Joki.

Pohjois-Karjalassa kehite­tään parempia ratkai­suja kaivos­ve­sien käsittelyyn

Maakunnan yhteis­työ­ryhmä antoi puoltavan lausunnon inves­toin­ti­hank­keelle, joka vie veden­käyttöä kestä­väm­pään suuntaan kaivos­toi­min­nassa. Lento­lii­ken­teen paikan­nus­häi­rin­tään pyritään löytä­mään ratkaisu kehittämishankkeessa.

Vuoden viimei­seen kokouk­seen kokoon­tunut Pohjois-Karjalan MYR puolsi rahoi­tusta Geolo­gian tutki­mus­kes­kuksen GTK Mintecin inves­toin­ti­hank­keelle Outokummussa.

Pohjois-Karjalan maakun­ta­liitto myöntää Monivai­heinen veden­kä­sit­telyn innovaa­tio­alusta ‑hankkeelle 629 999 rahoi­tuksen (EU ja valtio). Hankkeen kokonais­kus­tannus on noin 900 000 euroa.

Vesi on välttä­mä­töntä kaivos­teol­li­suu­dessa sekä malmin kuljet­ta­mi­sessa että monissa mineraa­lien rikas­tus­pro­ses­seissa. Veden kierrä­ty­sas­teen nosta­minen ja takaisin vesis­töihin johdet­ta­vien vesimää­rien pienen­tä­minen vaatii veden­puh­dis­tuksen tehostamista.

GTK Mintecin hankkeen tavoit­teena on kehittää kokonais­val­tainen käsit­te­ly­pro­sessi, joka pienentää kaivos­toi­minnan ympäris­tö­vai­ku­tuksia ja säästää vettä proses­si­veden kierrätyksellä.

Hankkeen kokonai­sin­ves­tointi sisältää neljän veden­kä­sit­te­ly­tes­ti­lait­teiston hankinnan ja asennuksen. Hanke jatkaa GTK Mintecin täydel­li­seen uudis­ta­mi­seen tähtäävää, vuonna 2019 käynnis­tettyä mittavaa investointi- ja kehitysohjelmaa.

Vasta­lääke lento­lii­ken­teen paikannushäirintään

Maakunnan yhteis­työ­ryh­mälle saatet­tiin tiedoksi neljä sihtee­ristön kokouk­sissa 29.10. ja 3.12. käsiteltyä hankehakemusta.

ELY-keskus myöntää 237 447 euron rahoi­tuksen Paikan­nus­häi­rintä ja GNSS-vastaanottimen häiriö­sie­toi­suus ‑hankkeelle.

Maanmit­taus­lai­toksen hankkeessa kehite­tään ja testa­taan reaaliai­kaista paikan­nus­häi­rinnän tunnis­tusta ja sen torjuntaa erityi­sesti ilmaku­vauksen ja lento­lii­ken­teen näkökul­masta. Lisäksi tutki­taan GNSS-häirinnän aikana otettujen ilmaku­vien korjaa­mista ja tuote­taan suosi­tuksia häirinnän vaiku­tusten minimoi­mi­seen. Hanke vastaa ajankoh­tai­seen ongel­maan, sillä häirintää on kohdis­tunut merkit­tä­vissä määrin juuri Itä-Suomeen.

Hankkeessa kehitet­tä­villä menetel­millä ja työka­lulla saadaan tieto häirin­nästä reaalia­jassa, jolloin häirin­tään varau­tu­minen tai sen mahdol­linen estäminen on mahdollista.

MYR kokoontuu seuraavan kerran 27.2.2025.

Lisätie­toja