Nyt haetaan hankkeita, jotka tukevat pienten paikka­kun­tien ja maaseu­tua­lueiden kehitystä

Interreg Itämeren alueen ohjelman pienhank­keiden hakukierros avautuu 25.3. Nyt haetaan erityi­sesti hankkeita, jotka tukevat pienten paikka­kun­tien ja maaseu­tua­lueiden tasapai­noista kehitystä. Niiden tulee vastata väestön voimak­kaasta vähene­mi­sestä kärsi­vien alueiden haasteisiin.

Haetta­vien hankkeiden EU-tukiprosentti on 80 ja enimmäis­bud­jetti 500 000 euroa. Hankkeiden kesto on maksi­mis­saan 24 kuukautta ja niissä tulee olla mukana toimi­joita vähin­tään kolmesta maasta Interreg Itämeren alueen ohjelman alueelta.

Hakukierros avautuu 25.3. Ideapa­perit tulee jättää viimeis­tään 5.6. ja varsi­naiset hakemukset 8.10. mennessä. Rahoi­tus­pää­tökset tehdään vuoden 2026 alkupuolella.

Interreg Itämeren alueen ohjelma tukee yhtei­sö­läh­töisiä hankkeita, jotka osoit­tavat paikal­listen viran­omaisten sitou­tu­misen ja lisäävät uusien toimi­joiden osallis­tu­mista. Tavoit­teena on saada kehit­tä­mis­työhön monen­laista näkökulmaa ja erityi­sesti nuoria.

Hankkeiden tulee olla hyvin integroi­tu­neita alueel­li­sesti ja niissä tulee keskittyä akuut­tiin haastee­seen, joka voidaan tehok­kaasti ratkaista pienen hankkeen puitteissa. Näitä haasteita voivat olla esimerkiksi:

Elinvoi­mai­suuden ja resilienssin paran­ta­minen: Tuetaan yhtei­söjä paikal­listen toimin­tojen uudel­lee­na­jat­te­lussa yhdis­tä­mällä luonnon­va­rojen kestävä käyttö ja uudet tulon­han­kin­ta­tavat. Tämä sisältää toimen­pi­teitä, jotka paran­tavat elämän­laatua ja luovat parempia näkymiä ihmisille jäädä paikkoihin, joita he pitävät kotinaan.

Palve­lujen saata­vuuden paran­ta­minen: Kehite­tään räätä­löi­tyjä ratkai­suja, jotka paran­tavat julkisten palve­lujen, kuten liiken­teen tai tervey­den­huollon, laatua ja saata­vuutta pienillä paikka­kun­nilla ja maaseu­tua­lueilla. Painopis­teenä on eristy­nei­syyden vähen­tä­minen ja kaikkien kansa­laisten tasapuo­linen pääsy välttä­mät­tö­miin palveluihin.

Katastro­fien hallinta: Käsitel­lään haasteita, kuten tulvia ja voimak­kaita myrskyjä pienissä kaupun­geissa ja maaseu­tua­lueilla paran­ta­malla yhtei­söjen kykyä sopeutua ja reagoida tehok­kaasti. Tämä sisältää valmius­toi­men­pi­teiden kehit­tä­misen ja tiedon jakamisen edistä­misen haavoit­tu­villa alueilla. Hankkeet voivat myös käsitellä useita riskejä kehit­tääk­seen integroi­dumpia ja katta­vampia lähestymistapoja.

Lisätie­toja