Pohjois-Karjalan uudis­tu­misen eväitä pakataan maakuntaohjelmaan

Seuraavan Pohjois-Karjalan maakun­taoh­jelman valmis­telua evästet­tiin Elinvoimaa uudis­tu­malla ‑fooru­missa 27.3. Joensuussa. Paikalla oli yli sata alueke­hit­tä­mi­seen tavalla tai toisella osallis­tuvaa henkilöä.

Vuoteen 2029 tähyävän maakun­taoh­jelman kolme tavoi­tetta ovat Kestävä elinvoima ja inves­toinnit, Hyvin­voiva väestö ja yhteisöt sekä Vetovoi­mainen elinym­pä­ristö ja monimuo­toinen luonto. Kaikessa maakunnan kehit­tä­mi­sessä kulkevat mukana Vakaus ja turval­li­suus sekä Kansain­vä­li­syys. Tavoit­tei­siin pääse­misen edelly­tyksiä ja samalla maakun­nal­lisen edunval­vonnan kärkiä ovat energia‑, liikenne- ja viestin­tä­verk­kojen kehit­tä­minen sekä koulu­tuksen ja työlli­syyden vahvistaminen.

- Alueke­hitys on monita­soista ja laaja-alaista, kiteytti tilai­suuden juontanut alueke­hi­tys­joh­taja Eira Varis.

Alueke­hitys vaatii myös ennus­tajan lahjoja. Kun nykyistä Pokat 2025 ‑maakun­taoh­jelmaa valmis­tel­tiin, kukaan ei osannut ennakoida korona­pan­de­miaa tai Venäjän hyökkäys­sotaa Ukrai­naan. Ennakointia ja kette­ryyttä myös maakun­taoh­jelman sisäl­töihin perään­kuu­lut­tivat panee­li­kes­kus­te­luun osallis­tu­neet Business Joensuun palve­lu­joh­taja Pauliina Pikku­jämsä ja Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehit­tä­mis­joh­taja Anne Ilvonen.

- Vihreän siirtymän mahdol­li­suudet ennakoi­neet alueet ovat jo pitkällä, Pikku­jämsä sanoi.

- Pitää uskaltaa ajatella isosti. Esimer­kiksi kaksi­käyt­töiset tuotteet ovat nyt jokapäi­väi­sessä keskus­te­lussa, olisiko meillä siihen annet­tavaa maakun­nassa vielä olevan muovialan osaamisen kautta, Ilvonen esitti.

Koulu­tusek­torin ja elinkei­noe­lämän yhteistyö tiivistyy

Fooru­missa kävi selväksi, että Pohjois-Karjalan tulevai­suuden menestys nojaa vahvaan koulu­tus­sek­to­riin. Sillä rinta­malla maakun­nalla ei ole hävet­tävää, päinvas­toin koulu­tusor­ga­ni­saa­tiot ovat huippu­luokkaa kansain­vä­li­ses­säkin vertai­lussa. Tutki­muksen, koulu­tuksen ja yritysten yhteis­työllä on jo nyt saatu hienoja tuloksia niin metsä­bio­ta­lou­dessa kuin fotoniikassakin.

- Minulta on kysytty, että voiko meillä edes opiskella. Samaan aikaan meillä on Suomen monia­laisin yliopisto, joka on valittu kansain­vä­li­sessä vertai­lussa Suomen parhaaksi. Itse asiassa Pohjois-Karjala on Suomen paras maakunta koulut­tautua, maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen kuvasi todel­li­suuden ja mieli­ku­vien eroa.

Kunta­liiton erityis­asian­tun­tija Olli Riikosen mukaan juuri korkea-asteen koulu­tusta tarjoavat kaupun­ki­seudut ovat pärjän­neet Suomessa. Fooru­missa tuli useassa puheen­vuo­rossa esille, että koulu­tusor­ga­ni­saa­tioiden ja elinkei­noe­lämän yhteis­työtä on tiivis­tet­tävä entisestään.

Pohjois-Karjalan haasteena on pitää maakun­nassa tutkinnon suorit­ta­neet nuoret. Tähän haastee­seen myös maakun­taoh­jelman toimen­pi­teillä pyritään vastaamaan.

- Valtion pitää huolehtia infra. Kaikki muu on meidän omissa käsissä, totesi Joensuun kaupungin strate­gia­joh­taja Sami Laakkonen.

Alueke­hi­tystä EU-rahalla

Lakisää­tei­sessä maakun­taoh­jel­massa linja­taan alueen kehit­tä­misen suunta neljäksi vuodeksi kerral­laan. Seuraava Pohjois-Karjalan maakun­taoh­jelma on jo seitsemäs Eira Varikselle.

- Maakun­taoh­jel­malla ei ole omaa budjettia, mutta vuosi­ta­solla erilai­siin maakun­taoh­jelman toimen­pi­tei­siin käyte­tään 170 miljoonaa euroa. Siitä EU-rahaa on 130 miljoonaa.

Pokat 2025 ‑maakun­taoh­jelman kolmen vuoden etapin kohdalla maakun­nassa oli toteu­tettu 453 kehittämis- tai inves­toin­ti­han­ketta, joiden rahoitus oli yhteensä 193 miljoonaa euroa. Rahoitus tuli lähes täysin EU:n eri rahoitusohjelmista.

EU-rahoituksesta on tullut vuosi vuodelta tärkeämpi niin Pohjois-Karjalassa kuin muualla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

- Kansal­linen rahoitus on mennyt lähes nolliin Paikal­lisen äkillisen raken­ne­muu­toksen tukea lukuun ottamatta, Varis kertoi.

Maakun­taoh­jelman valmis­telu etenee työryh­mä­työs­ken­telyn ja poliit­tisen valmis­telun kautta. Ehdotus maakun­taoh­jel­masta lähtee lausun­noille syyskuun lopussa. Tavoit­teena on, että ohjelma hyväk­sy­tään joulu­kuussa maakuntavaltuustossa. 

Lisätie­toja