Tiedotteet
Väyläverkon investointiohjelman luonnoksessa useita Itä-Suomelle tärkeitä ratahankkeita – merkittävin investointi luvassa Karjalan radalle
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto edellyttää, että ratainvestoinnit käynnistetään nopeasti Imatra–Joensuu-osuudella. Myös Ylämyllyn eritasoliittymän rakentaminen tulee palauttaa investointiohjelmaan.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on valmistellut yhteisen lausunnon Etelä-Savon, Kainuun, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon kanssa väyläverkon investointiohjelman luonnoksesta. Investointiohjelma kattaa vuodet 2025–2032. Maakuntahallitus hyväksyi lausunnon vuoden viimeisessä kokouksessaan.
Hyvää luonnoksessa on se, että itäisen Suomen raideyhteyksien välityskyvyn ja nopeustason puutteet on huomioitu ja tunnistettu. Siinä on useita Itä- ja Kaakkois-Suomelle tärkeitä hankkeita. Luonnoksen merkittävin itäisen Suomeen kohdistuva investointi kohdistuu Karjalan radalle välille Luumäki–Joutseno (262 M€). Maakuntien mukaan tämä on perusteltu investointi, koska entuudestaan vilkkaan rataosuuden liikennemäärät ovat kasvaneet 30 prosenttia Venäjän käynnistettyä hyökkäyksen Ukrainaan. Tavaraliikenteen lisäksi hanke luo edellytyksiä kehittää kaukojunaliikennettä Joensuun ja Helsingin välillä.
Maakuntien mukaan investointikohteiden arvioinnissa tulee huomioida entistä tarkemmin hankkeiden vaikutukset koko maan talous‑, turvallisuus- ja aluekehitykselle.
- Traficomin laatiman valtakunnallisen liikenne-ennusteen mukaan rataverkon kuljetusmäärät kasvavat Suomessa erityisesti Savon ja Karjalan radoilla vähintään vuoteen 2030 asti. Tämä ei näy riittävällä tavalla investointiohjelmaluonnoksessa. Imatra–Joensuu-rataosalle esitetty 64 miljoonan euron investointi on jo oikean suuntainen, mutta silläkään ei saavuteta riittävää palvelutasoa, lausunnossa todetaan.
Pohjois-Karjalan näkökulmasta investointiohjelman luonnoksessa on myönteistä, että Karjalan rata Joensuuhun ja ratayhteys Joensuusta Kontiomäelle on huomioitu. Maakuntaliitto edellyttää, että ohjelmaan kirjatut rata- ja maantiekohteet myös toteutetaan mahdollisimman nopeasti. Lisäksi maakuntaliitto esittää investointiohjelmaan seuraavia muutoksia:
- Ylämyllyn eritasoliittymän rakentaminen on palautettava takaisin investointiohjelmaan ja suunnitelmat on viimeistävä pikaisesti. Eritasoliittymä on ollut jo aiemmin investointiohjelmassa.
- Imatra–Joensuu-radan välityskykyä parantavaa investointia tulee kiirehtiä. Hankkeeseen on sisällytettävä myös välttämätön radan peruskorjaus ja tarvittavat nopeudennostotoimenpiteet.
- Joensuu–Kontiomäki-radan sähköistys tulee käynnistää ensimmäiseksi Joensuun ja Uimaharjun väliseltä osuudelta, jossa raidekuljetusten määrä on selvästi suurinta. Tämä palvelee mm. Uimaharjun sellutehtaan kuljetuksia.
- Lieksanjoen siltahankkeen kustannusarvio on päivitettävä vastaamaan tuoreimpia suunnittelun mukaisia summia.
Itä- ja Pohjois-Suomen yhteistyö tiivistyy edunvalvonnassa
Maakuntahallitus hyväksyi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteistyösopimuksen. Uudella sopimuksella maakunnat muodostavat Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta ‑toimielimen, jonka tehtävänä on käsitellä maakunnille yhteisiä edunvalvonta-asioita kansallisesti ja EU:n tasolla. Toimielimen nimeksi tulee Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta.
Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi ovat muodostaneet vuodesta 2011 alkaen EU:n tilastollisen aluejaon mukaisen yhteisen NUTS2-alueen. Liitoilla on yhteinen EU-toimisto ja sitä koskeva yhteistyösopimus.
Itä-Suomen kuntien kulttuuritoimintaan tukea
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kuopion kaupungille, Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle ja Etelä-Savon maakuntaliitolle yhteensä 415 000 euron avustuksen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävään. Pohjois-Karjalan osuus avustuksesta on 143 100 euroa
Maakuntahallitus merkitsi tiedoksi, että avustus käytetään Kulttuuri itää ‑hankkeen toimintaan. Tavoitteena on luoda Itä-Suomen alueelle uusi, pysyvä verkostotoiminnan malli, jonka avulla tuetaan kuntien kulttuuritoiminnan laatua, vaikuttavuutta, henkilöstön osaamista, asukkaiden yhdenvertaisuutta ja kuntien keskinäistä yhteistoimintaa. Lisäksi tehtävällä edistetään kulttuurin ja taiteen tekijöiden työllistymistä. Pohjois-Karjalassa hanketta koordinoi maakuntaliiton kulttuuriasiantuntija Hannele Autti 50 prosentin työajalla.
Maakuntahallitus myönsi Jari Aholle eron hallinto- ja talousjohtajan virasta 1.5.2024 alkaen. Eläkkeelle siirtyvälle Jari Aholle kertyi työvuosia maakuntaliitossa yhteensä lähes 18 vuotta.
Maakuntahallitus toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2024. Seuraava kokous on 29.1.2024.
Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen, p. 0400 673 114, [email protected], maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected]