Pohjois-Karjalassa kehitetään parempia ratkaisuja kaivosvesien käsittelyyn
Maakunnan yhteistyöryhmä antoi puoltavan lausunnon investointihankkeelle, joka vie vedenkäyttöä kestävämpään suuntaan kaivostoiminnassa. Lentoliikenteen paikannushäirintään pyritään löytämään ratkaisu kehittämishankkeessa.
Vuoden viimeiseen kokoukseen kokoontunut Pohjois-Karjalan MYR puolsi rahoitusta Geologian tutkimuskeskuksen GTK Mintecin investointihankkeelle Outokummussa.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto myöntää Monivaiheinen vedenkäsittelyn innovaatioalusta ‑hankkeelle 629 999 rahoituksen (EU ja valtio). Hankkeen kokonaiskustannus on noin 900 000 euroa.
Vesi on välttämätöntä kaivosteollisuudessa sekä malmin kuljettamisessa että monissa mineraalien rikastusprosesseissa. Veden kierrätysasteen nostaminen ja takaisin vesistöihin johdettavien vesimäärien pienentäminen vaatii vedenpuhdistuksen tehostamista.
GTK Mintecin hankkeen tavoitteena on kehittää kokonaisvaltainen käsittelyprosessi, joka pienentää kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia ja säästää vettä prosessiveden kierrätyksellä.
Hankkeen kokonaisinvestointi sisältää neljän vedenkäsittelytestilaitteiston hankinnan ja asennuksen. Hanke jatkaa GTK Mintecin täydelliseen uudistamiseen tähtäävää, vuonna 2019 käynnistettyä mittavaa investointi- ja kehitysohjelmaa.
Vastalääke lentoliikenteen paikannushäirintään
Maakunnan yhteistyöryhmälle saatettiin tiedoksi neljä sihteeristön kokouksissa 29.10. ja 3.12. käsiteltyä hankehakemusta.
ELY-keskus myöntää 237 447 euron rahoituksen Paikannushäirintä ja GNSS-vastaanottimen häiriösietoisuus ‑hankkeelle.
Maanmittauslaitoksen hankkeessa kehitetään ja testataan reaaliaikaista paikannushäirinnän tunnistusta ja sen torjuntaa erityisesti ilmakuvauksen ja lentoliikenteen näkökulmasta. Lisäksi tutkitaan GNSS-häirinnän aikana otettujen ilmakuvien korjaamista ja tuotetaan suosituksia häirinnän vaikutusten minimoimiseen. Hanke vastaa ajankohtaiseen ongelmaan, sillä häirintää on kohdistunut merkittävissä määrin juuri Itä-Suomeen.
Hankkeessa kehitettävillä menetelmillä ja työkalulla saadaan tieto häirinnästä reaaliajassa, jolloin häirintään varautuminen tai sen mahdollinen estäminen on mahdollista.
MYR kokoontuu seuraavan kerran 27.2.2025.