
Nyt haetaan hankkeita, jotka tukevat pienten paikkakuntien ja maaseutualueiden kehitystä
Interreg Itämeren alueen ohjelman pienhankkeiden hakukierros avautuu 25.3. Nyt haetaan erityisesti hankkeita, jotka tukevat pienten paikkakuntien ja maaseutualueiden tasapainoista kehitystä. Niiden tulee vastata väestön voimakkaasta vähenemisestä kärsivien alueiden haasteisiin.
Haettavien hankkeiden EU-tukiprosentti on 80 ja enimmäisbudjetti 500 000 euroa. Hankkeiden kesto on maksimissaan 24 kuukautta ja niissä tulee olla mukana toimijoita vähintään kolmesta maasta Interreg Itämeren alueen ohjelman alueelta.
Hakukierros avautuu 25.3. Ideapaperit tulee jättää viimeistään 5.6. ja varsinaiset hakemukset 8.10. mennessä. Rahoituspäätökset tehdään vuoden 2026 alkupuolella.
Interreg Itämeren alueen ohjelma tukee yhteisölähtöisiä hankkeita, jotka osoittavat paikallisten viranomaisten sitoutumisen ja lisäävät uusien toimijoiden osallistumista. Tavoitteena on saada kehittämistyöhön monenlaista näkökulmaa ja erityisesti nuoria.
Hankkeiden tulee olla hyvin integroituneita alueellisesti ja niissä tulee keskittyä akuuttiin haasteeseen, joka voidaan tehokkaasti ratkaista pienen hankkeen puitteissa. Näitä haasteita voivat olla esimerkiksi:
Elinvoimaisuuden ja resilienssin parantaminen: Tuetaan yhteisöjä paikallisten toimintojen uudelleenajattelussa yhdistämällä luonnonvarojen kestävä käyttö ja uudet tulonhankintatavat. Tämä sisältää toimenpiteitä, jotka parantavat elämänlaatua ja luovat parempia näkymiä ihmisille jäädä paikkoihin, joita he pitävät kotinaan.
Palvelujen saatavuuden parantaminen: Kehitetään räätälöityjä ratkaisuja, jotka parantavat julkisten palvelujen, kuten liikenteen tai terveydenhuollon, laatua ja saatavuutta pienillä paikkakunnilla ja maaseutualueilla. Painopisteenä on eristyneisyyden vähentäminen ja kaikkien kansalaisten tasapuolinen pääsy välttämättömiin palveluihin.
Katastrofien hallinta: Käsitellään haasteita, kuten tulvia ja voimakkaita myrskyjä pienissä kaupungeissa ja maaseutualueilla parantamalla yhteisöjen kykyä sopeutua ja reagoida tehokkaasti. Tämä sisältää valmiustoimenpiteiden kehittämisen ja tiedon jakamisen edistämisen haavoittuvilla alueilla. Hankkeet voivat myös käsitellä useita riskejä kehittääkseen integroidumpia ja kattavampia lähestymistapoja.
Lisätietoja
