Suurin osa Suomea: Alueläh­töisen kehit­tä­misen periaate turvat­tava EU:n monivuo­ti­sessa rahoitusmallissa

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat kokoon­tuivat 19.12. käsit­te­le­mään EU-edunvalvontaan liittyviä asioita. Euroopan komissio valmis­tautuu antamaan esityksen uudeksi monivuo­ti­seksi rahoi­tus­ke­hyk­seksi keväällä 2025.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat yhtyvät Euroopan alueiden huoleen EU:n kehityk­sestä, joka uhkaa vaarantaa alueläh­töisen alue- ja raken­ne­po­li­tiikan periaat­teet. Neuvot­te­lu­kunta ei pidä hyvänä kehitystä, jossa kohee­sio­po­li­tiikan toimeen­panon ja rahoi­tuksen toimi­valta sekä poliit­tinen harkinta keskittyy entistä enemmän kansal­li­sille halli­tuk­sille. Tämän seurauk­sena alueel­linen ja paikal­linen demokratia sekä päätök­sen­teko heikkenevät.

Neuvot­te­lu­kunta pitää erittäin tärkeänä, että pohjoisen harvan asutuksen rahoi­tus­kri­teeri ja sen myötä liitty­mis­so­pi­muk­seen liittyvä Itä- ja Pohjois-Suomen erityis­a­sema säilyy myös tulevalla ohjelmarahoituskaudella.

- Itä- ja Pohjois-Suomen erityi­so­lo­suh­teet, kuten pitkät välimatkat, kylmä ilmasto ja harva asutus, tulee huomioida myös tulevai­suu­dessa. Harva asutus ‑kriteeri on keskeinen koko Suomen kohee­sio­po­li­tiikan saannon kartut­ta­jana, neuvot­te­lu­kunnan kanna­no­tossa todetaan.

- EU:n itäisten raja-alueiden asema vallit­se­vassa geopo­liit­ti­sessa tilan­teessa tulee huomioida koko EU:n kannalta tärkeänä erillis­rat­kai­suna tulevassa komis­sion toimin­taoh­jel­massa ja rahoi­tus­ke­hyk­sessä. Tämä ei saa kuiten­kaan heikentää muuta Itä- ja Pohjois-Suomen maakun­tien kohee­sio­ra­hoi­tuksen saantoa.

Neuvot­te­lu­kunta edellyttää myös kansal­listen, Itäisen Suomen ja Pohjoisen Suomen ohjel­missa hyväk­syt­tyjen toimen­pi­teiden nopeaa käynnis­tä­mistä ja toteut­ta­mista ohjel­missa esite­tyllä tavalla.

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvot­te­lu­kunta on yhteis­työ­elin, jonka muodos­tavat Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. 

Lisätie­toja