Tiedotteet
Hankkeet ja rahoitus ovat kasvaneet POKAT 2025 ‑kaudella
Vuoden 2022 alussa käynnistyneen Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman POKAT 2025 toteutus on käynnistynyt hyvin. Kehittämishankkeita oli hyväksytty tammikuun 2023 loppuun mennessä 206 kappaletta. Niiden rahoitus on yhteensä 56 miljoonaa euroa.
Vuoteen 2025 ulottuvan Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toteuma on ensimmäisen 13 kuukauden ajalta lupaava: hyväksyttyjä hankkeita 206 kappaletta 82 eri hakijalle. Näille hankkeille on myönnetty rahoitusta yhteensä 56 miljoonan euron arvosta kahdeksasta eri rahoitusohjelmasta.
Hyviä, maakuntaa kehittäviä ideoita on nyt helppo edistää, sillä hankerahoitusta on tarjolla huomattavasti edellistä maakuntaohjelmakautta enemmän.
- Jo nyt on näkyvissä, että myös hankkeiden budjetit ovat suurempia tällä ohjelmakaudella, kertoo aluekehitysasiantuntija Pia Pitkänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Pitkäsen mukaan EU-rahoituksen ohjelmajakauma on tällä hetkellä poikkeuksellinen, mikä johtuu alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien käynnistymisen viivästymisestä mm. tietojärjestelmäongelmien takia.
- Peräti 46 prosenttia rahoituksesta on EU:n kansainvälisistä hankerahoitusohjelmista ja eniten rahoitusta on tullut Horisontti-ohjelmasta. Tämä suhde tulee muuttumaan tavanomaisemmaksi jo tämän kevään aikana.
Maaliskuussa käynnistyvät myös uuden Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitusjaot. JTF- ja valtion rahoitusta on käytettävissä Pohjois-Karjalassa tänä ja ensi vuonna runsaat 45 miljoonaa euroa. JTF-rahoitus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia maakunnan elinkeinorakenteen uudistamiseen energiamurroksessa.
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta maakunnassa on käytettävissä yhteensä 31,198 miljoonaa euroa tänä ja ensi vuonna. Maakuntaan ohjataan samoille vuosille Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) ja valtion rahoitusta 15,077 miljoonaa euroa.
- Pohjois-Karjalan kehittämistoiminnan rahoitus on hyvin EU-rahoitusvetoista, tällä hetkellä 94 prosenttia rahoituksesta tulee EU:lta ja osuus tulee nousemaan, kunhan uuden ohjelmakauden alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien rahoitus on täysimääräisesti käytössä, Pitkänen kertoo.
Kahdeksalle toimijalle yli miljoonan euron rahoitus
Hyväksytyissä kehittämishankkeissa painottuvat metsäbiotalous, hyvinvointi, ilmasto ja energia, liikenne ja matkailu. Pia Pitkäsen mukaan ne heijastelevat maakunnan vahvuuksia, joista muodostuu pitkiä kehittämispolkuja. Kehittämisen tavoitteet myös vaihtelevat.
- Liikenne- ja saavutettavuushankkeet eivät olleet merkittävässä roolissa POKAT 2017 ‑kaudella, mutta nyt ne ovat nousseet rahoitettujen painopisteiden viiden kärkeen ja ovat siellä toistaiseksi pysyneet.
Yli miljoonan euron rahoituksen saajia on kahdeksan kappaletta ja niissä korostuvat julkiset tki-organisaatiot: Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Euroopan metsäinstituutti ja Karelia-ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Business Joensuu, Photonics Finland ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Älykäs erikoistumisen hankkeita 26
Älykkään erikoistumisen strategia (ÄES) on osa maakuntaohjelmaa. Ensimmäisen 13 kuukauden toteuma on 26 älykkään erikoistumisen hanketta rahoituksen ollessa 11,5 miljoonaa euroa. Myös ÄES-hankkeet ovat budjetiltaan huomattavasti suurempia kuin edellisellä POKAT-kaudella.
— Tosin ÄES-hankkeita on nyt paljon vähemmän kuin edellisellä POKAT-kaudella samaan aikaan alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien käynnistymisongelmien takia, Pia Pitkänen kertoo.
Älykkään erikoistumisen valinnoista eniten rahoitusta ja hankkeita on Uudistuva tuotanto ja kehittyvä teollisuus ‑teemassa (13 hanketta), toiseksi eniten Puhtaat ratkaisut ja vihreä siirtymä ‑teemassa (10 hanketta) ja kolmanneksi eniten Innovatiiviset ja kestävästi tuotetut palvelut ‑teemassa (3 hanketta).
Hakijoita on ollut 13 kappaletta. Yli miljoonan euron rahoituksen saajia on viisi ja niissä korostuu sama julkisten tki-toimijoiden painotus kuin koko maakuntaohjelmassa, vaikka listat eivät olekaan aivan identtiset: Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Photonics Finland, Business Joensuu ja Joensuun kaupunki.
POKAT 2025 ‑toteumaan 1.1.2022–31.1.2023 sisältyneet rahoitusohjelmat
- EU-rahoitus: EAKR, ESR, Maaseuturahasto, Horisontti-ohjelma, Pohjoinen Periferia ja Arktinen, Interreg Europe
- Kansallinen rahoitus: AIKO ja AKKE
- Maakunnallinen rahoitus: Pohjois-Karjalan Tulevaisuusrahasto
Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2025
- Maakuntaohjelma POKAT 2025 sisältää alueen mahdollisuuksiin ja tarpeisiin, kulttuuriin ja muihin erityispiirteisiin perustuvat kehittämisen tavoitteet ja kuvauksen keskeisistä toimenpiteistä niiden saavuttamiseksi.
- POKAT 2025 maakuntaohjelman teemoiksi on johdettu valtakunnallisen aluekehittämispäätöksen ja Pohjois-Karjalan strategia 2040:n perusteella toimiva liikennejärjestelmä, kasvava elinvoima ja alueen vahvuudet, osaaminen ja koulutus, hyvinvoivat, terveet ja osalliset asukkaat sekä ilmastokestävyys ja luonnon lumo.
- Älykkään erikoistumisen strategia on osa maakuntaohjelmaa. Kehittämisen keskiössä on yritysten kasvu ja kansainvälistyminen.