaudesta. Tätä vauhdittamaan avattiin avustushaku huhtikuussa. Kuntien on siis mahdollista saada täysmääräinen valtionavustus ilmastosuunnitelman valmisteluun tämän vuoden loppuun saakka.
Pohjois-Karjalan kunnista ilmastosuunnitelman tai vastaavan ovat laatineet toistaiseksi Joensuun kaupunki ja Liperin kunta. Avustusta kevään avustushausta myönnettiin Nurmeksen kaupungille.
Miten lakimuutos ja avustuksen lopettaminen tulevat vaikuttamaan kuntien ilmastosuunnitelmien laadintaan?
- Se on tiedossa, että Pohjois-Karjalan kunnissa ilmastotyön suurimmaksi esteeksi koetaan tekijöiden ja rahoituksen vähäisyys. Aika näyttää, miten asiassa edetään ja löytyykö niitä tekijöitä ja rahaa. Suunnitelma on kuitenkin tärkeä askel kunnan ilmastotyössä, koska siinä määritellään toiminnan raamit ja asetetaan tarvittavat toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Ilmastokestävä Pohjois-Karjala ‑hankkeen projektipäällikkö Eetu Ahlberg.
Hanke on auttanut kuntia ilmastosuunnitelmien laadinnassa. Myös ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ovat laatineet oppaan suunnitelmien laatimisen tueksi.
Ahlberg muistuttaa, että kuntien ilmastotyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.
- Kunnat ovat keskeisessä asemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä ne voivat konkretisoida laajoja kansallisia ja kansainvälisiä ilmastotavoitteita käytännön toimenpiteiksi, mikä selkeyttää ilmastopolitiikan merkitystä toiminnan kautta. Huolellisesti laadittu ilmastosuunnitelma muodostaa myös perustan kestävälle kuntakehitykselle.
Hinku-maakuntana Pohjois-Karjala on sitoutunut alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.