Joensuun asema fotoniikan johtavana keskuksena vahvistuu
Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) päätti antaa sitovan puoltavan lausunnon Itä-Suomen yliopiston investointihankkeelle, joka tukee merkittävästi Joensuun kampuksen Fotoniikan tutkimuskeskuksen toimintaa.
Yliopistolle hankittava elektronisädekirjoitin parantaa huomattavasti fotoniikka-alan yritysten alueellisia toimintaedellytyksiä, tutkimus- tuotekehitys- ja innovaatiotoimintamahdollisuuksia sekä kilpailukykyä mahdollistaen suuren näytekoon ja kirjoitusnopeuden sekä korkean tarkkuuden ansiosta. Laiteasennuksen arvioidaan tapahtuvan kesällä 2026.
Yliopisto haki investoinnille rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-kehittämis- ja investointihankehaussa. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 2,5 miljoonaa euroa, josta EU:n ja valtion rahoituksen osuus on 1,5 miljoonaa.
Joensuu on yksi Euroopan johtavista fotoniikkaosaamisen keskuksista. Fotoniikka on myös kaupungin painopisteala, jota kehitetään osana valtakunnallista Innokaupungit-verkostoa.
Hyvinvointialue on uusi, merkittävä toimija aluekehityksessä
Maakunnan yhteistyöryhmä antoi sitovan puoltavan lausunnon myös hankeparille, jonka tavoitteena on kehittää ja tuottaa uusia Pohjois-Karjaan sote- ja hyvinvointialan palveluja.
Karelia ammattikorkeakoulun, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ja Joensuun kaupungin yhteisessä INNO Pohjois-Karjala – sote- ja hyvinvointialan kestävät palvelut ja innovaatiot ‑kehittämishankkeessa mm. käynnistetään oppilaitosten ja työ- ja elinkeinoelämän yhteistyö edistämään sote- ja hyvinvointialan kehitystarpeita ja liiketoimintamahdollisuuksia. Samalla tuetaan uusien teknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa sosiaali- ja terveysalalla sekä kunnissa.
Maakuntaliitto myöntää vuoden 2026 loppuun kestävälle kehittämishankkeelle EU:n ja valtion rahoitusta 474 593 euroa. Hankkeen rinnalla kulkevalle investointihankkeelle maakuntaliitto myöntää rahoitusta 382 249 euroa. Investointiosiossa kokeillaan monia uudenlaisia hyvinvointi- ja terveysteknologian ratkaisuja. Siinä perustetaan mm. etävastaanoton studio, jossa voi kokeilla, testata ja kehittää uusia etäpalveluratkaisuja sekä toteuttaa etäkuntoutusta ja ‑terapiaa.
MYR:lle saatettiin myös tiedoksi kahdeksan hankehakemusta, jotka on käsitelty sihteeristön kokouksissa 27.2., 20.3. ja 21.5. Niihin voi tutustua osoitteessa https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024106–6.
EU-rahastojen hallintajärjestelmä vaikeuttanut hankkeiden etenemistä
Yhteistyöryhmä sai tiedokseen Etelä-Savon maakuntaliiton, Kainuun liiton, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Pohjois-Savon liiton huolenilmauksen EURA 2021 ‑järjestelmän toimimattomuudesta, hanketoteuttajien oikeusturvasta ja ohjelmakauden tavoitteiden vaarantumisesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla oleva järjestelmä ei ole vieläkään teknisesti täysin valmis, vaikka Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelma on jo puolivälissä.
EURA 2021 ‑järjestelmän osatoimintojen valmistumisaikataulut jopa yli vuoden viiveineen ovat rapauttaneet luottamusta ja uskoa hallintoviranomaisen toimintaan. Samalla koko ohjelman tavoitteet ja tulokset ovat vaarantuneet. Ohjelmakauden täysimääräinen toteutuminen hanketoiminnan tulosten suhteen on jo kärsinyt vahinkoa, huolenilmauksessa kerrotaan.
MYR kokoontuu seuraavan kerran 19.9.2024.