Tiedotteet

Maakuntapäivä tuo kulttuurielämyksiä elokuun päätteeksi

Pohjois-Karjalan vilkas tapahtumakesä jatkuu maakuntapäivän kulttuurielämysten muodossa. Maakuntapäivää juhlistetaan elokuun toisella puolikkaalla eri puolilla Pohjois-Karjalaa järjestettävissä ilmaisissa yleisötapahtumissa. Maakuntaliitto valitsi tapahtumien toteuttajiksi kymmenen kulttuurialan toimijaa keväällä järjestetyn kilpailutuksen kautta.

Eräänlainen varaslähtö maakuntapäivän viettoon otettiin jo 13. elokuuta, jolloin Sirkus Supiainen käynnisti seitsemän paikkakunnan kiertueensa. Tänään perjantaina Rääkkylän maailmankartalle laulanut Värttinä palaa kotiinsa Rasivaaran kylälle. Luvassa on myös mm. nykytaidetapahtuma, yhteislaulukiertue, hoivakotikiertue ja teatteriesityksiä. Osa tapahtumista striimataan, joten niistä pääsee nauttimaan myös etänä tai myöhemmin. Lisäksi maakuntapäivää juhlistetaan muissakin kuin maakuntaliiton rahoittamissa tilaisuuksissa.

– Kaikilla on vielä tuoreessa muistissa, kuinka korona hiljensi turut, torit ja tapahtumapaikat. Halusimmekin nostaa kulttuuritapahtumat uudistuneen maakuntapäivän ensimmäiseksi teemaksi. Kuten sanotaan, kulttuuri kokoaa ihmiset yhteen, maakuntaliiton markkinointipäällikkö Heli Räsänen kertoo.

Maakuntapäivä huipentuu tuttuun tapaan elokuun viimeisenä lauantaina, mikä on tänä vuonna 27.8. Päivä avataan kello 9 lipunnostolla Pielisjoen linnan pihalla. Tilaisuudessa jaetaan kaksi palkintoa: Yksinäisyyttä vähentävä teko ja Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä.

Pohjois-Karjalan maakuntapäivää vietetään nyt viidettä kertaa. Juhla perustuu 30.8.1721 solmittuun Uudenkaupungin rauhaan, jolloin Pohjois-Karjalan alue määriteltiin ensimmäisen kerran.