Tiedotteet

Pohjois-Karjalan metsäosaaminen huomioitiin Japanin pääuutisissa

Mitkä kaksi Suomen delegaatiota ovat päässeet Japanin pääuutisiin (NHK) viimeisen parin vuoden aikana?

Pääministeri Sanna Marinin ja Pohjois-Karjalan Japani-hankkeen delegaatiot.

Keskiviikkona 8.6. lähetetty uutinen käsittelee maakuntajohtaja Markus Hirvosen johtaman delegaation ja Naganon prefektuurin kuvernöörin Shuichi Aben tapaamista.

Pohjois-Karjalan edustajat olivat Japanissa kaksi viikkoa edistämässä yhteistyötä metsätaloudessa ja metsien käytössä. Pohjoiskarjalaiset Japani-hankkeen toimijat mm. järjestivät metsäpäivän, joka oli osa Hokkaidossa 28.5.–3.6. pidetyn Suomi-viikon ohjelmaa.

Yhteistyöstä sovittiin kolme vuotta sitten Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sekä Japanin Naganon prefektuurin aluehallinnon ja Naganon Inan kaupungin välillä. Sen myötä käynnistyi Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022 -hanke.  

Korona-aika on vaikeuttanut yhteistyötä, sillä esimerkiksi Japanissa järjestetyille metsäkonemessuille ei ole voitu osallistua siinä mitassa mitä alun perin suunniteltiin. Hirvosen mukaan konkreettisia asioita alkaa viimein tapahtua.

– Esimerkiksi Riveria myy nyt Japaniin harvesterikuljettajakoulutusta ja vastaaville muille koulutuksille on kova kysyntä. Tärkeintä on, että yritykset saavat uusia ovia auki. Meidän tehtävä on avata latua juuri yrityksille, ja palautteen perusteella näyttää hyvältä, Hirvonen kertoo.

Japani-hanke – tarkemmin Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022, vie pohjoiskarjalaista metsäbiotalouden osaamista, asiantuntemusta, tuotteita ja palveluja Naganon alueelle, jossa metsävarojen hyödyntäminen, metsäalan kehittäminen ja siihen liittyvä liiketoiminta ovat vielä kehittyvässä vaiheessa. Vastavuoroisesti hanke avustaa japanilaisen osaamisen, asiantuntemuksen ja yritysten verkostoitumista pohjoiskarjalaisten toimijoiden kanssa.

Karelia-ammattikorkeakoulun lisäksi hanketta toteuttavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Luonnonvarakeskus LUKE, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria ja Business Joensuu Oy. Hanke hyödyntää toiminnassaan myös Metsäkeskuksen asiantuntemusta ja Team Finland -verkostoja. Mukana on myös useita maakunnan metsäbiotalousalan yrityksiä.

Lisätiedot maakuntajohtaja Hirvoselta (yhteystiedot alla) ja Japani-hankkeen projektipäällikkö Petteri Ryhäseltä. p. 046 922 5621, petteri.ryhanen@karelia.fi.