Tiedotteet
Miljoonien eurojen toimenpideohjelma kansainvälisten opiskelijoiden työllistämiseksi käynnistyy
Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa käynnistyy nelivuotinen hanke, jonka tavoitteena on edistää alueen kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia ja parantaa työnantajien valmiuksia työllistää heitä.
Talent Hub Eastern Finland ‑hankkeen takana olevat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä haluavat osaltaan varmistaa sen, että alueelle saapuneet ulkomaalaiset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Hankkeessa oppilaitokset jakavat hyvät käytäntönsä sekä kehittävät palveluja ja toimintamalleja yhteistyössä kuntien, elinkeinoyhtiöiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
Ulkomailta tulleilla opiskelijoilla on suuria vaikeuksia löytää harjoittelu- ja työpaikkoja Itä-Suomesta. Enemmistö opiskelijoista haluaisi jäädä alueelle töihin valmistumisensa jälkeen, mutta jopa puolet muuttaa muualle parempien työllistymismahdollisuuksien perässä.
Hankkeessa kv-opiskelijan työelämätaitoja ja ‑yhteyksiä aletaan rakentaa opintojen alusta alkaen. Kontakteja oman alan yrityksiin tuetaan mm. projekti- ja harjoitteluyhteistyön, tapahtumien, mentoroinnin ja alumniyhteistyön avulla.
Yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille ja osaajille hanke tarjoaa sparraavaa yrittäjyyskoulutusta ja yritystoimintaansa jatkaville täydentävää valmennusta. Eri oppilaitosten parhaat uraohjauskäytännöt kootaan koko verkoston käyttöön. Samoin kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiosaamista pyritään jakamaan yritysten kesken.
Työnantajille hanke tarjoaa jatkuvan oppimisen palveluita kv-työntekijöiden vastaanottamisen ja ohjauksen tueksi sekä suomen kielen oppimiseen työpaikalla.
Hankkeessa pyritään tavoittamaan 1 500 opiskelijaa ja 300 yritystä.
Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä antoi puoltavan lausunnon hankkeen EU-rahoituksen myöntämiselle. Hankkeelle haettiin Etelä-Savon ELY-keskukselta kokonaisuudessaan viiden miljoonan euron rahoitusta, josta Pohjois-Karjalan osuus on 2,1 miljoonaa. Hanke on Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukainen ja toteuttaa sen toimintalinjaa Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi.
Kuntouttavan työtoiminnan koordinointi maakunnalliseksi
Maakunnan yhteistyöryhmä antoi puoltavat lausunnot myös viidelle muulle hankkeelle. Yksi niistä on ensi vuoden alussa alkava Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen ‑hanke, jonka tavoitteena on luoda selkeä toimintamalli ja ottaa käyttöön sähköinen järjestelmä kuntouttavan työtoiminnan paikkojen koordinointiin. Tämä selkeyttää asiakkaiden ohjautumista heidän tavoitteisiinsa sopiviin tehtäviin Pohjois-Karjalassa.
Tarve yhtenäiselle palvelulle syntyi hyvinvointialueiden käynnistettyä toimintansa tämän vuoden alussa. Kuntouttavan työtoiminnan paikkojen koordinointia ei ole aiemmin hoidettu maakunnallisesti eivätkä paikat ole olleet yhteisessä järjestelmässä. Tarjotut palvelut ovat vaihdelleet suuresti kuntien välillä esimerkiksi työpajatoiminnan osalta.
Muutoksessa keskeistä on asiakkaiden yksiköllisten tarpeiden huomioiminen työllistymisen palveluissa, kuntouttavan työtoiminnan tavoitteellisuuden lisääminen ja työelämän muuttuneiden vaatimusten huomioiminen. Yhtenä tärkeänä toimenpiteenä on niin asiakkaiden kuin heitä palvelevien henkilöiden digitaitojen parantaminen.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ja Karelia-ammattikorkeakoulu hakivat nelivuotiselle hankkeelle 1,7 miljoonan euron EU-rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta.
Muut MYR:n sitovan puoltavan lausunnon rahoituspäätökselle saaneet hankkeet Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta:
- Digitalisaatio teollisessa työssä, 1.10.2023–30.9.2026. Hakijat Karelia ammattikorkeakoulu Oy ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta ELY-keskukselta 658 050 euroa.
- Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutus (UEFDI), 1.10.2023–30.9.2026. Hakija Itä-Suomen yliopisto. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta 621 366 euroa.
- Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutuksen infrastruktuurin kehittäminen, 1.10.2023–31.12.2024. Hakija Itä-Suomen yliopisto. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta 161 000 euroa.
- Outokumpu Mining Hub – Arvoverkostosta kohti klusteria ja ekosysteemiä, 1.6.2023–31.5.2025. Hakijat Business Joensuu ja Geologian tutkimuskeskus. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta 560 097 euroa.
MYR:lle saatettiin myös tiedoksi kymmenen hanketta, jotka on käsitelty sihteeristön kokouksessa 23.8. Niiden kuvaukset löytyvät kokouksen esituslistalta.
MYR kokoontuu seuraavan kerran 26.10.