Itäisen Suomen menestymisen esteet paljastuivat toimenpideohjelman valmistelussa
Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo ovat saaneet valmiiksi yhteisen esityksensä Itäisen Suomen ohjelman toimenpiteiksi. Listaukseen ovat nousseet tärkeimmät toimenpiteet, joiden toteuttamiseksi tarvitaan maan hallitukselta nopeaa reagointia ja rahoituksen osoittamista vuoden 2025 budjettiin.
Pääministeri Petteri Orpon käynnistämän Itäisen Suomen ohjelman valmistelun tavoitteena on vauhdittaa alueen taloudellista kasvua, elinvoimaa, investointeja, osaamista ja työvoiman saatavuutta. Lisäksi ohjelmalla pyritään vaikuttamaan koko Suomen huoltovarmuuteen, omavaraisuuteen ja turvallisuuteen vallitsevassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Ohjelmaa on työstetty maaliskuusta alkaen pääministerin asettamassa valmistelutyöryhmässä ja neuvottelukunnassa.
- Olemme sitoutuneet tekemään parhaamme alueemme elinvoimaisuuden parantamiseksi. Myös valtiota tarvitaan nykyistä vahvemmin ja päättäväisemmin mukaan, onhan sillä keskeinen rooli väyläverkoston kehittämisessä, energiaratkaisuissa, koulutus- ja tki-politiikassa sekä investointien rahoittamisessa. Nyt on toimeenpanon aika, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen.
Muun muassa Itäisen Suomen ohjelman valmistelu oli aiheena 13.–14.8. Joensuussa pidetyssä Itä-Suomen huippukokouksessa.
- Elinvoimaisuutemme vahvistaminen vaatii kansallisia päätöksiä, meiltä kyllä löytyy tahtoa ja taitoa hoitaa oma osuutemme. Itä-Suomen huippukokouksen tarkoitus on koota alueelliset voimavarat ja miettiä yhdessä keinoja uuden kasvun käynnistämiseksi. Valtion konkreettinen panostus antaisi myös signaalin investoijille ja elinkeinoelämälle, että täällä on hyvät menestymisen edellytykset, sanoo kansanedustaja ja Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen.
Pohjois-Karjala hoitaa Itä-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtajuutta kuluvana vuonna.
Vireillä oleville investoinnille vihreää valoa
Itäisen Suomen maakuntien näkökulmasta ratkaisevassa roolissa ovat panostukset investointien vauhdittamiseen, puhtaaseen energiaan ja kantaverkkoon sekä parempaan saavutettavuuteen erityisesti raideliikenteen osalta.
Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön varaamasta 400 miljoonan euron vihreiden investointien määrärahasta tulee osoittaa 75 miljoonaa euroa korvamerkittynä itäisen Suomen hankkeisiin. Maakunnat esittävät myös 100 miljoonan euron pilottihanketta, joka antaisi Finnveralle mahdollisuuden tukea itäisen Suomen yrityksiä suorilla lainoilla ja korkeammalla riskillä. Muun muassa nämä toimet vauhdittaisivat maakunnissa vireillä olevia, yhteensä 19 miljardin arvoisia investointihankkeita, jotka sisältävät energia‑, aurinko‑, tuulivoima‑, vety‑, akkuklusteri‑, datakeskus- sekä biotalousinvestointeja.
Riittävän sähkönsiirtokapasiteetin varmistamiseksi kantaverkkoa (400 kV) tulisi laajentaa välille Joroinen (Huutokoski) –Kontiolahti ja välille Lappi–Pohjois-Pohjanmaa (Koillismaa)–Kainuu–Pohjois-Karjala–Etelä-Karjala.
Raideliikenteen toimintavarmuus on erittäin tärkeää paitsi itäisen Suomen myös koko maan kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden kannalta. Erityisesti Karjalan ja Savon ratojen parantamis- ja kehittämistoimenpiteet tulee käynnistää aikailematta. Samalla tulee arvioida poikittaisratojen tarpeet ja itäisen Suomen kytkeytyminen länteen.
Suurimman ulkomaalaisen matkailijaryhmän menettänyt matkailusektori tarvitsee uudistuakseen myös investointeja, laadukkaita palveluja ja uusia markkinoita.
Itäisen Suomen huippukokouksen kannanotto ja tiivistelmä maakuntien esityksistä Itäisen Suomen ohjelman toimenpiteiksi alla olevi
Lisätietoja
Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected], Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaMarkus Hirvonen, p. 050 3577 739. Pohjois-Karjala on Itä-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtajamaakunta 2024.
Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntajohtaja, p. 050 500 2584, Satu Sikanen, Etelä-Karjalan maakuntajohtaja, p. 0400 661 318, Riikka Pirkkalainen, Kainuun maakuntajohtaja, p. 040 539 5090, Jaakko Mikkola, Kymenlaakson maakuntajohtaja, p. 040 548 0311, Tytti Määttä, Pohjois-Savon maakuntajohtaja, p. 044 714 2690