Maakuntaliitto selvittää Pohjois-Karjalan keskeiset liikennehankkeet ja yhteystarpeet 15 vuoden päähän
Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen vuoden ensimmäinen kokous käynnistettiin liikenneaiheisella keskustelulla. Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja sekä Liikenne- ja infrastruktuuri ‑vastuualueen johtaja Tommi Huttunen kertoi Itä-Suomen kuluvan vuoden perusväylänpidon määrärahoista ja liikennehankkeiden etenemisestä Pohjois-Karjalassa.
Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maanteitä ylläpidetään kuluvana vuonna noin 120 miljoonalla eurolla, millä ei korjausvelkaa juurikaan vähennetä. Huttusen mukaan korjausvelan taittamiseksi tarvittaisiin pysyvä korotus määrärahoissa. Huolestuttavaa on, että julkisen talouden suunnitelman kehysten mukaan perusväylänpidon määrärahat näyttäisivät pienenevän vuoden 2026 jälkeen.
Akuuteista kohteista Lieksanjoen sillan tiesuunnittelu on Huttusen mukaan käytännössä valmis, mutta investointipäätös puuttuu. Heinäveden Karvion siltahankkeen urakan hankinta on Väylävirastolla valmistelussa ja nopeimmillaan uusi silta voisi olla käytössä vuonna 2028.
Maakuntahallituksen toiveena on, että ELY hyödyntää aktiivisesti liikennehankkeisiin käytettävissä olevaa EAKR-rahoitusta ja että suunnitteluvaiheesta siirryttäisiin sujuvasti toteutukseen.
Maakuntahallitus sai myös katsauksen maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman uudistamisen lähtökohtiin ja tavoitteisiin. Kuluvan vuoden aikana laadittavassa suunnitelmassa käsitellään maakunnan keskeiset liikennehankkeet ja yhteystarpeet vuoteen 2040.
Liikennejärjestelmän kehittämisen keskiössä ovat elinkeinoelämän toimintaedellytysten turvaaminen ja vahvistaminen sekä maakunnan ulkoinen ja sisäinen saavutettavuus. Liikennejärjestelmän merkitys korostuu myös huoltovarmuuden ja turvallisuuden osana. Suunnitelmassa otetaan kantaa myös digiyhteyksiin.
Pohjois-Karjalan hyväksi 453 hanketta ja 193 miljoonaa euroa
Maakuntahallitus sai tilannekatsauksen seuraavan, neljä vuotta käsittävän maakuntaohjelman laadinnasta. POKAT 2029 ‑maakuntaohjelman valmistelun käynnistää Elinvoimaa uudistumalla ‑foorumi 27.3 Joensuussa.
Nykyisen POKAT 2025 ‑maakuntaohjelman kolmen vuoden etapin lukuja kelpaa esitellä: Pohjois-Karjalaa on kehitetty 453 hankkeella, jotka ovat saaneet rahoitusta yhteensä 193 miljoonaa euroa. Rahoitus on lähes täysin EU:n eri rahoitusohjelmista. Rahoitusmäärä on jo nyt suurempi kuin kahdelle edellisellä kokonaisella maakuntaohjelmakaudella.
Joensuun metsäkeskittymän tilakysymyksiä ratkotaan
Maakuntahallitus päätti myöntää Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen ‑määrärahaa Metsä ja puu teknologiaplatform ‑hankkeelle. Määräraha kattaa 80 % hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista, enintään 60 000 euroa.
Hankkeen toteuttajat ovat Luonnonvarakeskus ja Itä-Suomen yliopisto. Tavoitteena on selvittää, millaisia tiloja ja digitaalisia ratkaisuja tarvitaan Forest Joensuulle eli kaupunkiseudun metsäosaamiskeskittymälle. Hankkeessa päivitetään yliopiston Haltia-rakennuksen tilaratkaisujen kehityssuunnitelma, käynnistetään erillisen teollisuuskiinteistön käytön suunnittelu sekä määritellään Digital twin ‑tutkimusympäristö.
Maakuntahallitus kokoontuu seuraavan kerran 24.2.2025
Lisätietoja
Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, [email protected], maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739, [email protected], aluekehitysjohtaja Eira Varis, p. 050 307 4806, [email protected], aluesuunnittelupäällikkö Pasi Pitkänen, p. 0400 832 572, [email protected], yhteyspäällikkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352, [email protected]