Pohjois-Karjalan kehit­tä­mi­seen yhteensä yli 50 miljoonaa euroa EU-rahoitusta vuosina 2025 ja 2026

Pohjois-Karjalan pitovoimaa vahvis­te­taan kahden suuren hankkeen voimin. Maakunnan yhteis­työ­ryh­mältä vihreää valoa Töihin Pohjois-Karjalaan sekä Elä ja osallistu Pohjois-Karjalassa ‑hankkeille, joissa keski­ty­tään ulkomailta tulevien työnte­ki­jöiden työllis­tä­mi­seen ja kotouttamiseen.

Maakunnan yhteis­työ­ryhmä hyväksyi Pohjois-Karjalan EU:n alue- ja raken­ne­po­li­tiikan EAKR‑, ESR+- ja JTF-rahoitussuunnitelmat vuosille 2025 ja 2026.

Maakun­nassa on käytet­tä­vissä EU:n ja valtion rahoi­tusta kahden seuraavan vuoden aikana runsaat 50 miljoonaa euroa erilai­siin alueke­hit­tä­mis­toi­miin. Ne kohden­ne­taan Uudis­tuva ja osaava Suomi 2021–2027 – EU:n alue- ja raken­ne­po­li­tiikan ohjelman mukai­siin hankkei­siin painot­taen älykästä erikois­tu­mista sekä Pohjois-Karjalan maakun­taoh­jelman ja Itä-Suomen yritys­ra­hoi­tus­stra­te­gian linjauksia. 

EAKR-rahoitusta on käytet­tä­vissä molem­pina vuosina 16,3 miljoonaa euroa, ESR-rahoitusta 6,5 miljoonaa euroa ja JTF-rahoitusta 3,5 miljoonaa euroa. Rahoi­tuk­sesta vastaavat ELY-keskus (78 %) ja maakun­ta­liitto (22 %).

Maakunnan yhteis­työ­ryhmä sai tiedok­seen Pohjois-Karjalan maakun­taoh­jelman toimeen­pa­no­suun­ni­telman vuosille 2025–2026. Maakunnan kehit­tä­misen kärkiä ovat mm. korkeamman jalos­tusas­teen tuotteet metsä­bio­ta­lou­dessa, TKI-valmiudet kierto­ta­lou­dessa ja kaivos­teol­li­suu­dessa, tekno­lo­gia­teol­li­suuden inves­toinnit, alkutuo­tannon turvaa­minen, matkai­luin­ves­toinnit, kansain­vä­listen osaajien kotout­ta­minen, kuntien kulttuu­ri­toi­minnan tukeminen, eloku­va­tuo­tan­tojen lisää­minen ja vesis­töjen tilan parantaminen.

POKAT 2025 ‑maakun­taoh­jelmaa on toteu­tettu nyt 2,5 vuotta. Tänä aikana on käynnis­tetty 405 kehit­tä­mis­han­ketta, joiden rahoitus on 177 miljoonaa euroa. Rahoi­tuk­sesta 95 prosenttia tulee EU:lta. Hankkeita on toteut­tanut 133 toimijaa eri puolilta maakuntaa.

Eniten kehit­tä­mis­ra­hoi­tusta on kohdis­tunut metsä­bio­ta­lou­teen, ilmasto- ja energia-asioihin ja hyvin­voin­tiin. Suurimmat rahoi­tuksen saajat ovat olleet Itä-Suomen yliopisto, Euroopan metsäins­ti­tuutti, Karelia-ammattikorkeakoulu, Geolo­gian tutki­mus­keskus ja Joensuun kaupunki.

Seuraa­vien vuosien maakun­taoh­jelman toimeen­pa­no­suun­ni­tel­maan voi tutustua tiedot­teen lopussa olevan linkin kautta.

Uusia keinoja ulkomailta tulevien työnte­ki­jöiden työllis­tä­mi­seen ja kotouttamiseen

Maakunnan yhteis­työ­ryhmä puolsi rahoi­tusta kahdelle hanke­ko­ko­nai­suu­delle, joiden kohde­ryh­minä ovat ulkomailta Pohjois-Karjalaan tulevat työnte­kijät, maahan­muut­ta­ja­taus­taiset henkilöt sekä yritykset ja muut organi­saa­tiot, joiden tehtä­viin kuuluvat kotou­tu­mista, koulut­ta­mista ja työllis­ty­mistä tukevat tehtävät.

Maakun­nal­lisen Work in North Karelia – Töihin Pohjois-Karjalaan ‑hankkeen tavoit­teena on luoda verkos­toi­tu­neesti toimiva kansain­vä­listen osaajien työllis­ty­mistä ja kotou­tu­mista tukeva toimin­ta­malli. Malli antaa työkalut yritysten ja työnan­ta­jien kansain­vä­lisen rekry­toinnin ohjauk­seen, neuvon­taan ja palve­luihin. Samalla kehite­tään mm. kansain­vä­listen osaajien palve­luja ja proses­seja sekä mukana olevien toimi­joiden osaamista.

Ryhmä­hank­keen pääha­kija on Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Muita toteut­tajia ovat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria, Kiteen evanke­linen kansan­opisto ja Lieksan kristil­linen opisto. ELY-keskus myöntää hankkeelle lähes kahden miljoonan euron rahoi­tuksen (EU ja valtio).

Work in North Karelia ‑hankkee­seen liittyy tiiviisti Stay and Live in North Karelia – Elä ja Osallistu Pohjois-Karjalassa ‑hanke. Hankkeessa tähdä­tään mm. siihen, että Joensuussa, Liperissä, Kontio­lah­della, Nurmek­sessa, Juuassa, Kiteellä, Outokum­mussa, Lieksassa, Tohma­jär­vellä ja Ilomant­sissa on toimivat palve­lu­pro­sessit ulkomailta muutta­neiden matalan kynnyksen ohjauk­seen sekä osaamista näiden palve­lujen järjes­tä­mi­seksi ja hankki­mi­seksi. ELY-keskus myöntää ryhmä­hank­keelle EU:n ja valtion rahoi­tusta 1,4 miljoonaa euroa.

Hanke­ku­vaukset ovat kokouksen esitys­listan liitteinä.

MYR kokoontuu seuraavan kerran 12.12.2024.

Lisätiedot: alueke­hi­tys­joh­taja Eira Varis, [email protected], p. 050 307 4806, EU-ohjelmapäällikkö Tuija Astikainen, p. 040 542 6642, [email protected]