Kuva kokouksesta, puheenjohtajisto pöydän ääressä.

Itäisen Suomen maakunnat vaativat kattavaa tilan­ne­kuvaa ja päätöksiä kilpai­lu­kykyä vahvis­ta­vista toimista

Itäisen Suomen maakunnat pitävät VATT Datahuo­neen selvi­tystä liian suppeana, minkä vuoksi on riski, että Venäjän hyökkäys­sodan vaiku­tuksia alueta­lou­teen vähätel­lään. Maakun­tien mukaan Itäisen Suomen ohjelman tulee olla vaikut­tava ja aidosti alueen kilpai­lu­kykyä vahvistava.

Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymen­laakso, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo käsit­te­livät Itäisen Suomen ohjelman valmis­telun tilan­netta kokouk­ses­saan 19.12.

Maakun­tien näkemyksen mukaan työ- ja elinkei­no­mi­nis­te­riön teettämä selvitys itäisen Suomen alueta­lou­desta on liian suppea.

- Sodan aiheut­tamat vaiku­tukset ovat itäisessä Suomessa selvästi nähtä­vissä, erityi­sesti yritysten liike­vaihdon laskuna ja Venäjälle tehtyjen inves­toin­tien alaskir­jauk­sina. Vaiku­tukset eivät liity mihin­kään pidem­pään kehityk­seen, vaan ne seura­sivat nopeasti sodan sytty­mistä. Alueella oli hyvä elpymis­vauhti, jolta kriisi todis­te­tusti katkaisi siivet, kun katsoo liikevaihto‑, vienti- ja työttö­myys­lu­kuja, maakun­ta­joh­tajat toteavat kannanotossa.

Maakunnat odottavat valtiolta toimia, joilla luodaan elinkei­noe­lä­mälle kilpai­lu­kykyä ja tulevaisuususkoa. 

- Keskeisiä itäisen Suomen kasvun vauhdit­tajia ovat maa‑, meri- ja ilmalii­ken­neyh­teyksiä paran­tavat ja vihreitä teollisia inves­toin­teja vauhdit­tavat ratkaisut. Esitys erityis­ta­lous­a­lueen perus­ta­mi­sesta on syytä selvittää huolella. Valitet­ta­vasti konkreet­tiset ja vaikut­tavat avaukset puuttuvat Itäisen Suomen ohjelman luonnoksesta.

Lisätie­toja