Uutta kasvua itäiseen Suomeen siirtymästrategian ohjaamana
Pohjois-Karjala osallistuu Euroopan komission rahoittamaan hankkeeseen, jonka tarkoituksena on löytää ratkaisuja itäisen Suomen elinvoiman ja kasvun vahvistamiseksi vallitsevassa geopoliittisessa toimintaympäristössä. Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on ollut monia negatiivisia vaikutuksia itäisen Suomen talouteen.
Hankkeen puitteissa mm. laaditaan yhteinen siirtymästrategia itäiselle Suomelle sekä maakuntakohtaiset strategiat. Niiden toteuttamisesta vastaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD). OECD:lle on toimitettu laaja kirjallinen materiaali sodan vaikutuksista alueella.
Koko alueen kattavaa strategiaa laadittiin 14.11. Pohjois-Karjalassa komission, työ- ja elinkeinoministeriön, OECD:n ja itäisen Suomen asiantuntijoiden muodostamalla kokoonpanolla. Pohjois-Karjalan maakuntakohtaisen strategiaan keskitytään perjantaina 22.11.
Huomio EU:n ulkoraja-alueille
Hankkeella vaikutetaan myös EU:n tulevan alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden rahoitukseen. Suomi korostaa edunvalvonnassaan EU:n ulkoraja-alueiden merkitystä ja niiden tulevaisuuden toimintaedellytyksiä.
Hankkeen valmistelu aloitettiin vuosi sitten, jolloin koheesio- ja uudistusasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira vieraili Suomessa.
Hankkeen hakijana on toiminut työ- ja elinkeinoministeriö. Mukana olevat alueet ovat Pohjois-Karjala, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso. Rahoitus tulee EU:n Teknisen tuen välineestä (Technical Support Instrument, TSI), joka tarjoaa EU:n jäsenmaille räätälöityä teknistä asiantuntemusta uudistusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Tähän mennessä tapahtunutta
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton jatkuva seuranta sodan vaikutuksista maakunnassa käynnistyi välittömästi Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainaan 24.2.2022.
- TK-Evalin toteuttama selvitys sodan vaikutuksista Itä- ja Pohjois-Suomessa 6/2022
- Suomen Nato-jäsenyys 4.4.2023
- Itäraja kiinni kokonaan 30.11.2023
- Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien liitot 6/12: Suomen itärajan alueiden merkitys tärkeä koko EU:lle ja huomioitava myös EU:ssa. Sama viesti Kaakonkulmalta.
- Marinin hallituksen Itäisen Suomen visiotyö valmistuu 3/2023
- CBC-ohjelman varojen siirto Interreg Central Balticiin ja Interreg Auroraan 9/2023
- Elinkeinoelämän keskusliiton toimenpideohjelma itäiselle Suomelle 3/2024
- Orpon hallituksen Itäisen Suomen ohjelman laadinta käynnistyy 3/2024
- Maakuntien toimenpide-esitykset Itäisen Suomen ohjelmaan 8/2024
- Itäisen Suomen siirtymästrategian valmistelu syksy 2024
- Itäisen Suomen ohjelman luonnos lausunnoille 12.11.2024