Maakuntakaava mahdollistaa tärkeät energiahankkeet kestävällä tavalla
Pohjois-Karjalan energiaratkaisuihin ja maisema-alueisiin keskittyvän maakuntakaavan 2040 toisen vaiheen laadinta etenee. Maakuntahallitus hyväksyi maakuntaliiton vastineet kaavaluonnoksesta saatuun palautteeseen ja päätti asettaa kaavaehdotuksen viranomaislausunnoille ajalle 18.12.2024–3.2.2025.
Luonnoksesta annettiin 93 lausuntoa ja palautetta, joista suurin osa koski tuulivoimaa. Palautteen ja laajan vaikutusten arvioinnin jälkeen tuulivoima-alueita on vähennetty ja rajattu kaavaehdotukseen. Muun muassa Pielisen itäpuolella (Kolin kansallismaisema) olleet neljä aluetta vähenivät yhteen, ja Natura-alueiden läheisyydessä olleita alueita pienennettiin. Kaavaehdotuksessa on 18 merkittävää tuulivoiman tuotantoon soveltuvaa aluetta, joihin mahtuu yhteensä 562 voimalaa. Maakuntakaavatasolla otetaan kantaa vain vähintään kahdeksan tuulivoimalan alueisiin.
Kolilta avautuvaan kansallismaisemaan jäi vain yksi tuulivoima-alue, joka sijoittuu Pankakosken taajaman reunalta noin viisi kilometriä kaakkoon. Kolin huipulta Pankakosken taajamaan on linnuntietä noin 30 kilometriä. Maakunnan kunnista tuulivoima-alueita ei esitetä Ilomantsiin, Kiteelle, Kontiolahdelle, Rääkkylään ja Tohmajärvelle.
Toistaiseksi maakuntaan ei ole rakennettu tuulivoimaa ollenkaan aluevalvonnan turvaamisen takia, pisimmällä on Liperin Korpivaaran hanke, joka on osayleiskaavaehdotusvaiheessa.
Maakunnallisesti merkittävän aurinkovoima-alueen kokoraja nousee kaavaehdotuksessa 100 hehtaariin. Voimalan vaikutukset yhtenäisille metsä- ja peltoalueille tulee selvittää hankkeiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa.
Maakuntakaavassa esitetään vain toiminnassa olevat ja/tai luvitetut maakunnallisesti merkittävät aurinkovoima-alueet, joita on tällä hetkellä Kontiolahden Kyyrönsuo. Sen sijaan useita kymmeniä potentiaalisia ja osittain suunnittelussa olevia isoja aurinkovoima-alueita ei maakuntakaavassa esitetä, mutta niitä koskeva taustaselvitys on valmistumassa helmikuussa.
Lisäksi ehdotuksessa mahdollistetaan maakunnan kytkeytyminen 400 kilovoltin kantaverkkoon pohjois-eteläsuunnassa sekä länteen. Uutena kaavassa on muun muassa Kontiolahdelta pohjoiseen Pielisen molemmin puolin esitettävä yhteystarve, joka on osa maakunnan läpi suunniteltavaa niin kutsuttua Vaaralinjaa. Pohjois-Karjala ei ole toistaiseksi 400 kV kantaverkossa, joten yhteyksien rakentamisen määrittelee aikanaan energiatuotantoalueiden sijoittuminen.
Maisema-alueissa lausuntokierroksella saatu keskeisin viesti oli, että maisemia tulee ylläpitää ja säilyttää, mutta myös rakentaminen on mahdollistettava alueiden toimintaedellytykset huomioiden. Muutama palaute koski pohjavesialueita, niitä tulee suojella paremmin.
Energia ja maisemat ‑kaavaehdotus tulee yleisesti nähtäville keväällä 2025. Tavoitteena on, että maakuntakaava voidaan hyväksyä maakuntavaltuuston kesäkuun kokouksessa.
Kalevala-elokuvasta elinvoimaa Pielisen Karjalaan
Maakuntahallitus päätti myöntää Kalevala-elokuvasta elinvoimaa ‑hankkeelle enintään 80 000 euron rahoituksen Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) ‑määrärahasta. Rahoitusta haki Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES, joka haluaa hyödyntää Nurmeksessa kuvattavan Kalevala – Kullervon tarina ‑elokuvan näkyvyyttä yritysten liiketoiminnassa.
Kullervon tarina on yksi lukuisista av-tuotantohankkeista, joita maakuntaliitto on tukenut Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahastosta. Pohjois-Karjala on ollut erittäin suosittu kohde elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikaksi, samalla tuotantotuen kysyntä on kasvanut todella paljon. Maakuntahallitus päätti muuttaa audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen yleisiä ehtoja 1.1.2025 alkaen.
Uusissa av-tuotantokannustimen yleisissä ehdoissa on mukautettu tukiprosentteja vastamaan valtakunnallista keskiarvoa. Av-tuotantokannustimen yleisiä ehtoja on myös täsmennetty.
Jatkossa av-tuotantokannustimen suuruus on enintään 10 prosenttia tuotannon kokonaisbudjetin siitä osasta, joka käytetään Pohjois-Karjalassa syntyneisiin ja toteutuneisiin kustannuksiin. Aiemmin tuotantotuen määrä oli 25 prosenttia.
Barents-yhteistyö päätökseen
Maakuntahallitus päätti, että Pohjois-Karjalan maakuntaliitto eroaa Barentsin alueneuvoston jäsenyydestä vuoden 2025 loppuun mennessä. Barentsin alueneuvoston ja ‑komitean puheenjohtajuuksista maakunta luopuu kuluvan vuoden lopussa.
Suomen ulkoministeriö tiedotti marraskuussa, että Suomi eroaa Barentsin euroarktisesta neuvostosta vuoden 2025 jälkeen. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto näki tarpeelliseksi irtautua Barentsin alueneuvoston jäsenyydestä samassa aikataulussa.
Maakuntaliitto hyväksyttiin Barentsin alueneuvoston jäseneksi vuonna 2016. Tuolloin nähtiin, että Barents-yhteistyön myötä Pohjois-Karjala voi edistää ihmisten elinoloihin ja hyvinvointiin, yritysten kansainvälistymiseen, metsäbiotalouteen ja Venäjä-osaamiseen liittyviä asioita. Yhteistyöltä putosi pohja Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Maakuntahallitus toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2025. Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 27.1.2025
Lisätietoja
maakuntahallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Mäntynen, p. 045 102 7555, [email protected], maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], aluekehitysjohtaja Eira Varis, p. 050 307 4806, [email protected], aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected], yhteyspäällikkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352, [email protected]