Alue- ja kunta­vaalit 2025

Alue- ja kunta­vaalit käydään huhti­kuussa. Tällä sivulla kerromme lyhyesti, mitä Pohjois-Karjalalle kuuluu. Tarjoamme myös monipuo­lista tietoa maakun­tamme kunnista. Antoisaa ja raken­tavaa vaalikevättä!

Valtuus­to­koko pienenee viidessä kunnassa

Tämän vuoden kunta­vaa­leissa viisi Pohjois-Karjalan kuntaa pienentää kunnan­val­tuus­tonsa kokoa. Kiteen uusi valtuus­to­koko on 29 (-6), Nurmeksen 27 (-8), Polvijärven17 (-4), Rääkkylän 17 (-4) ja Tohma­järven 23 (-4). Koko maassa 61 kunnassa aloittaa entistä pienempi kunnanvaltuusto.

Taustalla on väen vähene­minen ja kunta­ta­louden heikentyminen.

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen eli Siun soten alueval­tuus­toon valitaan 59 valtuutettua.

Kunta­vaalit muuttavat Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton ylintä päätös­valtaa käyttävän maakun­ta­val­tuuston kokoon­panoa. Maakun­ta­val­tuus­toon valitaan 53 jäsentä kuntien valtuus­tojen edustajista.

Muutto­voittoa maahan­muuton ansiosta

Ennakol­listen väestö­ti­las­tojen mukaan Pohjois-Karjalan väkiluku oli 162 102 asukasta vuoden 2024 lopulla. Olimme viidettä kertaa peräk­käin muutto­voit­to­maa­kunta, ja muutto­voitto on ollut kasva­neen maahan­muuton ansiota.

Valitet­ta­vasti synty­vyys on heikkoa, meillä syntyi ensim­mäisen kerran alle tuhat lasta.

Kun huomioi­daan mm. muutto­liike ja luonnol­linen väestön­muutos, vain Joensuun ja Outokummun kokonais­vä­ki­luvut kasvoivat viime vuonna.

Vähenevä ja ikään­tyvä väestö haastaa koko itäisen Suomen ja saattaa aiheuttaa pullon­kau­loja talou­del­li­selle kasvulle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuntien vireys ja menestys eivät ole pelkästä asukas­mää­rästä kiinni: uusilla ja fiksuilla toimin­ta­mal­leilla turvaamme hyvät elämisen edelly­tykset kaikkialla.

Myös viimei­simmät ennus­teet Pohjois-Karjalan väestön­ke­hi­tyk­sestä ovat paran­tu­neet eli kauheaa romah­dusta ei ole näköpii­rissä: jos sama tahti jatkuu, maakun­nas­samme on 154 867 asukasta vuonna 2040.

Pohjois-Karjalan näkymiin voit tutustua tilanne- ja kehitys­kuva ‑rapor­tista. Kunta­koh­taisia tilas­toja mm. väestöstä, elinkei­noe­lä­mästä ja talou­desta löydät Tietopalvelut-sivuiltamme. Lisäksi siellä on suhdan­ne­tie­toja sekä erilaisia selvityksiä.

Matkustajajuna Joensuun Niittylahden peltomaisemissa.

Maakunnan tärkeimmät tavoit­teet kootaan Vaikut­ta­misen kärkiin 

Kokoamme vuosit­tain koko Pohjois-Karjalan elinvoiman vahvis­ta­mi­selle tärkeät asiat ja kärki­hank­keet, joiden toteut­ta­minen edellyttää valtion rahoi­tusta ja maakunnan ulkopuo­lella tehtäviä päätöksiä. Vaikut­ta­misen kärjet ‑paperi on siis maakun­nal­lisen eduna­ja­misen työkalu.

Kärki­hank­keet muotou­tuvat kunnilta ja muilta maakunnan toimi­joilta saatujen esitysten pohjalta. Monet mukaan nostetut asiat ovat konkreet­tisia esityksiä, jotka odottavat vain rahoi­tus­pää­töksiä. Osa on luonteel­taan lainsää­dän­nöl­lisiä aloit­teita tai kannan­ot­toja erilai­siin valtion suunnitelmiin.

Tänä vuonna teemme töitä, että kanta­verkon 400 kilovoltin yhteys saatai­siin viimein tänne Pohjois-Karjalan puolelle. Liiken­neyh­teyk­sien paran­ta­minen on Pohjois-Karjalassa ikuisuusaihe ja vahvasti esillä tänäkin vuonna, haluamme paran­nusta esimer­kiksi Karjalan radalle.

Tutustu kuluvan vuoden tavoitteisiin.

Milloin niitä tuuli­myl­lyjä tulee? 

Suoraan kysymyk­seen suora vastaus: Ei osata sanoa.

Oheinen kuva on Pohjois-Savon Leppä­vir­ralta. Meille ei ole toistai­seksi raken­nettu tuuli­voimaa ollen­kaan, jotta Suomen rajoja valvovat tutkat eivät häiriintyisi.

Meillä pisim­mällä on Korpi­vaaran hanke, joka on edennyt Liperin kunnan koneis­tossa osayleiskaavaehdotusvaiheeseen.

Työn alla olevassa Pohjois-Karjalan maakun­ta­kaavan toisessa vaiheessa ehdotamme 18 merkit­tävää tuuli­voiman tuotan­toon sovel­tuvaa aluetta. Niihin mahtuisi yhteensä 562 voimalaa. 

Suurten aurin­ko­voi­ma­loiden osalta lähinnä toteu­tu­mista on Kyyrön­suon hanke, jolle Kontio­lahden kunta on jo myöntänyt rakennusluvan.

Maakun­ta­kaava on yleis­piir­teinen kaava, joka ohjaa kuntien kaavoi­tusta. Siinä mm. osoite­taan Pohjois-Karjalan kehit­tä­misen kannalta tarpeel­liset alueet. 

Aluei­den­käytön sivuilla voit tutusta Pohjois-Karjalaan kaavoit­tajan silmin.

Tuulivoimaloita Pohjois-Savon puolella.

Kiteen Puhos sai EU-jättipotin 

Kiteen kaupun­gin­ta­lolla alkoivat puhelimet soida, kun media uutisoi Pohjois-Karjalan maakun­ta­liiton myöntä­mästä yli neljän miljoonan euron investointi- ja kehit­tä­mis­ra­hoi­tuk­sesta Puhoksen teolli­suusa­lu­eelle. Yrityk­sethän siellä kyselivät alueen mahdollisuuksista.

Puhos sai rahoi­tuk­sensa Oikeu­den­mu­kaisen siirtymän rahas­tosta eli se raken­ne­taan pitkälti EU-rahalla. Pohjois-​Karjala on EU:ssa netto­saaja, saamme vuosit­tain Brysselin päätök­sillä 140–150 miljoonaa euroa. Maakun­ta­liitto on yksi niistä tahoista, joiden kautta EU:n ja valtion rahoja ohjautuu Pohjois-Karjalaan.

EU-rahoitus on meille elintärkeä elinvoiman ja kilpai­lu­kyvyn vahvis­ta­jana, kuten se on koko harvaan asutulle Itä- ja Pohjois-Suomelle.

Maakun­ta­liitto vastaa myös maakun­taoh­jelman laadin­nasta, mutta mukana on paljon muitakin toimi­joita – myös kunnista. Ohjel­massa määri­tel­lään kehit­tä­misen suunta neljäksi vuodeksi kerral­laan. Seuraavan, vuoteen 2029 yltävän maakun­taoh­jelman laadinta on käynnistynyt

Käy kurkkaa­massa, mitä alueke­hit­tä­minen tarkoittaa.

Uutta kasvua Itäisen Suomen ohjelman vauhdittamana? 

Venäjän hyökkäys Ukrai­naan katkaisi hyvässä vauhdissa olleen talous­kasvun. Isku oli raju – pohjois­kar­ja­laiset yritykset menet­tivät sadan miljoonan euron liike­vaihdon Venäjän-kaupasta.

Matkai­lu­yri­tykset ovat edelleen sillassa: Ulkomaa­laisia yöpyjiä oli viime vuonna itäisen Suomen alueella vain 270 000, kun vuonna 2019 yöpyjiä oli 714 000 – heistä puolet venäläisiä.

Itäisen Suomen kuudella maakun­nilla oli aika kovat odotukset Itäisen Suomen ohjelman suhteen, mutta helmi­kuussa julkaistu esitys ei lunas­tanut niitä. Esityk­seen on kirjattu hyviä toimen­pi­teitä, mutta niitä ei ole aikatau­lu­tettu eikä vastuu­tettu ja niiden rahoitus jää avoimeksi. Eli konkretia puuttuu.

Maakun­tien mielestä keskeisiä itäisen Suomen kasvun vauhdit­tajia ovat maa‑, meri- ja ilmalii­ken­neyh­teyksiä paran­tavat ja vihreitä teollisia inves­toin­teja vauhdit­tavat ratkaisut. Esitys erityis­ta­lous­a­lueen perus­ta­mi­sesta on syytä selvittää huolella.

Mitä mieltä sinä olet Itäisen Suomen ohjelmaesityksestä?

Maakun­ta­päivä on Pohjois-Karjalan syntymäpäivä

Tiedätkö, milloin Pohjois-Karjala tunnis­tet­tiin ensim­mäisen kerran maantie­teel­li­senä alueena? Valis­tu­neen arvion mukaan 304 vuotta sitten, jolloin piirrel­tiin Uuden­kau­pungin rauhan rajoja.

Tämän kunniaksi Pohjois-Karjalassa viete­tään maakun­ta­päivää vuosit­tain elokuun viimei­senä lauan­taina. Tämän vuoden teemana on Parasta Pohjois-Karjalassa. Maakun­ta­liitto tukee eri puolilla maakuntaa järjes­tet­täviä tapah­tumia, mutta jokainen voi tehdä juhla­päi­västä omannäköisensä.

Maakun­ta­päi­västä ja maakun­ta­liiton toteut­ta­masta aluemark­ki­noin­nista saat tietoa Tunne Pohjois-Karjala ‑sivus­tolta.

Ilmas­to­tal­koissa kunnat ovat keskiössä

Ilmasto on muuttunut arvaa­mat­to­maksi, eikä se siitä taivas­te­le­malla palaudu vaikkapa jonnekin 70-luvulle, jolloin oli selvästi neljä erilaista vuodenaikaa.

Onneksi kunnis­samme ja yrityk­sis­sämme ilmas­to­haas­tee­seen on vastattu käytän­nön­lä­hei­sellä tekemi­sellä. Tulos­takin tullut: meillä on valta­kunnan keskiarvoa huomat­ta­vasti korkeampi uusiu­tuvan energian osuus (72 %). Kasvi­huo­ne­pääs­töjä olemme onnis­tu­neet leikkaa­maan 44 prosenttia vuoteen 2007 verrattuna.

Suurimmat päästö­läh­teet ovat meillä tielii­kenne, maata­lous ja työko­neet. Päästöjen leikkaa­minen edelleen vaatii melkoista taiteilua, koska välimatkat eivät lyhene ja teolli­suus ja maata­lous ovat erittäin tärkeitä elannon tuojia.

Maakun­nal­linen Ilmastopolku-verkkosivu julkais­taan tulevana syksynä. Sieltä voi itse kukin seurata ilmas­to­toi­men­pi­teiden edisty­mistä kunta­koh­tai­sesti ja maakunnan tasolla.

Tekemis­tämme arvos­te­taan niin muualla Suomessa kuin maail­malla. Jos kaikki sujuu hyvin, odotet­ta­vissa on isoja inves­toin­teja energia­sek­to­rille, biota­lou­teen ja kiertotalouteen. 

Mitä ilmas­to­te­koja sinä olet tehnyt?