Tiedotteet
Pohjois-Karjalan kunnat suunnitelmalliseen ilmastotyöhön
Ilmastosuunnitelma on perusta kuntien ilmastotyölle. Pohjois-Karjalassa pääpaino on energiatehokkuuden parantamisessa ja päästöjen vähentämisessä.
Heinäveden, Kontiolahden, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnille sekä Lieksan, Nurmeksen ja Kiteen kaupungeille lähdetään laatimaan ilmastosuunnitelmia Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tukemana. Kunnan ilmastosuunnitelman tulee sisältää muun muassa tavoitteen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi.
- Meillä kuntien ilmastosuunnitelmia tai vastaavia on laadittu tähän mennessä vain Joensuussa ja Liperissä. Vaikka suunnitelmapaperi ei vielä tarkoita mitään, antaa se työlle tavoitteet, reunaehdot ja toimenpiteet, miten tavoitteeseen on mahdollista päästä, sanoo projektipäällikkö Eetu Ahlberg.
Toukokuun loppuun 2026 kestävän hankkeen työrukkasina ovat Ahlbergin lisäksi ilmastokoordinaattorit Sanni Penttinen ja Heidi Tiainen.
Kokonaispäästöjä leikattu nyt noin 40 prosenttia
Hankkeen päätähtäin on vuodessa 2030. Hinku-maakuntana Pohjois-Karjala on sitoutunut alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.
- Tavoite on kova, sillä kokonaispäästöjä on leikattu tähän mennessä vajaat 40 prosenttia, Eetu Ahlberg kertoo.
Kyseessä ei ole pelkästään päästöjen leikkaaminen, samalla hankkeessa pyritään luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja ja näin lieventämään turpeen energiakäytöstä aiheutuvia vaikutuksia kestävällä tavalla.
- Nyt ensimmäisessä vaiheessa keskitymme ilmastosuunnitelman luomiseen, mikä toimii vahvana perustana kunnan ilmastotyölle. Toisessa vaiheessa korostamme konkreettisia toimenpiteitä, kuten energiatehokkuuden parantamista ja päästöjen vähentämistä.
Nuoret mukaan ilmastotyöhön
Hankkeessa edistetään myös kiertotaloutta ja jakamistaloutta sekä turvetuotantoalueiden jälkikäyttöä.
Lisäksi hanke ottaa nuoret mukaan ilmastotyöhön. Toimintamallit suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa.
- Toimenpiteiden vaikuttavuus nousee esiin ilmastoviestinnässä. Viestimme avoimesti kuntien ilmastotyön edistymisestä, mikä osaltaan lisää kuntalaisten ja muiden sidosryhmien ymmärrystä asiasta ja innostaa osallistumaan, Eetu Ahlberg sanoo.
Hanke tuottaa muun muassa Pohjois-Karjalan ilmastovahti ‑verkkosivuston.
Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen kesto on 1.1.2024–31.5.2026. Hankkeelle on myönnetty tukea 442 999 euroa Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).
Lisätiedot: projektipäällikkö Eetu Ahlberg, p. 050 340 9009, [email protected], ilmastokoordinaattori Sanni Penttinen, p. 050 570 0722, [email protected], ilmastokoordinaattori Heidi Tiainen, p. 050 571 0539, [email protected]