Valtakunnan raja. Suomen ja Venäjän rajapyykit.

Uutta kasvua itäiseen Suomeen siirty­mä­stra­te­gian ohjaamana

Pohjois-Karjala osallistuu Euroopan komis­sion rahoit­ta­maan hankkee­seen, jonka tarkoi­tuk­sena on löytää ratkai­suja itäisen Suomen elinvoiman ja kasvun vahvis­ta­mi­seksi vallit­se­vassa geopo­liit­ti­sessa toimin­taym­pä­ris­tössä. Venäjän hyökkäys­so­dalla Ukrai­naan on ollut monia negatii­visia vaiku­tuksia itäisen Suomen talouteen.

Hankkeen puitteissa mm. laadi­taan yhteinen siirty­mä­stra­tegia itäiselle Suomelle sekä maakun­ta­koh­taiset strate­giat. Niiden toteut­ta­mi­sesta vastaa Talou­del­lisen yhteis­työn ja kehityksen järjestö (OECD). OECD:lle on toimi­tettu laaja kirjal­linen materi­aali sodan vaiku­tuk­sista alueella.

Koko alueen kattavaa strate­giaa laadit­tiin 14.11. Pohjois-Karjalassa komis­sion, työ- ja elinkei­no­mi­nis­te­riön, OECD:n ja itäisen Suomen asian­tun­ti­joiden muodos­ta­malla kokoon­pa­nolla. Pohjois-Karjalan maakun­ta­koh­taisen strate­giaan keski­ty­tään perjan­taina 22.11.

Huomio EU:n ulkoraja-alueille

Hankkeella vaiku­te­taan myös EU:n tulevan alue- ja raken­ne­po­li­tiikan ohjel­ma­kauden rahoi­tuk­seen. Suomi korostaa edunval­von­nas­saan EU:n ulkoraja-alueiden merki­tystä ja niiden tulevai­suuden toimintaedellytyksiä.

Hankkeen valmis­telu aloitet­tiin vuosi sitten, jolloin koheesio- ja uudis­tus­asioista vastaava komis­saari Elisa Ferreira vieraili Suomessa.

Hankkeen hakijana on toiminut työ- ja elinkei­no­mi­nis­teriö. Mukana olevat alueet ovat Pohjois-Karjala, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Kymen­laakso. Rahoitus tulee EU:n Teknisen tuen välineestä (Technical Support Instru­ment, TSI), joka tarjoaa EU:n jäsen­maille räätä­löityä teknistä asian­tun­te­musta uudis­tusten suunnit­te­luun ja toteuttamiseen.

Tähän mennessä tapahtunutta

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton jatkuva seuranta sodan vaiku­tuk­sista maakun­taan käynnistyi välit­tö­mästi Venäjän hyökkäys­sodan alettua Ukrai­naan 24.2.2022.

  • TK-Evalin toteut­tama selvitys sodan vaiku­tuk­sista Itä- ja Pohjois-Suomessa 6/2022
  • Suomen Nato-jäsenyys 4.4.2023
  • Itäraja kiinni kokonaan 30.11.2023
  • Itä- ja Pohjois-Suomen maakun­tien liitot 6/12: Suomen itärajan alueiden merkitys tärkeä koko EU:lle ja huomioi­tava myös EU:ssa. Sama viesti Kaakonkulmalta.
  • CBC-ohjelman varojen siirto Interreg Central Balticiin ja Interreg Auroraan 9/2023
  • Marinin halli­tuksen Itäisen Suomen visiotyö valmistuu 3/2023
  • Elinkei­noe­lämän keskus­liiton toimen­pi­deoh­jelma itäiselle Suomelle 3/2024
  • Orpon halli­tuksen Itäisen Suomen ohjelman laadinta käynnistyy 3/2024
  • Maakun­tien toimenpide-esitykset Itäisen Suomen ohjel­maan 8/2024
  • Itäisen Suomen siirty­mä­stra­te­gian valmis­telu syksy 2024
  • Itäisen Suomen ohjelman luonnos lausun­noille 12.11.2024

Lisätie­toja