
Pohjois-Karjala tarjosi näkymän idän tulevaisuudesta Porissa
Pohjois-Karjala osallistui SuomiAreenaan paneelilla, joka haastoi ajankohtaisen aluepoliittisen ja turvallisuuskeskustelun. Kasvu syntyy yllättävistä paikoista – turvallisuus yhteisöistä ‑paneeli pidettiin keskiviikkona 25.6. Eetunaukion lavalla Porissa.
Paneelin fasilitaattorina toiminut muusikko ja ihmisoikeusvaikuttaja Mikko Kuustonen avasi keskustelun toteamalla, että turvallisuus ei synny vain karttojen rajaviivoista, vaan ihmisistä ja yhteydestä.
Maakuntajohtaja Markus Hirvosen mukaan niin sanotut kovan turvallisuuden teemat – varautuminen ja maanpuolustus – eivät ole mitenkään erikoisia Pohjois-Karjalassa. Ne ovat olleet aina osa tekemistä. Puhe pitäisikin kääntää yhteiskunnan rakentamiseen tulevaisuususkon kautta.
- Siinä mielessä Pohjois-Karjala on erinomainen esimerkki, koska meillä on kaksi korkeakoulua ja 25 000 opiskelijaa. Täällä voidaan kokeilla ja tehdä sitä tulevaisuutta.
Keskustelussa kommentoitiin Helsingin Sanomien parin viikon takaista pääkirjoitusta, jossa piirrettiin railoa maan sisälle ja kyseenalaistettiin itäisen Suomen kehittämistä. Työelämäprofessori Kaari Mattilan mukaan tällaisissa kovissa aluepoliittisissa ulostuloissa unohdetaan ihmiset.
- Itäraja on demokraattisen maailman ja diktatuurin raja. Se luo keskusteluun ihan oman perspektiivin ja siinä ihmisillä ja vahvoilla paikallisilla yhteisöillä on tosi tärkeä rooli.
- Tärkeä osa kokonaisturvallisuutta on luottamuksen yhteiskunta, jossa jokainen voi luottaa olevansa osa kansakuntaa.
Muita paneelin keskustelijoita olivat Euroopan metsäinstituutin tutkija Aino Huiskonen ja kiertotalouden parissa toimiva yrittäjä Joona Kotilainen.
Panelistit lähettivät myös terveisiä Itä-Suomen erityislähettiläälle, kauppaneuvos Harri Bromanille.
- Valtion tehtävä on tuoda itäinen Suomi samalle tasolle muun Suomen kanssa perusedellytysten, kuten teiden, ratojen ja lentoliikenteen osalta. Emme tarvitse mitään ylimääräistä tukea, vaan samat olosuhteet kuin muilla, maakuntajohtaja Hirvonen sanoi.
- Pitää valita vahva kärki eli millaisia globaaleja ongelmia me voisimme ratkaista yritystoiminnan avulla ja keskittyä niihin. Piilaaksokin on 4 000 neliökilometriä, joten mekin voimme tehdä isommalla alueella isompia asioita, Joona Kotilainen evästi Bromania.
On tärkeää korostaa alueen mahdollisuuksia nuorille, Aino Huiskonen totesi.
Lisätietoja
